viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustot

3 x tuhti punaviini ja voimakas juusto

09.12.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Vahvat maistuvat rinnakkain. Tuhdit punaviinit ja voimakkaat juustot kesyttävät toisensa maistuvaksi makupariksi.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Valon käydessä syksyllä vähiin alkaa punaviinien sesonki. Tuhteja punaviinejä syntyy siellä, missä lämmin ilmasto ja paahtava aurinko kypsyttävät rypäleet mehevän makeiksi. Kuumat olosuhteet asettavat haasteita rypälelajikkeiden valintaan. Viljelijät suosivat paksukuorisia lajikkeita, jotka suojaavat kypsyviä rypäleitä armottomilta auringon säteiltä. Paksukuorisia lajikkeita ovat esimerkiksi Syrah, Tempranillo tai Malbec. Tuhteja punaviinejä etsiville oikean rypäleen löytäminen on vasta puolimatka. Varmistuakseen vahvasta mausta, pitää myös tietää, miten viiniä on kohdeltu kellarissa ennen pullotusta. Pitkässä tammitynnyrikypsytyksessä viinin makuun syntyy toivottua paahteisuutta, syvyyttä ja intensiteettiä.

Vahvat viinit kaipaavat rinnalleen vahvoja makuja, kovat ja pitkään kypsyneet juustot toimivat niiden kanssa erinomaisesti. Tummien ja vahvarakenteisten punaviinien maku kesyttyy, kun seuraksi leikkaa palan pitkään kypsynyttä sveitsiläistä tai ranskalaista vuoristojuustoa, tiivistä cheddaria tai pähkinäistä mustaleima emmentaalia.

3 tuhtia juusto-punaviiniparia

Appenzeller extra + Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2018

Alko 455607

Sveitsiläisen Appenzellerin maun salaisuus on alppiniityillä paimentavien lehmien ravinto, jossa aromaattiset vuoristoyrtit näyttelevät merkittävän roolin. Vähintään puoli vuotta kypsynyt Appenzeller extra on maultaan miellyttävän pähkinäinen ja aavistuksen mausteinen. Maistele sen kanssa pippurista ja rehevän hedelmäistä shiraz-viiniä Etelä-Australiasta.

Cheddar + Vergelegen Cabernet Sauvignon Merlot 2013

Tilausvalikoima 949097

Cheddar on alunperin englantilainen juusto, jota on valmistettu Brittein saarilla kohta jo tuhannen vuoden ajan. Nuoren cheddarin maku on täyteläisen kermainen, jos juustotahkot saavat kypsyä kellarissa pitkään, muuttuu maku intensiiviseksi. Cheddariin voi tutustua eteläafrikkalaisen vahvan mausteisen ja mokkaisen punaviinin kanssa.

Västerbotten + Mayu Gran Reserva Carmenere 2018

Alko 401557

Ruotsalaiset rakastavat kermaista Västerbotteniaan. Västerbotten on osa monia ruotsalaisia klassikkoreseptejä, mutta vahvaa ja aromaattista lehmänmaitojuustoa voi leikata myös juustolautaselle. Ystäväkseen Västerbotten saa chileläisen tumman carmenère-punaviinin, jonka maku on mehevän kirsikkainen ja runsaan paahteinen.

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä