viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Budapest - Széchenyi-kylpylä
Matkat

Budapest: Siltojen ja kylpyjen kaupunki

22.04.2020 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Budapest lumoaa matkaajan yhdistelemällä perinteitä ja moderneja, ajattomia ilmiöitä. Ruokamatkaajalle Budapest tarjoaa muutakin kuin paprikaa ja gulassia.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Budan ja Pestin lumo

Budapestissa parasta on ajattomuus. Arvonsa tuntevan ja arkkitehtuuriltaan mahtipontisen kaupungin ei tarvitse häpeillä paikoittaista nuhjuisuuttaan tai ryntäillä trendien perässä. Ja mikä parasta, unkarilainen ruoka ja viinit ovat nyt parempia kuin koskaan.

Tonavan siltojen alla

Budapestin läpi virtaa Euroopan toiseksi pisin joki Tonava. Joki itsessään ei ole kauneudessaan aivan laulujen veroinen. Siltä käsin kaupunki ja sillat kuitenkin avautuvat uudella tavalla, etenkin iltavalaistuksessa. Monessa kaupungissa jokiristeilyt on varattu turisteista hölmöimmille, mutta Budapestissa sellaista kannattaa harkita. Tosin homma onnistuu myös julkisen liikenteen vesibusseilla.

Parasta Tonavassa on sillat, jotka yhdistävät kaupungin kaupallisen keskuksen Pestin linnavuorestaan tunnettuun Budaan. Kaupungin yhdeksästä sillasta erityisin on  Széchenyin ketjusilta, sillä sen rakentamisen myötä kahdesta kaupungista syntyi yksi. Kuvauksellisuudessa ketjusillan kanssa kilpailee Elisabetin silta, joka on saanut nimensä Budan päässä olevasta keisarinna Elisabetin eli ”Sissin” patsaasta.

Budapest - Unkari viinimaa

Kauniissa kauppahallissa

Budapestin kauppahalli kuuluu Euroopan upeimpiin. Ei ihme, että sesonkiaikaan kaunokaista on ihailemassa hieman liikaakin matkailijoita. Halli on silti välttynyt vajoamasta  paikallisten karttamaksi turistirysäksi.

Kauppiaat eivät elä kuvista, joten halliin kannattaa mennä ostoksille. Hallin tähtituotteita ovat paprikajauheet ja -tahnat, hanhen- ja ankanmaksa, kukkaishunajat sekä erilaiset salamit.

Tiskeillä killuvien salamien lomasta kauppiaat kurkistelevat asiakkaita. Ikääntynyt kanta-asiakaskunta tietää mitä ostaa, mutta valikoimia saa tutkia rauhassa. Maistiaisiakin saa. Suositeltavia ostoksia ovat laadukas paprikajauhe ja ”karvapossusta” eli manglitsasta tehty salami. Kunniallinen oikotie hyvään kotigulassiin löytyy puolestaan tuubissa myytävästä mausteisesta paprikatahnasta.

Budapest ruoka - kauppahalli

Vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja leivonnaisiakin löytyy, joten piknik-eväätkin hoituvat. Hallin alakerran supermarketista voi napata unkarilaisen viinin ruokien seuralaiseksi.

Hallin kakkoskerroksen ruokapaikat kannattaa jättää väliin  – paremman hinta-laatusuhteen gulassit, täytetyt paprikat ja langosit saa muualta.  Näkymien vuoksi toisessa kerroksessa kannattaa kuitenkin käväistä.

Mielenkiintoinen viinimaa

Unkari on Euroopan nopeimmin kehittyviä viinimaita, ja matkailijalla onkin nykyään mahdollisuus maistella paikallisia laatuviinejä yhä useammassa ravintolassa. Viinibaarejakin löytyy. Sommelierien vetämiä maistelukierroksia järjestetään kauniissa Domus Vinorumissa ja tuliaisviinejä kannattaa ostaa parlamenttitalon takana sijaitsevassa Drop Shopista. Esimerkiksi Rejijo Itkosen vetämän Rejiji Wineryn viinit ovat ehdottomasti maistamisen arvoisia.

Kannattaa poiketa myös unkarilaisia viinejä tarjoilevaan My Wine Bariin sekä moderniin Easy wine -bistroon, jossa on myynnissä laseittain paikallisia viinejä.

Budapest viini

Elämäsi paras kylpy

Budapestistä löytyvät Euroopan parhaat termaalikylpylät. Kaupungin alueella sanotaan olevan satakunta kuumaa lähdettä, joista lämmintä mineraalivettä johdetaan kylpylaitoksiin. Kylpeminen ei ole Budapestissa mitään turistihuvia, päinvastoin paikat ovat täynnä paikallisia, joille kiireetön vierailu on osa viikkorutiinia.

Aavistuksen arkaillen höyryhuoneiden ja altaiden välillä kulkevat matkailijat ovat kuitenkin kylpylöissä tuttu näky, ja paikalliset tuntuvat arvostavan matkailijoiden kiinnostusta kylpykulttuuriin.

Oma suosikkini käymistäni Budapestin kylpylöistä on kaupungin kuuluisin ja suurin kylpylä, koristeellisessa uusbarokkirakennuksessa toimiva Széchenyi. Vuonna 1913 avattu kylpylä sijaitsee kaupunginpuiston keskellä. Kokonaisuuteen kuuluu lähes parikymmentä ulko- ja sisä-allasta sekä erilaisia löyly-, lämpö- ja höyryhuoneita.

Budapest kylpylä

Muita Budapestin kylpylöitä ovat  esimerkiksi Gellért, Rudas, Király, Császária sekä remontoinnin jälkeen avattu, Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Rácziin.

Kahviloiden kaupunki

Budapestin Cafe New Yorkia kutsutaan monesti maailman kauneimmaksi kahvilaksi. Satavuotiaan kahvilan alkuperäinen jugendsisustus onkin vanhassa loistossaan. Boscolo-hotellin naapurissa sijaitseva kahvila kuului 1920-luvulla kirjailijoiden suosikkeihin ja siellä viihtyi aikalaistensa kanssa myös Budapestiin ihastunut Mika Waltari.

Budapestin kahvila-konditoriaperinne on pitkä ja elävä, joten valikoimaa riittää historiallisista instituutioista kekseliäisiin trendipaikkoihin. Ja Budapestin kahviloissa todellakin vietetään aikaa. Waltarin kerrotaan todenneen, että Wienissä mennään kahviloihin viettämään aikaa, mutta Budapestissä tullaan kahviloihin asumaan.

Ei vain paprikoita ja gulassia

Michelin-opas palkitsi tänä vuonna kuusi Budapestin ravintolaa tähdellä. Yhdelle liikeni jopa kaksi. Palkituissa paino on klassisessa eurooppalaisessa gastronomiassa, mutta myös nuorekkaita, rajoja hakevia ravintoloita kaupungissa riittää. Tarjonnan moni-ilmeisyydestä kertoo sekin, että kaupungista löytyy Keski-Euroopan ainoa Nobu, japanilais-perulaista fuusiota tarjoavan luksusketjun ravintola.

Budapestin todellinen vahvuus ruokakaupunkina on kuitenkin omien raaka-aineiden, perinteiden ja kansankeittiön katkeamattomassa arvostuksessa. Kaupungista ei kannata poistua maistamatta esimerkiksi täytettyjä paprikoita, kaalikääryleitä ja monenlaisia gulasseja. Myös suosittu pikaruoka, esimerkiksi ranskankermalla, sipulilla ja sienillä päällystetty langos pitää maistaa. Ja jos joskus aikoo syödä jättimäisen leivitetyn leikkeen, Budapest on siihen oikea paikka.

Unkarilaiset perinteet maistuvat perinteisissä unkarilaisbistroissa (etterem) ja kotiruokapaikoissa, mutta myös hienommissa ravintoloissa. Paikallisten kuuluu jo valittavan miten kaikki perinteiset ruoat tehdään modernilla kierteellä.

Budapest ruoka

Digestiivillä viinamuseossa

Palinkan eli hedelmäviinan ohella suosittu digestiivi ja oluen seuralainen on unicum. 40:stä yrtistä valmistettu juoma kestää mainiosti laatuvertailun maailman tunnetuimpiin katkeroihin. Ja mikä parasta, jaloon juomaan voi tutustua Budapestissa asialle omistautuneessa museossa.

Zwack-tislaamon House of Unicum muodostuu vanhasta tislaamosta, kellarista ja Unicumin mainontaa esittelevästä näyttelystä. Tohtori Zwack kehitti juoman 1700-luvun lopulla ruoansulatusta helpottamaan. Resepti on yhä ainoastaan kolmen perustajaperheen jäsenen hallussa ja salainen yrttisekoitus valmistetaan heidän valvonnassaan Italiassa. Nykyään juomaa tuotetaan vuosittain kolme miljoonaa litraa, josta miljoona menee vientiin.

Parinsadan vuoden varrelle mahtuu monta tarinaa. Paikan päällä selviää niin patentoidun pullomallin tarina kuin se, mitä tapahtui, kun natsit joivat aikoinaan tislaamon kellarivaraston tyhjäksi.

Rennosti rauniobaarissa

Hylättyihin taloihin ja niiden sisäpihoille perustetuista, kirppari- ja löytötavaroilla sisustetuista baareista tuli Budapestin tavaramerkki 2000-luvun alussa. Näitä paikkoja löytyy etenkin synagogan ympäristöstä 7. ja 8. kaupunginosasta. Enää ”rauniobaarit” eivät tietenkään ole Budapestin ilta- ja yöelämän uusinta uutta, mutta osa paikoista on niin sympaattisia, ettei asialla ei ole mitään merkitystä. Yksi ensimmäisistä ja tunnetuimmista rauniobaareista on Szimpla Kert, jonka edustalla järjestetään sunnuntaisin markkinat.

Lue lisää

Haluaisitko viinimatkalle Piemonteen? Osallistu arvontaan ja voita liput!

Kaupallinen yhteistyö

16.09.2022 Viinilehden toimitus

Armenian nousu viinimaailman kartalle

05.05.2022 Antti Uusitalo + kuvat Antti Uusitalo & Shutterstock

Viinimatka Chablis’n alueelle: yövy täällä!

05.03.2022 Sanna Pöyry + kuvat Domaine Laroche

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä