Opi viineistä

Alkon tilausvalikoima tarjoaa nyt kuluttajille viinejä, joita ei aikaisemmin saanut kuin ravintoloista

04.05.2020 Kalle Naatula

Koronatilanne muuttaa myös viininharrastajien mahdollisuuksia ostaa viinejä, eikä välttämättä huonoon suuntaan. Suomalaiset viinimaahantuojat listaavat nyt Alkon tilausvalikoimaan tavallisesti vain ravintolamyynnissä olevia viinejä. Se avaa viininharrastajille mahdollisuuden päästä käsiksi uusiin viineihin.

Monelta ravintolamyyntiin keskittyneeltä viinimaahantuojalta hävisi ainoa myyntikanava, kun ravintolat sulkeutuivat koronaepidemian takia.

“Normaalioloissa teemme yksinomaan ravintolamyyntiä, joten isku on ollut äärimmäinen. Päätöksellä sulkea ravintolat vietiin koko ansaintalogiikka ja liikevaihto putosi nollaan”, yrittäjä Lari-Pekka Ikonen Soil Wine Groupilta summaa.

Tilanne on ajanut maahantuojia etsimään vaihtoehtoisia myyntikanavia ja Alkon tilausvalikoima laajenee nyt kovaa vauhtia. Sen kautta on tullut keväällä myyntiin tavallista enemmän viinejä. Alkossa on myynnissä noin 7000 viiniä, josta tilausvalikoiman osuus on jo liki 3000.

”Korona-aikaan listauksissa on ollut kasvua. Tilausvalikoimaan on tullut jopa 600 uutta tuotetta maalis-huhtikuussa. Tämä on noin tuplaten normaalitilanteeseen nähden. Pääosin uutuudet ovat olleet juurikin viinejä”, Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Mika Kauppinen kertoo.

Tilausvalikoimaan listautuminen tuo pientä toivoa viinimaahantuojille, uusia mahdollisuuksia toimintaan sekä lisää vaihtoehtoja viininharrastajille.

“Etenkin tässä markkinatilanteessa minusta on vanhentunut ajatus, ettei jokin ravintoloissa oleva viini voisi olla myynnissä myös Alkossa“, Viinitie-maahantuontiyrityksessä työskentelevä, Master of Wine, Heidi Mäkinen sanoo ja jatkaa:

“Viinitiellä on Alkon valikoimissa noin 190 tuotetta, joista liki 80 on lisätty tilausvalikoimaan korona-aikaan ja lisäämme viinejä nyt jatkuvalla syötöllä. Nämä ovat pääasiassa eurooppalaisten pientuottajien viinejä, joiden saatavuudet ovat pieniä ja hinta 15 euron yläpuolella.”

Soil Wine Groupin viinejä ei ole ollut Alkossa aiemmin, joten kyseessä on täysin uusi aluevaltaus.

“Tutkimme, mitä tilausvalikoimasta mielestämme puuttuu. Listaamme kaikkiaan noin parikymmentä viiniä, jotka ovat pientuottajien minimaalisella interventiolla syntyneitä luomuviinejä. Hinnaltaan ne ovat noin 20 euroa. Valitsimme viinit myös sesonkimielessä, kivoja ja raikkaita kesäviinejä, jotka sopivat grillaukseen ja piknikille”, Lari-Pekka Ikonen sanoo.

Mikä on Alkon tilausvalikoima?

”Tilausvalikoiman roolina on täydentää Alkon kokonaisvalikoimaa (vakiovalikoima, erikoiserät ja kausituotteet) ja vastata siten asiakkaiden tarpeisiin. Alkon tilausvalikoimaan tavarantoimittajat voivat listata tuotteita vapaasti ilman hakumenettelyä”, Alkon Mika Kauppinen kertoo.

Alkon tilausvalikoimassa menestyvä tuote voi päästä vakiovalikoimaan ja näin laajemmin saataville myymälöihin. Vaikka tilausvalikoimassa on ollut alkuvuonna kasvua sekä myytyjen tuotteiden määrässä että litroissa, on se vielä verrattain pientä. Eniten ostetaan tuotteita, jotka ovat hyllyissä saatavilla.

”Tilausvalikoiman tuotteet ovat aina ostettavissa valtakunnallisesti Alkon verkkokaupasta, jolloin asiakas noutaa tuotteet itse määrittämästään lähimyymälästä. Osa tilausvalikoiman tuotteista voi täydentää myös myymälän valikoimaa, jos myymälässä nähty niille riittävästi paikallista kysyntää”, Mika Kauppinen kertoo.

Maahantuojilta tilausvalikoima saa kiitosta tasapuolisuudesta sekä siitä, että he voivat tuoda tätä kautta viinejään näytille laajemmin.

Näin löydät tilausvalikoima-tuotteet Alko-verkkokaupasta

  • Tilausvalikoiman tuotteet saat näkyviin valitsemalla alko.fi -sivuilla yläpalkista ”tuotteet” ja kirjoittamalla tuotehakuun “tilausvalikoima”.
  • Tämän jälkeen uusimmat tilausvalikoiman tuotteet näet valitsemalla hakutulosten ”lajittele”-kohdasta ”uudet tuotteet ensin”.
  • Tietyn maahantuojan tilausvalikoimaviinit löydät kirjoittamalla hakukenttään “maahantuojan nimi tilausvalikoima”.

Heidi Mäkisen viinivinkit Alkon tilausvalikoimasta

Astobizan Txakoli on aurinkoisen päivän raikkaan hapokas ja sitruksinen valkoviini.

Alko tilausvalikoima – Astobiza Txakoli

Punaviiniksi suosittelen korsikalaisen luomutuottaja Giacomettin Cru des Agriatea, joka on Niellucciosta ja Sciaccarellosta valmistettu tumman hedelmäinen ja maanläheinen kaveri esimerkiksi grillatulle karitsan kareelle ja tomaatille.”

Alko tilausvalikoima – Giacometti Cru des Agriate

 

Lari-Pekka Ikosen viinivinkit Alkon tilausvalikoimasta

“Piemontelaisen Poderi Cellarion suodattamattomat naturalviinit litran pulloissa istuvat rennoille ruoille, kuten ruokaisille maalaissalaateille sekä grillattuille tuoremakkaroille ja yrttimarinoiduille lihoille. È Vino Bianco valkoviini on kuiva sekä kukkainen ja sitruksinen sekoitus Moscatoa ja Arneis’ta. È Grino -punaviini on mehukas sataprosenttinen Grignolino.”

Huom! Lari-Pekan vinkkaamat Soil Wine Groupin tilausvalikoimaviinit näkyvät Alko.fissä viimeistään 11.5.2020.

Lue lisää Alkon tilausvalikoiman viineistä:

Top 3: Roseekuohuviinit

Vastaavia artikkeleita

Samuli Pasanen: Korona ja ravintola-alan ahdinko

28.05.2020 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: Jacob’s Creek

20.05.2020 Viinilehden toimitus

10 x uutuusviini tilausvalikoimasta

18.05.2020 Kalle Naatula