Ravintolat

Ravintola Tapio – luomuruokaa Lapin korvessa

12.03.2020 Elisa Johansson + Kuva Jarkko Virtanen

Posion korvessa sijaitsee luonnonmukaisuutta ja paikallisia raaka-aineita vaaliva ravintola Tapio, joka houkuttelee asiakkaita pidemmänkin matkan takaa.

Kolme vuotta sitten Johanna Mourujärvi ja Connor Laybourne saivat tarpeekseen. Euroopan tähtiravintolat ja hektinen elämä vaihtuivat luonnon rauhaan Johannan kotiseuduilla Posiolla.

”Olin kyllästynyt kokkaamiseen ja kaikkeen Englannissa. Halusin vaihtaa maisemaa. Tarkoitus ei ollut perustaa Suomeen tai Posiolle ravintolaa, vaan tehdä jotakin ihan muuta”, Connor sanoo.

Ravintola Tapio keskittyy paikallisuuteen ja luonnonmukaisuuteen

Vaikka pariskunnan ei ollut tarkoitus avata Posiolle ravintolaa, toisin kuitenkin kävi. Vuoden 2018 lopussa aukesi ravintola Tapio vanhan leirikeskuksen punamultaiseen hirsitupaan keskelle korpea. Pian herkkusuut Helsingissä asti hehkuttivat uutta huippuluokan ravintolaa ja varauskirja täyttyi.

”Loimme jotakin, mistä pidämme ja missä haluaisimme myös itse syödä. Luonnonmukaisuus, paikalliset raaka-aineet ja lähituottajat ovat meille tärkeitä. Täällä on mielettömät luonnon aarreaitat aivan vieressä”, Connor hehkuttaa. Ruoka on paikallisista raaka-aineista ja juomat eurooppalaisia luomu- ja natural-viinejä, suomalaisia pienpanimo-oluita sekä itsetehtyjä mehuja.

Ravintola korvessa tekee onnelliseksi

”Olen silti ymmälläni suosiosta, sillä sijaintimme on erikoinen. Täälläpäin ihmiset ovat onneksi tottuneet ajamaan, eikä muita laaturavintoloita juuri ole. Asiakkaista tulee paljon Oulusta, Rovaniemeltä, Rukalta ja myös Posiolta. Meidän täytyy olla matkan ja ajamisen arvoinen paikka. Jos asiakas ei lähde onnellisena, hän ei koskaan palaa.”

Ravintola Tapiossa on vain kaksi työntekijää, Connor vastaa keittiöstä ja Johanna salista. Silti kunnianhimoisen pariskunnan omakin elämä on muuttunut ravintolan myötä astetta onnellisemmaksi.

”Vaikka olemme koko ajan töissä, teemme sen nyt itsellemme omassa ravintolassamme. Olen iloinen, että ravintola muuttuu ja kehittyy koko ajan. Mutta onnellinen tai täysin tyytyväinen en ole varmaan koskaan tai jos olisin, olisi se samalla kokkiurani loppu.”

Ravintola Tapio

Kiinnostuitko Lapin ravintoloista?

 Inarilainen Aanaar on Vuoden ravintola 2020.

Vastaavia artikkeleita

Vuoden ravintola 2020 on inarilainen Aanaar

12.02.2020 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Los Angeles: Pidot enkelten kaupungissa

10.05.2019 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Luomu on muotia – ainakin länsimaissa

11.02.2019 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen