Ihmiset

Heikki Valkama: Japanilainen ruoka avaa ovet maan kulttuuriin

25.05.2020 Pirjo Houni + Kuva Kaisu Jouppi

Toimittaja ja kirjailija Heikki Valkamalle japanilainen ruoka avaa portit maan vanhaan kulttuuriin ja runouteen. Maan uskontoihin, tapoihin ja arvoihin voi tutustua ruoan kautta.

Heikki Valkama oli puolitoistavuotias perheen muuttaessa maaseudulle Japaniin. Hän asui siellä koko lapsuutensa ja osan nuoruuttaan, ja on viettänyt sen jälkeenkin maassa ajanjaksoja.

”Lapsuuteni perusruokaa oli riisi ja misokeitto. Kasvoin niitä syömällä.”

Heikki on kirjoittanut yhdessä tutkija Miika Pölkin kanssa kaksi kirjaa japanilaisesta ruoasta ja ruokakulttuurista, ja kolmas on tekeillä. Japanissa ruoka on portti maan kulttuuriin, historiaan ja uskontoihin, ja juuri se Heikkiä inspiroi ja kiinnostaa.

”Ruoan kautta viitataan niin runouteen kuin vaikkapa vuodenaikojen kiertoon. Ammennettavaa löytyy loputtomasti. Syöminen on myös iso osa sosiaalista elämää ja yhteisöllisyyttä.”

Japanilainen keittiö nojaa yksinkertaisiin ja puhtaisiin perusmakuihin.

”Hyvät, tuoreet raaka-aineet ovat tärkeitä. Ruoassa yritetään saada raaka-aineen maku mahdollisimman hyvin esille.”

Heikin mielestä kalakulttuuri on kiinnostavin osa japanilaista keittiötä, vaikka parin viime vuoden aikana hän on alkanut perehtyä myös kasvisruokiin.

”Yksinkertaisimmillaan hyvä kala-ateria voi olla vaikkapa tonnikalan sukuinen pieni katsuo, joka tarjotaan tatakina eli päältä pikkuisen kypsennettyä, mutta sisältä raakana.”

Sushi on levinnyt läntisiin maihin japanilaisena herkkuna, ja sushia Heikkikin syö usein.

”Japanissa sushi valmistetaan oman lähialueen kaloista. Sen vuoksi sushit saattavat olla eri puolilla maata erilaisia. Suomessakin susheissa voitaisiin käyttää enemmän ja kunnianhimoisemmin kotimaisia lähikaloja, ei ainaista norjalaista lohta.”

Helsingissä hänen suosikkipaikkojaan ovat Sushi Wagocoro ja ravintola Umeshu. Niissä sushit tehdään vasta sen jälkeen, kun asiakas on ne tilannut.

Japanilaisen ruuan kanssa Heikki juo tavallisimmin olutta.

”Arvostan sakeperinnettä, mutta olut sopii moniin ruokalajeihin. Vihreää teetä juon paljon. Joskus myös ruoan seurana.”

Toimittaja ja kirjailija Heikki Valkama on kirjoittanut kolme Japaniin sijoittuvaa gastrodekkaria, joiden nimet ovat Pallokala, Laserjuuri ja Tulikukka. Yhdessä Miika Pölkin kanssa hän on julkaissut kaksi ruokakirjaa.

Lue lisää

Parhaat sushiviinit: 12 täydellistä sushi-viiniyhdistelmää

11.10.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Trendikkäät herkut ystävänpäiväbrunssille – romanttinen roseeprosecco ja okonomiyaki!

Kaupallinen yhteistyö

02.02.2021 Viinilehden toimitus

Tokio: Kaikilla herkuilla

28.07.2020 Mikko Takala + Kuvat Tommi Anttonen