Opi viineistä

Naturalviinit: vin de soif

02.04.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen

Onko vin de soif tuttu juttu? Naturalviinien ystävät maistelevat nyt näitä raikkaita, helposti kulauteltavia punaviinejä, joita kutsutaan myös janoviineiksi. Katso myös kolme vin de soif -viinisuositusta Alkon valikoimasta.

Mikä vin de soif?

Se on yksi natural-liikkeen tuomista viinitrendeistä ja se voidaan luokitella naturalviinien “ala-kategoriaksi”. Vin de soifilla tarkoitetaan lähes aina punaviinejä, mutta siihen voi törmätä muissakin viinityyleissä.

Vin de soif on ranskaa ja kääntyy “janoviiniksi”. Viinejä kuvataan veikeästi myös glou-glou-termillä.

Vin de soif -viinit ovat kevyitä tai keskitäyteläisiä, raikkaita ja kulauteltavia punaviinejä. Ne ovat nuorena juotavaksi tarkoitettuja ja usein hinta-laatusuhteeltaan mainioita. Ruokapöydässä ne ovat monikäyttöisiä punaviinejä, mutta toimivat mainiosti sellaisenaankin.

Vin de soif -viinien kotiseudut

Viinityyli ankkuroituu vahvimmin naturalviinien synnyinseuduille Beaujolais’n ja Loiren laakson viinialueille. Mutta kuten naturalviinejäkin, vin de soifeja tehdään ympäri viinimaailman.

Muutamia kuumia alueita edellä mainittujen lisäksi ovat Ranskan Languedoc-Roussillon, Itävallan Burgenland, Italian Emilia-Romagna sekä Espanjan Katalonia ja Teneriffa . Myös Tšekin Moraviasta löytyy hinta-laatusuhteeltaan loistavia tapauksia.

Miten vin de soif valmistetaan?

Nämä viinit valmistetaan useimmiten terästankeissa, saviruukuissa tai vanhassa tammessa hellällä ja hieman normaalia lyhyemmällä kuorikontaktilla. Viininvalmistuksessa käytetään usein, joskaan ei välttämättä, kokonaisia terttuja tai rypäleitä sekä hiilihappokäymistä (carbonic maceration).

Näiden seikkojen sekä viinityylille otollisten mehukkaiden ja ohutkuorisempien lajikkeiden – kuten vaikkapa Gamay ja Grenache Noir – ansiosta punaviinit ovat tanniineiltaan pehmeitä ja väriltään vaaleampia. Persoonallisissa vin de soifeissa ei ole tavatonta myöskään sekoittaa hieman valkoisia lajikkeita punaisten kanssa.

Vin de soif -viinien maku

Vin de soif -viineistä voi bongata esimerkiksi mehukasta marjaisuutta sekä seksikästä kukkaisuutta ja mausteisuutta. Kypsää pakettia tukee hersyvä hapokkuus ja lempeät tanniinit. Viineissä on eloisuutta ja raikkautta, sekä usein kohtuullinen alkoholipitoisuus (noin 12 %).

Näin tarjoilet

Vin de soif -viinit kannattaa aina viilentää, jolloin viinin raikkaus ja eloisa aromimaailma alkavat laulamaan. Puolisen tuntia jääkaapissa tekee ihmeitä.

Monille vin de soif maistuu ympäri vuoden. Erityisen hyvin ne toimivat kevät- ja kesäaikaan rentojen ruokien kyljessä.

Viinit sopivat loistavasti esimerkiksi grillin antimille, ruokaisille maalaissalaateille sekä naposteltaville, kuten tapaksille ja leikkelelautasille. Viinin intensiteetistä riippuen niitä voi tarjota niin runsasmakuisten kalaruokien kuin burgereiden tai itämaisittain maustettujen ruokien kanssa.

Kolme vin de soif -viinisuositusta

Viinit ovat naturalviinejä ja niiden viljelijä-tuottajat harjoittavat luomu- ja/tai biodynaamisia viljelymenetelmiä. Viinit on valmistettu käsin poimituista rypäleistä minimaalisella interventiolla. Ne ovat käyneet villihiivoilla ja olleet kuorikontaktissa suhteellisen lyhyen aikaa. Viinit on kirkastettu luontaisesti. Niihin ei ole lisätty mitään, pienoista määrää rikkidioksidia lukuunottamatta. Viinit ovat helposti lähestyttäviä, ja ilmentävät paitsi tyyliään myös alkuperäänsä ihailtavan kirkkaasti.

La Grange aux Belles Brise d’Aunis 2016

Loire Valley, Ranska, Alko 958331, 21,64 €

Kolmen kaveruksen verrattain nuoren La Grange aux Belles -tilan viini tulee naturalviinien kehdosta Ranskan Loiren laaksosta. Anjoun viinialueella syntynyt Brise d’Aunis on pääosin Pineau d’Aunis -lajiketta, höystettynä tujauksella Gamayta. Viini on käynyt kuorien kanssa sementtitankeissa viikon ja kypsynyt lasikuitusammioissa. Viiniä ei ole suodatettu.

Brise d’Aunis on lajikkeilleen sekä talon tyylille uskollisesti mehukas ja suutuntumaltaan pehmeä. Siitä löytyy tummaa kirsikkaa ja pensasmustikkaa sekä kukkaisuutta ja mausteisuuttakin. Mehukasta pakettia pönkittävät pehmeät tanniinit sekä reipas hedelmähapokkuus.

Ruoka: Tuoremakkarat ja glaseeratut possunribsit sekä lihaisat sienet grillattuna – myös itämaisittain maustettuna.

Lezèr Rosso 2018

IGT Vigneti delle Dolomiti, Trentino, Italia, Alko 922603, 27,92 €

Ikonisen biodynaamisen naturaltuottaja Elisabetta Foradorin viinillä on kiehtova tarina. Viini sai alkunsa, kun 2017 raekuurot tuhosivat valtaosan viinitilan signature-lajike Teroldegosta. Foradorilla keksittiin tehdä pelastetusta sadosta superlyhyen, 24 tunnin, kuorikontaktin vin de soif. Tykätty viini päätyi talon portfolioon pysyvästi.

Lezèr on käynyt erilaisissa sammioissa (betoni-, savi- sekä tammi- ja akaasiatynnyreissä) ja kypsynyt neljä kuukautta. Viinin aromimaailma on huumaavan raikas. Lasista tulvivat kypsät mehukkaat marjat, kuten ahomansikat ja villivadelmat sekä punaherukat ja niittykukatkin. Energinen hapokkuus tuo kepeään makuun jäntevyyttä nostaen veden kielelle sekä suupielet korviin.

Ruoka: Monikäyttöinen! Lohikaloista vaaleille lihoille grillattuna tai jopa savustettuna. Myös maalaissalaateille ja leikkelelautasille. Pelittää mainiosti myös ilman purtavaa.

Beck Ink 2018

Burgenland, Itävalta, Alko 919217, 15,50 €

Weingut Judith Beck on biodynaaminen perhetila Itävallan Burgenlandissa. Viini on valmistettu Zweigeltista (90 %) ja St. Laurentista (10 %). Se on käynyt terästankeissa, ollut kuorikontaktissa noin 10 päivää ja kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä vuoden. Viini on suodatettu hyvin kevyesti.

Tummasävytteinen Beck Ink tarjoaa sokeroitua karpaloa, hapankirsikkaa, rehevää yrttisyyttä, lakritsia, maustepippuria ja hentoa savuisuutta. Keskitäyteläinen maku on olemukseltaan niin ikään luonteikas ja toistaa tuoksun aromit nätisti. Kirsikkainen hapokkuus kannattelee kokonaisuuden tummanpuhuvaan ja ryhdikkääseen jälkivaikutelmaan.

Ruoka: Paistetut tai grillatut vaaleat lihat. Myös intensiivisit lihapadat ja nuoret happamat juustot, kuten cheddar. Kokeile meheville burgereille!

 

Vastaavia artikkeleita

Kesän parhaat viinit grillaukseen – katso kolme maistuvaa punaviiniä grilliruokien seuraan

06.07.2020 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

10 x uutuusviini tilausvalikoimasta

18.05.2020 Kalle Naatula