viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ihmiset

Meeri Koutaniemi – Punaviini hoivaa, kietoo sisäänsä ja kannustaa pitkiin keskusteluihin

26.11.2019 Pirjo Houni + Kuva Sami Yaffa

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi nauttii talvella mielellään punaviinejä, mutta hänen rakkain juomamuistonsa liittyy viskiin ja ensitapaamiseen aviomiehensä Sami Yaffan kanssa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Tacoja. Minulla on niihin pysyvä himo, eikä sitä himoa voi saada tyydytettyä. Saatan syödä tacoja jopa neljänä ilta viikossa. Täytteitä vaihtelemalla niistä voi tehdä mielikuvituksellisia variaatioita, ja niihin liittyy vahvasti yhdessä kokkaaminen. Syömme mieheni Sami Yaffan kanssa lähinnä kasvisruokaa, joten suosikkitacomme sisältää guacamolea, papuja, härkistä, paahdettua maissia, mangoa ja meksikolaista juustoa, jota saa meksikolaisruokia myyvästä kaupasta Helsingin Hämeentieltä. Tietysti myös itse tehtyä salsaa.
Rakkaus tacoihin syntyi kymmenen vuotta sitten, kun asuin Meksikossa kuukausia tekemässä ensimmäistä kirjaani. Olimme Samin kanssa häämatkalla Meksikossa, ja hän jakaa tacovillityksen kanssani.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten tacojen kanssa?

Meksikossa nauttisin Micheladaa. Se on paikallinen olutjuoma, jossa on oluen ohella muun muassa chilitahnaa, worcesteshire-kastiketta, limettia ja jäitä. Lasin reuna on kostutettu limettiin ja suolaan.
Suomessa joisin maailman parasta juomaa, vettä. Tai viiniä. Minusta on hienoa, että vuodenaikamme määrittelevät viiniin liittyvää tunnelmaa. Talvisin pimeimpään aikaan juon punaista, koska se sopii juotavaksi sisällä lämpimässä. Se on valkoista hoivaavampaa ja ikään kuin kietoo sisäänsä ja kannustaa pitkiin keskusteluihin. Valoisaan aikaan kesäisin juon mieluummin valkoviiniä, joka piristää ja sysää liikkeelle.

Meeri Koutaniemi, mikä on lempiviinisi?

Suosin natuviinejä, ja helsinkiläisravintoloissa, kuten Baskeri&Bassossa, niitä on jo laajat valikoimat, joista pääsee valitsemaan ja maistelemaan.
Mallorcalla, jossa vietän paljon aikaani, lempiviinejäni ovat oman kylämme Banyalbufarin viinit Cornet ja Can Pico, jotka ovat paikallista kultaa, Malvasiaa. Paikallinen Malvasia-rypäle oli katoamassa kokonaan, mutta sitten vuorilta löytyi muutamia köynnöksiä, joiden avulla kanta saatiin elvytettyä. Rypäleestä valmistetut valkoviinit ovat täydellisen tasapainoisia kuivuudessaan ja hunajaisuudessaan. Ei liian makeita, vaan sopivasti hapokkaita. Kesähelteillä ne ovat täydellisiä raikastajia.
Suosikkejani ovat myös 4 kilos -viinitilan mallorcalaisista rypäleistä, kuten Callet ja Manto Negro, valmistetut punaviinit. Viinejä on niin kevyitä kuin täyteläisen tummiakin. Luomuviljelmällä kunnioitetaan luontoa ja yhteyttä maahan, ja tuntuu kuin omistajien välittävä asenne olisi siirtynyt viinien makumaailmaan.
Myös meksikolainen mezcal kuuluu lempijuomiini. Olin Meksikossa dokumentoimassa ja kuvaamassa heidän kansallisjuomansa valmistusta. Mezcalia tehdään perhetiloilla agaavesta perinteisin käsityöläismenetelmin. Se on väkevää, mutta nautin sen juurevasta ja savuisesta mausta. Lue juttu täältä.

Rakkain juomaan liittyvä muistosi?

En ollut viskien ystävä, mutta kun kolme ja puoli vuotta sitten tapasin ensimmäisen kerran Samin, joimme sinä iltana Laphroaig-viskiä. Meidän piti keskustella vain puolen tunnin ajan nopeasti työasioista, mutta keskustelumme venyivätkin viiteen tuntiin. Sinä iltana rakastuimme. Ja joimme aika monta Laphroaigia.
Pidän skotlantilaisen Islayn saaren viskin voimakkaan savuisesta mausta. Siinä on jotain tuttua. Olen kotoisin Kuusamosta ja kasvanut savuisten nuotioiden tuoksussa.

Millaisissa ravintoloissa mieluiten käyt?

Rakastan ruokaa, jonka valmistamiseen on käytetty mielikuvitusta ja hyviä raaka-aineita. Asuessani aiemmin Italiassa opin nauttimaan tuntikausia kestävistä aterioista, joiden äärellä rauhoitutaan ja rentoudutaan. Ruokalajit toivat rytmiä keskusteluihin. Illalliset olivat kuin ennalta-arvaamattomia sinfonioita. Italiassa ruoilla ei tarvitse kikkailla, koska raaka-aineet ovat niin hyviä.
Helsingissä käyn uusissa ravintoloissa ja pyrin aktiivisesti seuraamaan tuntemiani kokkeja, joiden intohimona tiedän olevan tarjota asiakkaille unohtumattomia kokemuksia.
Nautin fine dining -paikoista hyvine viineineen, mutta ulkomailla autenttiset paikat ja katukeittiöt tarjoavat yleensä parasta ruokaa ja tunnelmaa. Italiassa isoäidin pitämässä pienessä paikassa tien varrella saattaa saada uskomattomia makuelämyksiä.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi osallistuu Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan MTV3-kanavalla. Kansallismuseossa avautuu 24. tammikuuta Meeri Koutaniemen, Lea Pakkasen ja Santeri Pakkasen näyttely Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset. Näyttely kertoo inkerinsuomalaisista, joiden elämää on kuvattu useilla Inkerinmaalle ja Siperiaan suuntautuvilla reportaasimatkoilla.

Lue lisää

Ota suunnaksi kesäinen Pohjanmaa ja Kyrö Distillery Company

13.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Matti Kovanen

Kulinaristin Pohjois-Irlanti – 8 vinkkiä matkalle

24.03.2022 Ville Palonen

Nappaa lennot Cancuniin! Täällä syöt parhaat tacot ja juot parhaat margaritat

12.01.2022 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä