viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ihmiset

Eija Vilpas – Himoitsen maksaa ja suolakurkkua

25.02.2020 Pirjo Houni + Kuva Jaakko Vuorenmaa/Le Coq – taistelu ravintolasta

Näyttelijä Eija Vilpas oppi syömään ostereita Ranskan La Rochellessa. Se oli hänen aikuiselämänsä voimakkaimpia ruokaelämyksiä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Maksaa ja sen seuraksi suolakurkkua. Mieltymys maksaruokiin juontaa lapsuudestani. Äidin tekemä maksalaatikko oli suurta herkkua. Maksaruokaa saa nykyisin harvoin. Tilaan sitä ravintolassa, jos ruokalistalla sattuu olemaan, ja toisinaan teen kotona maksakastiketta.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten sen kanssa?

Juon maksaruokien kanssa mieluiten vettä, koska ruoan maku on itsessään niin vahva. Ruokajuomani voivat olla usein vähän tavallisuudesta poikkeaviakin. Esimerkiksi sushien kanssa mielestäni sopii tee.

Mikä on lempiviinisi?

Olen Kellokoskelta kotoisin, ja niiltä ajoilta meillä on ystäväpiiri, joka on kokoontunut lapsuudesta lähtien eli viitisenkymmentä vuotta. Tapaamme aina jonkun luona. Viime itsenäisyyspäivänä oli minun vuoroni olla pääkokkina. Ystäväpiiriimme kuuluu viinien maailmaa hyvin tunteva pariskunta, jolta olen saanut monia hyviä vinkkejä. Punaviineistä suosikkeja ovat Valpolicellan alueen viinit, amaronet ja ripassot. Valkoviineistä taas pinot grigiot.

Paras ruokaan ja juomaan liittyvä muistosi?

Se liittyy Ranskaan ja Atlantin rannikolla sijaitsevaan La Rochellen kaupunkiin. Olen ollut siellä monena kesänä ystävien luona Ile de Rén saarella. Saaren kalaravintoloissa on tarjolla tuoretta kalaa ja äyriäisiä suoraan merestä nostettuina. Opin siellä syömään ostereita. Olin pitänyt raakoja ostereita sitä ennen outoina, mutta aloinkin tykätä niistä. Se oli aikuiselämäni voimakkaimpia ruokaelämyksiä.

Hyviä ruokamuistoja on monia muitakin, ja ne liittyvät aina yhdessä syömiseen ja yhdessäoloon. Joulu on niistä ihan parhaita. Jos syö samaa ja samalla tavalla valmistettua ruokaa yksin, se ei maistu yhtä herkulliselta kuin yhdessä muiden kanssa.

Millaisissa ravintoloissa mieluiten käyt?

Olen viihtynyt Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa Satu Silvon Silvopleessä, koska siellä on hyvää kasvisruokaa. Se on toiminut myös minun ja aikuisten lasteni vakituisena tapaamispaikkana. Ravintola suljettiin talon purkamisen vuoksi viime vuoden puolella, mutta on avautumassa kevään aikana uudessa osoitteessa Toisella linjalla.

Helsinkiin on tullut kymmenen vuoden sisällä paljon hyviä ja monipuolista, maukasta ruokaa tarjoavia kasvisravintoloita, ja se on todella kivaa.

 

Näyttelijä Eija Vilpas esittää tarjoilijaa ja ravintoloitsijan äitipuolta Helsingin kaupunginteatterin komediassa Le Coq – taistelu ravintolasta. Ravintolassa on huippukokkeja ja herkutellaan fine diningilla, mutta paikalla on ongelmansa. Se on ajautumassa konkurssiin ja vaatii pelastamista.

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä