Top-viinit

TOP 4: Alkon joulukuun erikoiserät – katso tärpit!

05.12.2019 Kalle Naatula

Poimimme Alkon joulukuun erikoiseristä neljä maistamisen arvoista viiniä. Samppanjaa, roseeta ja punaviiniä, nämä viinit sopivat moniin juhlakauden rientoihin.

Joulukuun erikoiserät saapuivat Alkon hyllyille torstaina 5.12.2019.
Nappaa viinisuositukset pikkujoulurientoihin ja muihin juhlakauden kekkereihin.

J. de Telmont Grand Rosé Champagne Brut

Ranska, Erikoiserä 581217, 39,88 €

Perheomisteisen samppanjatalon raikkaan marjaisa ja sitruksinen roseesamppanja on Chardonnay-vetoinen. Hennon punertavan värinsä se saa pienestä määrästä (15 %) Pinot Noiria. Kolmisen vuotta pullokypsyneen samppanjan tuoksusta löytyy mm. punaherukkaa, vadelmaa ja greippiä. Kuiva maku saa ryhdikkyyttä ja syvyyttä rehevistä kuplista sekä sitruksisesta hapokkuudesta. Tyylikäs kokonaisuus jättää kypsän marjaisan, hennon yrttisen ja paahteisenkin jälkivaikutelman.
Ruoka: Mainio aperitiivi! Omiaan myös kala- ja äyriäisruokien seurassa – kokeile paahdetulle lohelle peston kera.

Lunar Apogé Tavel 2018

AOP Tavel, Rhône, Ranska, Erikoiserä 431157, 18,98 €

Sertifioitu biodynaaminen roseeviini on neljän rypäleen sekoite Ranskasta Rhônen laaksosta, runsaista roseistaan tunnetun Tavelin viinialueelta. Rypäleet on poimittu keskimäärin 50-vuotiaista köynnöksistä. Villihiivoilla käyneestä kuivasta roseesta löytää kypsiä metsämarjoja, kuten mansikkaa ja vadelmaa sekä sokeroitua karpaloa ja myös mausteisuutta. Terhakka hapokkuus tuo mehukkaan viinin makuun ryhdikkyyttä ja eloisuutta.
Ruoka: Seurusteluun sekä noutopöytiin, juureville kasvisruoille ja itämaisen keittiön herkuille. Testaa mausteisille possun ribseille.

Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein 2016

Rheinhessen, Saksa, Erikoiserä 460957, 19,99 €

Thörlen veljesten Spätburgunder (Pinot Noir) Saulheimin kylästä, Rheinhessenista edustaa Saksan uuden aallon punaviinityyliä. Luomurypäleistä valmistettu viini on käynyt villihiivoilla, kypsynyt 10 kuukautta vanhassa tammessa, sulfiittia on lisätty maltillisesti eikä viiniä ole suodatettu. Keskitäyteläinen, viehättävän raikas ja mehevän marjaisa viini tarjoaa villivadelmaa, kirsikkaa, yrttisyyttä ja hentoa paahteisuutta. Jäntevä hapokkuus herauttaa veden kielelle ja pehmeät tanniinit pönkittävät tyylikästä kokonaisuutta.
Ruoka: Monikäyttöinen! Kokeile sienipiiraalle, pitkään haudutetuille pataruoille tai korkkaa jouluna. Myös seurustelukäyttöön.

Elgin Vintners Pinot Noir 2016

Elgin Valley, Etelä-Afrikka, Erikoiserä 467137, 23,98 €

Elgin Vintners -viininviljelijä-tuottajakollektiivin pinot noir on mielenkiintoinen tapaus tuhtien pinot noir -viinien ystäville. Se tulee viileästä Elginin laaksosta Etelä-Afrikasta. Viiniä on kypsytetty 10 kuukautta tammitynnyreissä, joista viidesosa oli uusia. Tummasävytteisessä viinissä onkin kosolti paahteisia ja savuisia piirteitä sekä murskattua tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa, appelsiininkuorta ja chilisuklaata. Täyteläisenpuoleista, kerroksellista makua kannattelevat varsin reipas hedelmähapokkuus ja kypsät tanniinit.
Ruoka: Tarjoa aromikkaille liharuoille, kuten riistalle tai lampaalle.

Maistajan kommentti

”Kävin Alkon mediapruuvissa sokkomaistamassa joulukuun erikoiserä viinit. Sortimentti ei ollut kovin laaja: maistettavana oli 14 putelia eri teemoilla.
Poimin näistä neljä viiniä, jotka tarjoavat mielestäni kiinnostavia kokemuksia sekä parasta vastinetta euroille. Suositusviinit maistuvat sesongin ruokien seurassa sekä paikoin ilahduttavat myös lahjoina.”

Kalle Naatula on viiniasiantuntija ja Viinilehden kirjoittaja, joka diggaa viinejä ja maistelee ja haistelee viinitrendejä. Hän avustaa Viinilehden-viiniarvioiden tekemisessä Juha Berglundia ja Antti Rinta-Huumoa.

Vastaavia artikkeleita

Vuoden 2020 viinitrendit – 3 x suosikkiviini, joista vuosi muistetaan

21.01.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock ja Elina Simonen

Maa-artisokka yllättää – katso vinkit viinin valintaan

28.10.2020 Taina Salovaara + Kuvat Laura Riihelä

3 x syksyn parhaat pinot noir -viinit

09.09.2020 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä