Matkat

Elämysmatkalla tryffelintuoksuisessa Piemontessa

05.12.2019 Eeva Hakala

Viinilehti järjesti lukijamatkan Piemonteen marraskuun lopulla. Mukaan lähti 10 herkkusuuta, joista kaksi oli Viinilehden lukija-arvonnan voittajia. Neljä päivää hurahti mukavassa porukassa kuin siivillä ja vain vatsa joutui venymään – herkuttelemaanhan sinne lähdettiin!

Hurmaavia pikkukyliä

Komeasti kumpuileva Piemonte on täynnä kuin postikorteista siepattuja pikkukyliä. Tämän matkan ohjelmaan niistä mahtuivat Barolo, Barbaresco, Monforte d’Alba ja La Morra. Jokaisesta kylästä löytyy paljon ravintoloita ja viinikauppoja, sekä suomalaiselle turistille hieman yllätyksenä myös ”Cantina Comunale”, eli kunnallinen viinibaari ja -kauppa, jossa on paikalliset viinituottajat hyvin edustettuina. Kauniina päivänä paras kulkuväline kylien välillä on ehdottomasti sähköpyörä – sellaisen voi vuokrata vaikka useammaksi päiväksi kerrallaan.

Tarkastuta tryffelisi asiantuntijalla

International Alba White Truffle Fair -tryffelifestareilla riittää tryffeleitä nuuhkittavaksi. Tapahtuma järjestetään vuosittain ja se on avoinna lokakuun alusta marraskuun loppuun. Tuoksu on erittäin voimakas jo tapahtuman sisäänkäynnillä, onneksi seurueemme oli jo tottunut tuimaan tryffelintuoksuun eikä asia ketään häirinnyt.

Tapahtumassa jokainen voi valita itselleen sopivimmat tryffelit useilta eri myyntipisteiltä. Mukana tietenkin myös paljon muuta herkkua, kuten juustoja, viinejä, suklaata ja kaikenlaisia tryffelivalmisteita. Tryffelin korkean hinnan takia sen valinta voi olla hyvinkin vaikea, ja senpä takia tapahtumassa on mukana virallinen tarkastaja. Tarkastajalle voi viedä ostoksensa arviointiin – hän tutkii mm. tryffelin tuoksua ja koostumusta. Jos laatu ei ole kohdallaan, voi tryffelin palauttaa takaisin myyjälle. Kahdesta esimerkkitryffelistämme toinen joutuikin saman tien vaihtoon! Onneksi tarkastaja lähti mukaan neuvottelemaan tryffelin vaihtamisesta toiseen. Jos tryffelin haluaa tuoda tuliaisena kotiin, kannattaa ottaa huomioon, että se pysyy hyvänä maksimissaan viikon verran.

Viinitilavierailulla

Tryffeleiden lisäksi matkaohjelmaamme kuului luonnollisesti paljon viiniä. Vierailimme mm. Ca’ del Baion tilalla, joka olikin tupaten täynnä myös muita viinituristeja. Eikä ihme – Wine Spectator oli juuri listannut Ca’ del Baio Barbaresco Autinbej -viinin TOP 100 viinien listalle 93 pisteellä. Grassojen perhetila saakin tunnustuksia vuodesta toiseen, milloin viinistä, milloin tarhauksesta milloin kovasta työstä. Kuvassa yksi perheen tyttäristä, Valentina Grasso esittelee tämän syksyistä kokeiluaan.

Parasta tryffelimatkalla?

Viinimatkan arvonnan voittaja, Samuli Parkkinen:

Päälimmäisenä mieleen jäi, kuinka moninaisia viinejä niinkin pieneltä alueelta tulee. Piemonte on alueena pitkään kiehtonut, mutta nyt vasta pääsi kunnolla sukeltamaan alueen tuotoksiin. Viinin ja ruoan vuorovaikutusta oli myös ilmeistä. Ja olihan alue enemmän kuin kaunis. Hyvässä seurassa oli mukavaa oppia ja nautiskella!

Matkavinkkejä:

Majoitus: Casa Visette – suomalaisomisteinen, tuunattu vanha viinitila uima-altaineen ja tenniskenttineen.

Ravintolat – testaa nämä:
Ape Wine Bar / Alba
Osteria More e Macine / La Morra
Ristorante le Torri / Castiglione Falletto

Miten paikan päälle? Helpoin reitti on lento Milanoon ja sieltä vuokra-autolla Piemonteen. Matka kestää n. 2 tuntia. Lähin rautatieasema on Alessandriassa.

Tuliaisia kotiin? Tryffeleistä valmistetut tuotteet ovat loistavia tuliaisia, tosin niidenkin kanssa kannattaa olla tarkkana, että niiden valmistuksessa ollaan käytetty aitoa tryffeliä. Tuoreet tryffelit säilyvät hyvin säilytettynä maksimissaan viikon. Paikalliset viinit luonnollisesti löytävät tiensä viinituristin matkalaukkuun, mutta niidenkin kanssa kannattaa olla hinnassa tarkkana, nimittäin hyvä ja arvokas barolo voi olla Alkossa halvempi.

Vastaavia artikkeleita

Taste Alto Piemonte – tiukkatahtista maistelua ja historiallisia tarhoja

24.04.2018 Teksi ja kuvat Sanna Pöyry

Barbarescon uudet kasvot

08.09.2011 Antti Uusitalo, Kuva Pasi Murto