Juustot

Emmental ja 3 x juomasuositus

25.05.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Rei'istään tunnettu emmental on monelle suomalaiselle rakkain juusto. Suomi onkin nykyisin maailman kärkimaita emmental-juuston tuotannossa.

Emmentalin nimi viittaa juuston kotiseutuun Emme-joen laaksoon, joka sijaitsee Bernin kantonissa Sveitsissä. Emmentalin uskotaan syntyneen jo keskiajalla. Koska sveitsiläiset eivät ole suojanneet juustoa laeilla, voidaan sitä valmistaa myös alppimaan rajojen ulkopuolella.

Suomeen emmentalin tekotaito tuli 1800-luvun puolivälissä sveitsiläisen juustomestari Rudolf Klossnerin mukana. Hän onnistui valmistamaan suomalaisesta maidosta juuston, jonka valmistus noudatti sveitsiläisiä perinteitä.

Emmentalin pyöreät reiät syntyvät juuston kypsytyksen alkuvaiheessa, kun juustotahkojen sisään muodostuu hiilidioksidia. Kaasua syntyy, kun juustokellarin lämpötila pidetään hieman 20 asteen yläpuolella. Tämän niin kutsutun propionikäymisen aikana hiilidioksidi ei pääse karkaamaan tiiviin kuoren alta, vaan synnyttää emmentalin kolot.

Kuusamon Juusto on Suomen pohjoisin juustola, ja siellä emmentalia on valmistettu jo 60-luvulta lähtien. Kuusamon juustomestarit sanovat, että Koillismaan pellot ja niillä laiduntavan karjan maito on täysin omaa luokkaansa. Lähellä lypsetty maito takaa, että käytössä on tuorein mahdollinen raaka-aine.

Kuusamon Juuston Emmental XO on vielä perinteistäkin mustaleimaa pari kuukautta pidempään kypsynyt juusto, jonka maku on miellyttävän hapokas ja kevyen pähkinäinen.

Tiesitkö?

Arvostettu keittiömestari Paul Bocuse kehui Suomen vierailullaan vuolaasti suomalaista emmentalia.

Yksi juusto – kolme juomaa

Avgvstvs Chardonnay 2016

Emmental ja suositusjuoma: Avgvstvs Chardonnay 2016

Alko 901737, 26,49 €

Roomalaisten rakentaman tien, Via Augustan, mukaan nimetty viini saa paahteisen luonteensa kypsymällä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Kullankeltaisen valkoviinin tuoksu on runsas ja avoin, siinä on tuoreen voin aromeja sekä trooppista hedelmäisyyttä. Katalonialainen, tamminen valkoviini sopii monien pitkään kypsyneiden kovien juustojen rinnalle.

Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017

Emmental ja suositusjuoma: bellingham the bernard series old vine chenin blanc 2017

Alko 516737, 18,99 €

Chenin Blanc on Etelä-Afrikan tunnetuin ja viljellyin vaalea rypälelajike. Nuorimmat tähän viiniin käytetyt rypäleet on poimittu vähintään 40-vuotiaista viiniköynnöksistä. Valkoviinin tuoksu on intensiivinen sekoitus kypsää hedelmäisyyttä, mausteisuutta ja aavistuksen paahteisuutta. Runsasarominen valkoviini kannattaa dekantoida ennen tarjoilua.

Lustau Peninsula Palo Cortado

Emmental ja juomasuositus: lustau peninsula palo cortado sherry

Alko 313464, 16,11 € (0,375 l)

Pähkinäinen juusto sopii pähkinäisen sherryn kanssa. Andalusian Jerez de la Fronteran kellareissa noin 12 vuotta kypsyneen sherryn salaisuus on hapettuminen vanhoissa, suurissa tammitynnyreissä. Väkevöidyn viinin hapettuessa se saa kuparinruskean värin ja tumma suklaan sekä kahvin aromit. Hapettunut palo cortado -sherry on erinomainen hankita kotiin, avattunakin viini säilyy juotavassa kunnossa kuukausia.

Vastaavia artikkeleita

Joulupöydän viinit – mitä viiniä tarjota jouluruokien kanssa?

21.12.2020 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Saariston gouda on erinomainen joulujuusto

16.12.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Makkara-juustoplatter ja juusto-viiniparit

15.12.2020 Viinilehden toimitus + ruokakuva Sami Repo