Viinilehden Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistavat ja arvioivat vuoden aikana koko Alkon vakioviinivalikoiman. Viinit maistetaan sokkona. Parhaista viiden tähden ja alle 30 euron viineistä he valitsivat useiden uudelleenmaistamiskertojen jälkeen Vuoden punaviinin ja Vuoden valkoviinin. Voittajat pyritään valitsemaan mahdollisimman objektiivisesti.
”Meille ei riitä valintaa tehdessä se, että ’me tykätään tästä viinistä’, vaan valituissa viineissä pitää korostua viinien autenttisuus ja jäljitettävyys suhteellisesti enemmän kuin tekninen laatu ja tasapainoisuus. Kaikki viiden tähden viinit ovat toki teknisesti korkealaatuisia ja harmonisia. Tommasin Crearossa meitä kiehtoo sen mehevyys ja helposti lähestyttävyys, vaikka se on luonteeltaan rustiikkinen ja persoonallinen. Ribbonwoodin rieslingissä meitä ilahdutti varsinkin se, että tämä uuden maailman valkoviini on selkeästi jo hiukan kehittynyt, mutta silti hyvin eloisa”, Antti ja Juha toteavat.
Arvio
Avoimen aromaattinen, monivivahteinen tuoksu tuo mieleen lähes hillotun kirsikan, kuivatut hedelmät ja makeat mausteet. Tätä aromikkuutta sävyttävät vielä orastava nahkaisuus ja kukkaisuuttakin muistuttava parfyymisyys. Tuoksun aromit toistava, täyteläinen maku on suutuntumalta hyvin mehukas. Viinissä on erotettavissa myös paahteisuutta ja hentoa eläimellisyyden aromikkuutta. Pehmeä suutuntuma saa ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös kypsästä, pehmeästä tanniinisuudesta. Viini jättää pitkään maistuvan, rustiikkisen ja kuivattuja hedelmiä aromeiltaan muistuttavan jälkivaikutelman.
Ruokasuositus
Aromikkaat, paistetut tai grillatut tummat liharuoat – myös riista. Myös kovat ja suolaiset juustot.
Arvio
Tyylikkään moniulotteinen, hieman kehittynyt tuoksu muistuttaa aprikoosista, persikasta, hunajasta, mehiläisvahasta ja petrolisuudesta. Maku on lähes kuiva ja sekin hieman kehittynyt. Viinissä on tuoksun monivivahteisten aromien lisäksi tuntuvaa mineraalisuutta ja hunajamelonia. Viinin hento makeus saa ryhtiä tuntuvasta sitruksisuudesta, joka kannattaa viiniä pitkään maistuvaan, moniulotteiseen ja petroliseen jälkivaikutelmaan, joka nostaa miellyttävästi veden kielelle.
Ruokasuositus
Selkeämakuiset, paistetut tai grillatut punalihaiset kalaruoat.
Samat viinit valittiin myös yleisön suosikeiksi
Lukijat saivat äänestää omaa suosikkiaan kuuden Vuoden viini -finalistin joukosta. Parhaaksi punaviiniksi äänestettiin Tommasi Crearo 2016 ja parhaaksi valkoviiniksi Ribbonwood Riesling 2015. Eli aivan samat viinit hurmasivat tänä vuonna sekä yleisön että tuomariston!
Osallistujien kesken arvotun Riedel Performance -lasipaketin (239,60 €) voitti Virpi Kiviniemi Lahdesta. Paljon onnea!
Katso myös Viinilehden Vuoden Viininystävä 2019 ja Vuoden Viiniravintola 2019.