viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ribeira Sacra - maailman kaunein viinialue
Matkat

Ribeira Sacra: Maailman kaunein viinialue?

20.04.2020 Sanna Pöyry + Kuvat Sami Repo

Unohda Priorat, unohda Douro. Iberian niemimaan viinimaisemakisassa ne jäävät hopealle.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ribeira Sacran maisemaa katsellessa tuntuu kuin joku olisi lisännyt näkymään reippaalla kädellä kontrastia, väriä ja syvyyttä. Edessä on mahdottoman jyrkkiä viinirinteitä ja syvän vihreitä vuoria, joiden laet kukkivat kirkkaan keltaisina. Keskellä mutkittelee safiirinsinen joki.

Miño-, Sil-, Bibei- ja Cabe-jokien halkoma Ribeira Sacran viinialue elää omaa, yhä sangen eristynyttä elämäänsä syvällä Galician maakunnan sydämessä. Vaikeakulkuinen, harvaan asuttu seutu ja sen omaleimaiset viinit hurmaavat kokeneenkin viinimatkaajan heti.

Toisin kuin muualla Galiciassa, valtaosa rinteistä kasvaa punaista rypälettä, Mencíaa. Kepeän hapokas, kukkea ja mehevän hedelmäinen mencía on aivan toista maata kuin ne nahkaiset ja vaniljaiset espanjalaispunaviinit, joihin moni meistä on aikoinaan tottunut.

Ribeiro Sacra - maailman kaunein viinialue

Jyrkät rinteet ovat paikoin niin kaltevia, että korkeanpaikankammoista saattaa hirvittää. Sadonkorjuuaikaan rypäleet kuljetetaankin veneillä. Mukavuudenhaluisen maallikon silmin viininviljely Ribeira Sacran rinteillä näyttää hullun hommalta.

Ribeiras do Silin näköalapaikoilta avautuvat maisemat mykistävät. Vuoret jatkuvat kauas horisonttiin. Ilma on kuulas, yrtit tuoksuvat, yllä kaartelevat haukat. Kaukana alhaalla siintää vene, tuulen havina säestää hiljaisuutta. Korkeita paikkoja arasteleva ystävä istahtaa tukevammin kivelleen. Ulkoilmapunaviini ei ole tainnut koskaan maistua paremmalta.

Kun auto kääntyy takaisin kohti Atlanttin rannikkoa, kurkkua kuristaa. Ribeira Sacra on ollut yhtä väkevä kokemus kuin äkkirakastuminen. Sil-joen uhkeat maisemat jäävät pitkäksi aikaa verkkokalvoille. Tänne on päästävä vielä uudestaan.

Lue espanjalaisista viineistä:

Espanjalaiset viinit – lasissa tuoksuu viinivallankumous

TOP 6: Espanjalaiset viinit

 

Lue lisää

Herkkuloma Cadizissa

13.02.2024 Teksti Kalle Kirstilä Kuvat Robert Seger

Barcelona lasissa – Barcelonan viinibaarit ja -kaupat

31.08.2023 Teksti Paula Kultanen Ribas + kuvat Paula Kultanen Ribas ja ravintolat

Cava ja corpinnat – syväsukellus espanjalaisiin kuohuviineihin

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä