Drinkit

Paukku puolukkaa vai lasi punaviiniä?

09.03.2020 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä

Tuore tutkimus todisti puolukkamehun terveyshyödyt ja sai suomalaiset ostamaan mehuhyllyt tyhjiksi. Saako punaviinistä saman terveyshyödyn?

Anne Kivimäen väitöstutkimus osoittaa, että pitkäaikainen puolukkamehun juominen voi alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Puolukan vaikutusten taustalla on hyvin todennäköisesti polyfenolit. Polyfenoleja on monenlaisia, ja niitä löytyy myös punaviinistä.  Sekä puolukassa että punaviinissä esiintyviä polyfenoleita ovat esimerkiksi flavanolit, resveratroli ja proantosyanidiinit, eli kondensoituneet tanniinit. Voisiko punaviini olla seuraava terveysjuoma?

Punaviinin yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin on tutkittu jonkin verran. Maltillisella käytöllä voi tutkimusten mukaan olla edullisia vaikutuksia. Tutkimuksessa, jossa vertailtiin puna- ja valkoviinin, oluen sekä viinan vaikutusta suoliston mikrobistoon, todettiin punaviiniä juovien suoliston mikrobiston olevan monipuolisempi ja terveempi kuin muita alkoholijuomia nauttivien henkilöiden.

Vielä ollaan kuitenkin kaukana tilanteesta, jossa lääkärit suosittelisivat punaviiniä hoidoksi sairauksiin tai terveysvaikutteiseksi tuotteeksi. Mikä on hyväksi sydämelle tai suolistolla, voi olla pahaksi maksalle ja haimalle. Siihen asti on turvallista nauttia säännöllisesti puolukkamehua ja kerätä talteen puolukan terveyshyödyt.

Vastaavia artikkeleita

Kesän parhaat viinit grillaukseen – katso kolme maistuvaa punaviiniä grilliruokien seuraan

06.07.2020 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

Naturalviinit: vin de soif

02.04.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen