Ravintolat

5 tapaa auttaa ravintola-alaa

19.03.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen

Mietitkö, miten voisit auttaa? Koostimme 5 vinkkiä, joilla autat ravintoloita ja muita alan toimijoita, kun koronavirus jyllää.

Koronaviruksen jyllätessä ja ihmisten lukkiutuessa koteihinsa päällimmäisenä on huoli omasta ja lähipiirin terveydestä. Monella yrittäjällä kyse on myös toimeentulosta ja työntekijöiden työpaikoista.
Asiakaskadon edessä ravintoloitsijoilta on nähty ennen näkemätöntä luovuutta. Sosiaalinen media tarjoaa kanavan markkinoida tempauksia ja toivottavasti ne tuottavat myös tulosta ja tuovat apua ahdinkoon. Ravintola- ja palveluala ovat nyt suurissa vaikeuksissa. Kaikki apu on tarpeen.

Näillä vinkeillä autat ruoka- ja viinialan toimijoita ja helpotat samalla ruokarumbaa kotona.

1) Nouda tai tilaa ruokaa ravintoloista

Nyt noutoruokaa saa myös sellaisista eturivin paikoista, joissa se ei ole aiemmin ollut mahdollista. Monella ravintolalla toimitussäde on rajattu, mutta nouto on mahdollista lähes kaikista auki olevista ravintoloista. Varmimmin kriisistä selviävät rohkeasti uusia konsepteja ja keinoja keksivät yrittäjät. Tässä muutama loistavia esimerkkejä:

Finnjävel ja Ultima

Ravintoloitsija, huippukokki Henri Alén kumppaneineen päivittivät ensimmäisten joukossa palvelukonseptinsa. Esimerkiksi Finnjävelin annoksia kuljettaa myös formulakuski Emma Kimiläinen ja kotiin saapuu “Suomen nopein karjalanpaisti”. Ultimassa tarjoillaan ”poikkeustilamenua”, pöydät on myös järjestetty uudelleen, asiakaspaikkoja vähennetty ja asiakkaille taataan ”turvaetäisyys” toisista pöytäseurueista.

Villd

Fine dining -tyylistä vegaanista villiruokaa tarjoava Villd pyöräytti ruokatuotteensa toimitus- ja noutomuotoon. Yhteistyössä kasviproteiinivalmistaja Vönerin kanssa julkaistiin 911 Delivery -konsepti.

Ora

Michelin-tähtiravintola Ora muuntautui keittiömestari-ravintoloitsija Sasu Laukkosen hyppysissä sushiravintolaksi. Orasta saa nyt mielenkiintoisia take away -sushisettejä.

Kuurna

Ravintola Kuurna Helsingissä tarjoaa annoksia tai kolmen ruokalajin menua sekä noudettuna että kotiinkuljetettuna. Kuurnasta saa myös annoksille viinisuositukset Alkon valikoimasta.

Gastropub Tuulensuu

Tampereella Gastropub Tuulensuusta saa huokean lounaan mukaan ja kotiin voi ostaa myös erikoisoluita (5,5 %). Paikan päälläkin voi lounaan nauttia.

Päivitetty lista Tampereen nouto- ja kotiinkuljetusravintoloista löytyy kohokohdat.fi -sivustolta.
Seuraa myös ravintoloiden some-kanavia #supportyourlocal.
Ota haltuun hävikkiruokapalvelut. Vallitsevassa tilanteessa hävikin riski on suuri ravintoloissa sekä marketeissa. Tutustu ainakin Resq-applikaatioon ja Fiksuruoka-sivustoon.

2) Hanki lahjakortti ravintola- tai elämyspalveluihin

Pienikin sijoitus on avuksi palvelusektorille. Moni ravintola on laittanut nettisivuilleen ja/tai paikan päälle myytäväksi “tukilahjakortin”. Hankki lahjakortti lempiravintolaasi tai ilahduta antamalla viini- ja ruokakurssi lahjakortin muodossa.

3) Osta ruokaa suoraan tuottajalta tai tilaa marketista

Kilauta lähialueesi tuottajille, ja kysy voitko noutaa ruokaa suoraan tilalta. Pientuottajien reko-ringit ovat mainio tapa löytää tuottajia ja heidän yhteystietojaan.

Useat marketit pyhittävät aamun ensimmäiset tunnit nyt vanhuksille. Kunnioita sitä. Älä muutoinkaan ruuhkauta kauppoja turhaan, tilaa ostokset netistä. Suosi myös kaupoissa kotimaisia tuottajia ja valmistajia. Esimerkiksi K-Citymarketien verkkokauppa toimii mutta saattaa olla ruuhkautunut. Myös Food Market Herkku aloitti ruoan verkkokaupan ja kotiinkuljetukset pääkaupunkiseudulla. Herkun verkkokauppa pystytettiin pikavauhdilla palvelemaan pääkaupunkiseudun kovaa kysyntää ruoan nettitilaamiseen. Pääkaupunkiseudulla palvelee myös Herkun Ruokakassi-palvelu.

4) Tilaa viinit kotiovelle

Viinien nettikaupat toimivat sujuvasti ja tarjoavat monenmoisia viinilöytöjä. Esimerkiksi Tallinnasta operoivat viinikellari.com ja Bottlescouts toimittavat viinit kotiovelle alle viikossa tai nopeamminkin.

Voit myös tukea pieniä viinimaahantuojia ja suomalaisia pienpanimoita ostamalla juomia Alkon verkkokaupasta. Näin vältyt myös juomien keräilyltä ja selviät Alko-reissusta nopeammin. Verkkokauppaostokset noudetaan Alkon kassalta.

5) Ole yhdessä etänä, tulossa Viinilehden viini-ilta!

Pidä “fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä”. Jälkimmäistä voi ylläpitää monenmoisilla sovelluksilla. Tule esimerkiksi mukaan Suomen suurimpaan yhteis-live-tastingiin.

Viinilehden viini-ilta järjestetään perjantaina 27.3. kello 18 alkaen Instagramissa. Livelähetykseen voivat osallistua kaikki, silloin maistellaan porukalla kolme viiniä yhdessä viinintekijöiden kanssa.
Ota @viinilehti -Instagram-tili seurantaan. #viinilehdenviiniilta

Tai seuraa @viinitollo , joka järjesti #livelasillinen -livelähetyksen Instagramissa.

Lue myös Samuli Pasasen mietteet siitä, kuka maksaa koronalaskun.

Samuli Pasanen: Kuka maksaa koronalaskun?

 

 

Vastaavia artikkeleita

Jaakko Heinimäki: Kaada aina ensin toisille

06.08.2020 Jaakko Heinimäki

Saku Tuominen: Helsinki voisi olla ruokamatkailun ykköskohde ja Suomi maailman kiinnostavin ruokamaa

11.06.2020 Saku Tuominen + kuva Sampo Korhonen

Samuli Pasanen: Korona ja ravintola-alan ahdinko

28.05.2020 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen