Top-viinit

Nämä ovat Viinilehden Vuoden punaviini 2019 ja Vuoden valkoviini 2019

14.11.2019 Viinilehden toimitus

Italialainen Tommasi Crearo valittiin jo toistamiseen Vuoden punaviiniksi. Edellisen kerran se sai saman kunnian kaksi vuotta sitten. Vuoden valkoviini on tyylikäs Ribbonwoodin riesling Uudesta-Seelannista.

Viinilehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistavat ja arvioivat vuoden aikana koko Alkon vakioviinivalikoiman. Viinit maistetaan sokkona. Parhaista viiden tähden ja alle 30 euron viineistä he valitsivat useiden uudelleenmaistamiskertojen jälkeen Vuoden punaviinin ja Vuoden valkoviinin. Voittajat pyritään valitsemaan mahdollisimman objektiivisesti.

”Meille ei riitä valintaa tehdessä se, että ’me tykätään tästä viinistä’, vaan valituissa viineissä pitää korostua viinien autenttisuus ja jäljitettävyys suhteellisesti enemmän kuin tekninen laatu ja tasapainoisuus. Kaikki viiden tähden viinit ovat toki teknisesti korkealaatuisia ja harmonisia. Tommasin Crearossa meitä kiehtoo sen mehevyys ja helposti lähestyttävyys, vaikka se on luonteeltaan rustiikkinen ja persoonallinen. Ribbonwoodin rieslingissä meitä ilahdutti varsinkin se, että tämä uuden maailman valkoviini on selkeästi jo hiukan kehittynyt, mutta silti hyvin eloisa”, Antti ja Juha toteavat.

Tommasi Crearo 2016

Alkon tuotenro: 419467

Punaviini Italia
19,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Arvio

Avoimen aromaattinen, monivivahteinen tuoksu tuo mieleen lähes hillotun kirsikan, kuivatut hedelmät ja makeat mausteet. Tätä aromikkuutta sävyttävät vielä orastava nahkaisuus ja kukkaisuuttakin muistuttava parfyymisyys. Tuoksun aromit toistava, täyteläinen maku on suutuntumalta hyvin mehukas. Viinissä on erotettavissa myös paahteisuutta ja hentoa eläimellisyyden aromikkuutta. Pehmeä suutuntuma saa ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös kypsästä, pehmeästä tanniinisuudesta. Viini jättää pitkään maistuvan, rustiikkisen ja kuivattuja hedelmiä aromeiltaan muistuttavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus

Aromikkaat, paistetut tai grillatut tummat liharuoat – myös riista. Myös kovat ja suolaiset juustot.

Ribbonwood Riesling 2015

Alkon tuotenro: 525597

Valkoviini Uusi-Seelanti
15,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Arvio

Tyylikkään moniulotteinen, hieman kehittynyt tuoksu muistuttaa aprikoosista, persikasta, hunajasta, mehiläisvahasta ja petrolisuudesta. Maku on lähes kuiva ja sekin hieman kehittynyt. Viinissä on tuoksun monivivahteisten aromien lisäksi tuntuvaa mineraalisuutta ja hunajamelonia. Viinin hento makeus saa ryhtiä tuntuvasta sitruksisuudesta, joka kannattaa viiniä pitkään maistuvaan, moniulotteiseen ja petroliseen jälkivaikutelmaan, joka nostaa miellyttävästi veden kielelle.

Ruokasuositus

Selkeämakuiset, paistetut tai grillatut punalihaiset kalaruoat.

Samat viinit valittiin myös yleisön suosikeiksi

Lukijat saivat äänestää omaa suosikkiaan kuuden Vuoden viini -finalistin joukosta. Parhaaksi punaviiniksi äänestettiin Tommasi Crearo 2016 ja parhaaksi valkoviiniksi Ribbonwood Riesling 2015. Eli aivan samat viinit hurmasivat tänä vuonna sekä yleisön että tuomariston!

Osallistujien kesken arvotun Riedel Performance -lasipaketin (239,60 €) voitti Virpi Kiviniemi Lahdesta. Paljon onnea!

Katso myös Viinilehden Vuoden Viininystävä 2019 ja Vuoden Viiniravintola 2019.

Vastaavia artikkeleita

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: Franco Conterno

28.05.2020 Viinilehden toimitus + kuvat Franco Conterno

Samuli Pasanen: Korona ja ravintola-alan ahdinko

28.05.2020 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen

Japani matkalla viinimaaksi – Viinityylit ja -rypäleet ilahduttavat!

27.05.2020 Veli-Antti Koivuranta + kuvat Ai Nakajima