Ihmiset

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

Marha Hintikka ihailee italialaista ruokakulttuuria ja useiden sukupolvien yhteisiä illallisia.

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Himoitsen siikaa monessa eri muodossa. Se on suosikkini voissa paistettuna, mutta syön mielelläni myös graavisiikaa.

Graavina vaikkapa juhannuksena uusien perunoiden ja ihanan salaatin kanssa mökkiterassilla. Tai ruisleivän päällä. Voisin syödä siikaa loputtomiin.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten sen kanssa?

Pirskahtelevaa valkoviiniä. Valkoviini ja rosee kuuluvat kesään. Tykkään erityisesti pecorino-viineistä. Pecorino-rypälettä kasvaa Italian itäisillä rannikkoseuduilla. Tutustuin pecorino-viineihin Marchessa, joka kukkulaisine maisemineen muistuttaa Toscanaa.

Rypäle on maultaan hieman tavallista tuhdimpaa, ja ehkä miedoille kaloille jopa liiankin voimakasta, mutta pidän siitä silti. Risottojen seuraksi pecorinot sopivat erinomaisesti.

Suomessa pecorino-viinejä ei useinkaan tapaa ravintoloissa, mutta ilahdun aina, kun löydän niitä viinilistalta.

Mikä on lempiviinisi?

Juon talvisin punaviiniä, ja koronakaranteenin aikaan jatkoimme mieheni Ile Uusivuoren kanssa punaviinikautta tavallista pidempään. Vaikka kevätaurinko jo paistoi, en kaivannut vielä valkoviinien tuomaa kepeää nautiskelua, vaan enemmänkin vetäytymistä vilttien sisään ja kotoilua. Kun eletään syvissä vesissä, punaviini luo tunnelmaan rauhaa.

Suosikkimme on espanjalainen La Rioja Alta Lat42. Välillä se on kaupoista loppu, mutta ostamme aina, kun sitä taas saa.

Korona-aikaan olemme valmistaneet paljon pataruokia ja suosineet amerikkalaista Sunday roast -perinnettä, sunnuntaipaistia ja sen seurana lasillista viiniä.

Rakastan tuhteja punaviinejä. Ravintolassa kysyn usein, saisinko tuhdeinta tarjolla olevaa punaviiniä, vaikkei se sopisikaan tilaamaani ruokaan. En välitä keveistä punaviineistä, vaan vahvasta mausta, joka menee läpi kehon.

Juhlajuomista suosikkini on samppanja. Kävimme kesällä 2012 Ranskan Épernayssä tutustumassa samppanjatiloihin. Pääsimme Paul-Etienne Saint Germain -samppanjataloon maistelemaan juomia. Pienen tuottajan samppanjat ovat edullisia, mutta hyviä. Ne ovat kuin piilotettuja helmiä.

Paras ruokaan ja juomaan liittyvä muistosi?

Hans Välimäki avasi vuonna 2004 Helsinkiin ravintola Meccan, jossa tarjoiltiin lontoolaiseen tyyliin fine dining -ruokaa ja illemmalla soitettiin musiikkia ja biletettiin. Ravintolan listalla oli kahdentoista ruokalajin Chef’s table -maistelumenu. Kahden ruokalajin välissä tarjoiltiin gin tonic -hyydykettä. Hiffasin silloin, että tällaistakin voi olla! Juomilla voidaan johdattaa makuhermoja kohti tulevaa ruokalajia.

Niinä aikoina minusta tuli foodie, ruuasta kiinnostunut herkuttelija. Ymmärsin, mitä ruuan ja juoman liitto voi parhaimmillaan olla.

Millaisissa ravintoloissa mieluiten käyt?

Lapsiystävällisissä ravintoloissa, joissa perheet otetaan ilahtuneina vastaan. Lapsemme ovat 7-, 5- ja 3-vuotiaita, ja käymme mielellään kotimme lähellä olevassa italialaisravintolassa tai etnisissä paikoissa, koska niissä aistii positiivisen energian, jolla lapsiasiakkaisiin suhtaudutaan.

Ihailemme Suomessa eteläeurooppalaisia ravintoloita ja useamman sukupolven yhteisiä illallisia, mutta miten lapsille voi opettaa ravintolakulttuuria, jos perheet sijoitetaan jonnekin eristettyyn tilaan pleksien taakse. Lapset eivät saa mellastaa ja metelöidä ravintoloissa, mutta jos ilmapiiri on tervetullut ja rauhallinen, lapsetkin solahtavat helpommin mukaan siihen samaan tunnelmaan.

Ihailen muutenkin italialaista ruokakulttuuria. Pidän italialaisen kulinarismin konstailemattomuudesta ja yksinkertaisuudesta. Marchessa osuimme vuorten keskellä ravintolaan, joka näytti ulkoapäin lähinnä navetalta. Se oli keskellä ”ei mitään”, mutta ruoka oli elämyksellistä ja hyvää ja palvelu sujui kuin tanssi.

Korona-aikaan olemme ylläpitäneet hyviä makunautintoja tilaamalla kotiin Anton&Antonin juhlaherkkuja, laadukkaita luomua ja lähiruokaa sisältäviä raaka-aineita, joiden mukana tulevat valmistusohjeet.

Toimittaja Marja Hintikka juontaa Vappu Pimiän kanssa suoraa keskusteluohjelmaa, jossa on vieraina viikon ajankohtaisia henkilöitä. Vappu ja Marja Live MTV3-kanavalla torstaisin kello 21. Viimeinen lähetys 21.5.

Vastaavia artikkeleita

San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentini – Viinin tarina

Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020 Viinilehden toimitus

Toscanan tunnelmaa syysviikonloppuun

Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020 Viinilehden toimitus

Italialainen illallinen, per favore!

Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020 Viinilehden toimitus