Juustot

3 x portviini ja juusto

19.12.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Jäikö joulusta portviiniä? Ei hätää, portviini on täydellinen juustoviini. Kokeile roquefortin tai kotimaisen leipäjuuston kanssa.

Portviinin uskotaan olevan maailman vanhin väkevöity viini. Tapa väkevöidä viiniä sai alkunsa 1600-luvulla. Siihen aikaan portugalialaiset viinit tekivät hyvin kauppansa Pohjois-Euroopassa. Väkevöinti-idean isinä pidetään kuitenkin brittejä, jotka keksivät parantaa meren yli matkaavan viinin säilyvyyttä lisäämällä tynnyreihin viinitislettä.

Portviinit syntyvät Douro-joen dramaattisen kauniissa maisemissa. Kiehtovaksi portviinin tekevät sen eri tyylit. Jos mieli tekee täyteläistä ja mehevää portviiniä, etsi käsiisi ruby- tai late bottled vintage -port. Nämä tyylit sopivat kesyttämään vahvojen juustojen luonnetta tai esimerkiksi suolaisten sinihomejuustojen seuraan. Pienissä tammitynnyreissä kypsyvä tawny on kevyempi, pähkinäisempi ja vivahteikkaampi, joten se on erinomainen kumppani valkohomejuustoille tai pähkinäisille vuoristojuustoille. Viinikaupan hyllyltä saattaa myös löytyä harvinaisempaa valkoista portviiniä, jota voi kokeilla kotimaisten mietojen juustojen kanssa.

3 x Juusto + Portviini

Pont-L’Évêque + Graham’s 30 Years Old Tawny Port

Erikoiserä 908427, 118,99 €

Normandialaisen Pont-l’évêquen tunnistaa neliönmallisesta muodosta. Sen syntyhistoria ulottuu aina 1200-luvulle asti. Kaverikseen maanläheinen juusto saa 30 vuotta tammitynnyreissä kypsyneen tawny-portin, jonka maussa on jouluun sopivaa mausteisuutta.

Roquefort + Quinta de la Rosa Late Bottled Vintage Port 2015

Erikoiserä 374017, 29,90 €

Roquefort sopii herkuttelijoille, joille vahvat maut ovat suuri intohimo. Vahva ja reilulla kädellä suolattu sinihomejuusto kaipaa rinnalleen intensiivisen portviinin. Quinta de la Rosan maku on luumuinen, viikunainen ja aavistuksen suklainen.

Leipäjuusto ja lakat + Dalva White Port 10 Yo

Tilausvalikoima 920386, 39,10 €

Ruskeista pilkuista ja hampaiden välissä natisevasta äänestä tunnettu leipäjuusto on tärkeä osa suomalaista ruokaperinnettä ja erityisen ylpeitä siitä ollaan Lapissa ja Kainuussa. Ystäväkseen mieto leipäjuusto saa vaalean portviinin, jonka makeahkosta mausta voi erottaa hennon sitruunaisen sävyn.

Vastaavia artikkeleita

Emmental ja 3 x juomasuositus

25.05.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Metsuri-juusto ja 3 x juomasuositus

10.03.2020 Antti Uusitalo + Laura Riihelä

3 x tuhti punaviini ja voimakas juusto

09.12.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä