viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Tuomas Vimma
Ihmiset

Tuomas Vimma – Paras ruokakokemukseni oli, kun söin kalan vatsaa kello viisi aamulla

19.03.2020 Pirjo Houni + Kuva Marek Sabogal

Brysselissä asuva kirjailija Tuomas Vimma epäilee, että belgialaiset friteeraisivat aamukahvinsakin, jos vain keksisivät, miten.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Olemme asuneet puolisoni kanssa viisi vuotta ulkomailla, ensin Pariisissa ja nyt Brysselissä. Vaimoni Jenni Tuominen on Suomen EU-edustuston keittiömestari ja vastasi maamme puheenjohtajakauden Brysselin-tarjoiluista. Pääsin toisinaan rääppimään ylijääneitä ruokia. Brysselissä olen belgialaisten frittihirmujen armoilla. Belgialaiset friteeraavat aivan kaiken. Varmasti friteeraisivat aamukahvinsakin, jos vain keksisivät, miten.

Minulla on ikävä Suomesta riistalintuja ja irtokarkkeja. Metsoa ja tuoreita lakritsi-väyrysiä olisi tilaukseni.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten niiden kanssa?

Irtokarkkien kanssa sopii parhaiten ylikylmä neljävuotias Oude Gueuze -olut. Riistalinnuille suosittelisin jotain vanhempaa ja hieman lämpimämpää burgundilaista.

Mikä on lempiviinisi?

Lempiviinini on mikä tahansa kahdestatoista AOC Cassis -roseeviineistä. Viimeisimmän kerran nautin Cassisin roseeta, kun pysähdyimme kyseiseen Ranskan Provencen pikkukylään lounaalle. Olin kuskina, ja jossain vaiheessa lounasta yritin varata kylästä hotellihuoneen, mutta kaikki oli ehditty varata jo aikoja sitten.

Jos olisin silloin tajunnut, että Cassisin roseeta ei saa ostettua netistä tai edes Pariisin hifeimmistä viinikaupoista, olisin ladannut auton pulloja täyteen. Virhe, josta syytän itseäni edelleen viikoittain vielä vuosien jälkeen.

Paras ruokaan ja juomaan liittyvä muistosi?

Olin viisitoista ja asuin Genevessä. Isäni vei minut hieman kaupungin ulkopuolella olevaan kahden Michelin-tähden ravintolaan ja löi viinilistan eteeni käskien tilata kyyhkylle sopivan viinin. Puhuin sujuvaa ranskaa (jota isäni ei), joten konsultoin viinuria ja päädyimme vuoden 1976 Côte de Nuits -punaviiniin.

Faijan naama oli hieman pitkä sitten laskun kohdalla. Se oli ensimmäinen viinipullo, jonka tilasin ravintolassa, ja se oli aika hyvä viini.

Ruokakokemuksena hienoin oli kello viideltä aamulla Tokion Tsukiji-kalatorilla syömäni sinievätonnikalan o-toro, joka on kalan rasvoittunutta alavatsaa. Kalakauppiaat tulivat juomaan torin pieneen ravintolaan olutta aamuseitsemältä, kun heidän työpäivänsä oli päättynyt. Sisustukseltaan paikka muistutti 80-luvun alun Esson baaria, ja suurimmalla osalla asiakkaista oli kumisaappaat ja haalarit päällä.

Millaisissa ravintoloissa mieluiten käyt?

Jos olen riehakkaalla päällä, kaipaan sommelieriltä villimpää heittäytymistä ja rohkeampia ehdotuksia. Jos on muodollisempi ilta, niin teititellään sitten kovat kaulassa ja vedetään klassisilla valinnoilla.

Kirjailija Tuomas Vimman uusin romaani Koodinimi Taïga ilmestyi helmikuussa. Jännärin päähenkilönä on suomalainen naissotilas, terroristin tytär, joka piileskelee Korsikan vuoristossa ja pakenee palkkatappajaa. Kirjassa liikutaan Ranskassa, mutta takaa-ajo huipentuu kirjailijan nykyiseen kotikaupunkiin Brysseliin.

Lue lisää

Faktat haltuun: Pouilly-Fuissé ja Pouilly-Fumé

22.01.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Syksyn sävyinen Rhône – pruuvissa rhônelaiset punaviinit

17.10.2023 Antero Niemiaho, Sommelier

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä