Opi viineistä

Mitä kuuluu, saksalaiset viinit?

03.01.2020 Kalle Naatula

Saksalainen Master of Wine Anne Krebiehl kävi Suomessa. Miltä maistuvat saksalaiset viinit nykyään? Sukelsimme Saksan viinien maailmaan hänen johdollaan.

Saksalaiset uuden sukupolven viinintekijät

Saksassa on käynnissä uuden sukupolven väkevä tuleminen, joka rakentaa vahvoille perustuksille.

“Viinintuottajien edellinen sukupolvi joutui todistelemaan ja vakuuttelemaan, kuinka Saksassakin tehdään hyviä viinejä. Nykyinen sukupolvi tulee eri lähtökohdista. Tie on raivattu, tämän päivän tekijät haluavat entistä kirkkaammin ilmentää viiniensä kasvupaikkaa. Nyt saksalaiset viinit määritellään uudelleen ja niitä hiotaan kautta linjan”, Anne sanoo.

Viinimaailma on entistä avoimempi ja tieto, oppi sekä ymmärrys kiertävät paremmin kuin koskaan.

“Nuoret viinintekijät verkostoituvat, käyvät toistensa tiloilla sadonkorjuussa sekä vaihtavat aktiivisesti tietoa ja ajatuksia niin Saksassa kuin ulkomailla. Yhteistyö palvelee kaikkia. Nuorten viinintekijöiden valtaanastuminen näkyy viinimarkkinoilla”, Anne iloitsee.

Saksan viinilainsäädäntö murroksessa

Saksan 13 eri viinialuetta pitävät sisällään valtavasti erilaisia ja ainutlaatuisia ilmasto-olosuhteita. Viinilainsäädäntö on kuitenkin harmillisen hankalasti tulkittava ja siksi usein väärinymmärretty. Seuraavat uudistukset kytevät pinnan alla.

“Keskustelua käydään ja edistyksellisiä ajatuksia on paljon, mutta niiden vieminen viinilainsäädäntöön on haastavaa ja aikaa vievää. Verband Deutscher Prädikatsweingüter -viinintuottajajärjestö, VDP, on tehnyt Saksan viinien eteen todella paljon. He ovat olleet keskiössä huippuviinien alkuperälähtöisyyden ja kasvupaikan korostamisessa sekä omissa laatuluokituksissa ja niiden selventämisessä. Vaikka esimerkiksi Shanghaissa asuva viininystävä ei ymmärtäisi Saksan viinilainsäädäntöä, hänelle aukeaa VDP:n viinitarhojen kategorisointi. VDP muutti tavan viestiä Saksan laatuviineistä maailmalle”, Anne kertoo.

Tietysti Saksassa on myös huippuviinintuottajia, jotka eivät kuulu VDP:hen. Mutta nämäkin laatuviinit ovat uineet laajemmille markkinoille VDP:n vanavedessä.
Niin tai näin, saksalaisten viinien valttikortteja ovat monimuotoisen ilmaston ja maaperän tuottama tyylillinen rikkaus sekä omaleimaisuus. Autenttisuutta arvostavassa viinimaailmassa kasvupaikkaansa poikkeuksellisen kirkkaasti kanavoivat viinit ovat syystäkin vahvoilla.

Ilmasto ja kulttuuri muuttuvat ja viinit niiden mukana

Ilmastonmuutos on avainsana, joka kaikuu läpi viinimaailman. Samoin tekee kulttuurinmuutos.

“Ihmiset luulevat, että saksalaiset valkoviinit ovat edelleen pääosin makeita, mutta näin ei ole”, Anne sanoo.

Äitelän kömpelöstä liebfraumilchistä on toden totta tultu pitkä matka. Vuonna 1985 Saksan viineistä vain 16 prosenttia oli kuivia, vuonna 2015 luku oli kivunnut jo 46 prosenttiin.

“Ilmastonmuutos ja kuluttajien kysyntä ovat avaintekijöitä kuivan viinityylin suosion kasvussa. Aikanaan saksalaiset viinit olivat valtavan hapokkaita – hapokkuutta oli jopa niin paljon, etteivät rutikuivat viinit tulleet kysymykseenkään – ja jäännössokerilla tasapainotettiin hapokkuutta. Nykyään Saksan kaikilla viinialueilla on mahdollista poimia rypäleet kypsyydessä, jossa myös hapokkuus ja sokerit ovat tasapainossa. Samanaikaisesti viinien laatuun panostetaan merkittävästi enemmän. Tähän asti saksalaiset viinit ovat siis hyötyneet ilmastonmuutoksesta”, Anne selventää.

Samaa vakuuttelevat myös saksalaiset viinintekijät. Viininystävät taasen pohtivat, mitä käy Saksan nykyisille huippuviineille. Anne rauhoittelee viininrakastajia.

“Ihmiset spekuloivat, saadaanko jatkossa tiettyjä lajikkeita kypsiksi ja mikä menestyy 20 vuoden päästä – voiko Rieslingiä enää viljellä vai kasvavatko kaikki Saksan viinitarhat Syrah’ta? On hyvä muistaa, että vaikkapa Pinot Noir on ollut kanssamme liki 400-vuotta. Se on sopeutunut moniin eri ilmastoihin. Ihmisellä ja luonnolla on tapana löytää yhteinen polku.”

Lue lisää miten ilmastonmuutos vaikuttaa viininviljelyyn.

Saksan viinitrendit

Anne Krebiehlin mielestä 10 vuoden päästä saksalaisista viineistä ovat muodikkaimpia:

Riesling

“Riesling on huippulajike ja viestittää kasvupaikkaansa upealla tarkkuudella. Sen tyyli vain hioutuu entisestään.”

Sekt

“Saksassa tehdään nyt upeita kuohuviinejä ja kymmenen vuoden päästä meillä on vieläkin hienompia perinteisellä menetelmällä valmistettuja sektejä. Niiden ympärillä on hyvä pöhinä. Esimerkiksi vuosikerta 2012 maistuu juuri nyt upealta, joten kuvitelkaa miltä nyt pulloon menevät sektit maistuvat kymmenen vuoden päästä.”

Pinot Noir / Spätburgunder

“Saksa on kolmanneksi isoin Pinot Noirin tuottaja, emmekä ole edes nähneet lajikkeen täyttä potentiaalia. Uskon, että kymmenen vuoden päästä Saksasta tulee seksikkäitä pinot noireja – varsinkin nuoret viinintekijät valmistavat nyt jännittäviä viinejä. He kuljettavat Pinot Noireja Rieslingin reittiä luoden lajikkeesta paikkasidonnaisen. Viljelyssä nähdään hienosäätöä sekä optimaalisen sadonkorjuuhetken hakemista. Vanhan maailman tyyliin tehdyt pinot noirit erilaisista maaperistä nousevat esiin.”

Vaihtoehtoiset lajikkeet

“Lisäksi vähemmän huomiota saaneet lajikkeet, kuten Weissburgunder (Pinot Blanc) sekä Silvaner erityisesti Frankenin alueella tuottavat upeita viinejä. Myös Lemberger (Blaufränkisch) lupaa paljon. Olen nauttinut viime aikoina myös upeista syrah- ja viognier-viineistä, mutta ne edustavat hyvin pientä nicheä, joka antaa vielä odottaa tulemistaan.”

Master of Wine Anne Krebiehl on Saksan viineihin erikoistunut viinikirjoittaja, -kouluttaja ja luennoitsija, jolta on hiljattain ilmestynyt kirja ”The Wines of Germany”. Hän asuu Lontoossa.

Lue lisää

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Nea Berglund – perhetila Bordeaux’ssa

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Jarkko Peränen – saunomista Chianti Classicon alueella

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Outi Jakovirta – viinialan freelancer

16.06.2021 Viinilehden toimitus