Ihmiset

Ella Kanninen – Kammoan liian hiljaisia ja steriilejä ravintoloita

28.01.2020 Pirjo Houni + Kuvat Yle/Filmaattiset ja Peter Ponnath

Ella Kanninen on Italian Toscanassa viihtyvä toimittaja, jonka lempiruokia ovat simpukkapasta ja villisikapata. Pastan seuraksi hän valitsee lasillisen kylmää vermentinoa.

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Olen merenelävien suuri ystävä ja lempiruokani on spaghetti alle vongole. Simpukoiden on oltava siinä tuoreita. Tykkään erityisesti versiosta, johon lisätään silputtua lehtipersiljaa. Kun pasta on vielä al dente, parempaa annosta ei ole!

Syön kovin vähän lihaa, mutta jos syön, niin villisikapata toscanalaisittain on lempparini. Pata on hyvin haudutettua, ja marinadissa on kokonaisia mustapippureita ja laakerinlehtiä.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten suosikkiruokiesi kanssa?

Simpukkapastan kanssa nauttisin esimerkiksi lasillisen kylmää vermentinoa. Villisikapadan seuraksi taas kävisi jokin sopivan tumma punaviini.

Mikä on lempiviinisi?

Olen ehdottomasti pohjoisitalialaisen kuohuviinin eli Franciacortan kuplivien ystävä. Kuplat saavat elämän tuntumaan ainakin hetkellisesti juhlalta ja ilahduttavat myös keskellä arkea.

Nautin myös mielelläni toscanalaisten pientuottajaystävieni punaviinejä. En ole niinkään chiantin suurkuluttaja, mutta sen sijaan erilaiset Merlot-Syrah-Cabernet -rypäleyhdistelmät ilahduttavat minua. Toscanasta löytyy myös raikkaita valkoviinejä, vaikka maaperä soveltuu mielestäni erityisesti punaviineihin.

Rakkain ruokamuistosi?

Ruokaan liittyviä muistoja on lukemattomia ympäri maailmaa. Minulla on hyvä hajumuisti ja pystyn palauttamaan mieleeni jonkin ruoan tuoksun ja samalla sen, miltä paikassa, jossa ruokaa söin, tuoksui.

90-luvun puolivälissä kävin useamman kerran Balilla ja muuallakin Aasiassa, kuten Singaporessa, Kiinassa, Malesiassa ja Thaimaassa.  Aasialaisesta ruoasta olen tykännyt aina, ja rakkaat ruokamuistot liittyvät juuri katukeittiöön ja niistä leviäviin kana- ja vihannesvartaiden tuoksuihin ja savun hajuun.  Vartaiden, joita syödään makeiden ja tulisten, joskus maapähkinäpohjaisten kastikkeiden kanssa.

Aasian ruokamuistoihin kuuluvat myös tuoreet grillatut merenelävät, joita nautiskellaan rantahiekalla.

Millaisissa ravintoloissa mieluiten käyt?

Tykkään kokeilla uusia paikkoja enkä ole uskollinen muille ravintoloille kuin omassa toscanalaiskylässä Fianassa sijaitsevalle lähitrattorialle. Ravintolan nimi on ”C’era una volta”,  ja se on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Firenzestä. Nimi tarkoittaa suomeksi ”Olipa kerran”.

Näkymät paikasta ovat satumaiset ja ruoka on konstailemattoman hyvää. Omistajaystäväni saattaa sujauttaa ravintolasta lähtiessäni mukaan itse tekemäänsä karhunvatukkahilloa tai muuta mukavaa.

Viihdyn ravintoloissa, joissa on sopivasti hälinää ja tunnelmaa niin, ettei tarvitse kuunnella viereisen pöydän keskusteluja. Kammoan liian hiljaisia ja steriilejä paikkoja. Helsingissä sopivan rento ja takuuvarmasti hyvä paikka on Sikke’s, Tehtaankadulla sijaitseva Sikke Sumarin ravintola.

Ella Kanninen esiintyy seitsenosaisessa Ellan matkassa -televisio-ohjelmassa. Ohjelmassa kuljetaan roomalaisten jäljillä pitkin muinaista Via Claudia Augustaa ja valloitusreittejä Italiasta Saksaan halki viiniviljelmien, pyöräilyteitä kulkien. Historiallinen kulttuurimatka alkaa Veronasta ja päättyy Cochemiin Moselin seudulle.

Ellan matkassa: Yle Teema keskiviikkoisin klo 21.
Nähtävissä myös Yle Areenassa.

Lue lisää

Klassikkopunaviini ja grillattu entrecôte – yhdistelmä, joka vie sinut Italiaan!

Kaupallinen yhteistyö

21.06.2021 Viinilehden toimitus

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Jarkko Peränen – saunomista Chianti Classicon alueella

16.06.2021 Viinilehden toimitus

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Riikka Sukula – Nebbioloa ja Barberaa Piemontessa

16.06.2021 Viinilehden toimitus