Drinkit

Kombucha – ihme hapatusta?

28.11.2019 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä

Kombucha on hapatettu eli fermentoitu teejuoma, joka on nyt kaikkien huulilla.

Ravintola Grön tarjoaa kombuchaa aperitiivina, kombucha löytyy myös ravintola Espan juomalistalta, lukuisista trendikahviloista – ja jopa Lidlin hyllystä.

Teepohjainen kombucha, joka tunnetaan myös nimellä volgan sienitee, on tuhansia vuosia vanha keksintö. Makeutettu teejuoma hapatetaan sienen avulla. Valmis juoma on vähäsokerinen ja matala hiilihappoinen, se voidaan maustaa esimerkiksi sitrushedelmillä, yrteillä tai vaikka inkiväärillä. Kombuchalla on myös lukuisia väitettyjä terveysvaikutuksia, jotka perustuvat hapattamisen seurauksena syntyviin maitohappobakteereihin.

Kombucha sopii mainiosti myös ruokajuomaksi – jopa illallispöydän alkoholitttomaksi juomavaihtoehdoksi.