Ihmiset

Sofi Oksanen – Hernekeitto iloitsee kuohuviinistä!

30.10.2019 Pirjo Houni + Kuva Like Kustannus

Kirjailija Sofi Oksanen lorauttaa kukkakaalin sekaan valkoviiniä ja vorschmackiin konjakkia. Suomen parhaimmat cocktailit tehdään hänen mielestään Oulussa.

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Oululaisessa ravintola Zivagossa nauttimaani kukkakaaliruokaa. Resepti on keittiön salaisuus, mutta yritän muistella, mitä se saattoi sisältää, ja valmistaa ruokaa itse. Ennen pitkää onnistun varmasti saamaan kohtalaisen tuloksen.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten sen kanssa?

Vettä. Migreenini vuoksi en voi juoda viiniä, mutta käytän viiniä usein ruokiin. Kukkakaaliaterioihin lorautan valkoviiniä, liharuokiin punaviiniä. Kaalipatoihin portviiniä ja salottisipuleihin sherryä. Hernekeitto riemuitsee kuohuviinistä ja vorschmack tykkää konjakista. Leivonnaisiin käytän rommia ja Vana Tallinnaa.

Lempijuomasi?

Kahvi. Se sopii kaikkiin elämäntilanteisiin. Kahvikissana lempidrinkkeihini kuuluvat Espresso Martini ja Irish coffee, mieluiten single malt -skottiviskillä.

Olen kova cocktail-intoilija. Suomen parhaimmat cocktailit tekee oululainen Cafe Kuluma. Monissa ravintoloissa on jo nykyään loistavat cocktail-listat, kuten Olossa, Ultimassa tai Salutorgetissa Helsingissä.

Rakkain ruokaan tai juomaan liittyvä muistosi?

Nerokkaat ruoka-annokset jäävät aina mieleen. Sellaisiin kuuluu kroatialaisravintolassa nauttimani jälkiruoka, suklaamousse, jossa oli oliiviöljyä, rosmariinia ja merisuolaa. Kroatialainen oliiviöljy onkin maailman parasta.

Kirjoittaessani pyrin aina tutustumaan henkilöitteni makumaailmaan ja heidän keittiöönsä, joten uusimman romaanini Koirapuiston myötä olen kokkaillut paljon ukrainalaisvaikutteisia ruokia, koska päähenkilö on ukrainalainen.

Millaisissa ravintoloissa käyt mieluiten?

Reissatessa ei ole aikaa nähtävyyksien katseluun, joten ruokakulttuuri on joskus ainoa paikallinen asia, johon ehdin työmatkalla perehtyä. Tutkin ravintola-arvostelut tarkkaan etukäteen. Tripadvisor on siinä hyvä apu. Jollei muuhun ole aikaa, käyn ainakin katsomassa kauppojen maustehyllyt.

Pidän paljon georgialaisesta ja libanonilaisesta keittiöstä. Intialaista ruokaa teen sen verran usein itse, että pyrin reissatessa valitsemaan jotain muuta.

Tykkään kalasta, mutta Suomessa tarjolla oleva kalavalikoima on vähän nafti, samoin äyriäistarjonta, joten sen vuoksi suosin matkoilla kalaravintoloita. Viihdyn myös ravintoloissa, jotka ovat toimineet pitkään ja joiden historiallista atmosfääriä on kunnioitettu.

Helsingissä arvostan Oloa, Ultimaa ja Nokkaa. Finnjävelin uudesta tulemisesta olen innoissani, ja Elite on legendaarinen tunnelmaltaan ja historialtaan.

Oulussa käydessäni pidin Zivagosta. Olen menossa työkeikalle Joensuuhun, ja ensimmäiseksi varasin pöydän ravintola Kielosta.

Kirjailija Sofi Oksasen romaani Koirapuisto ilmestyi tänä syksynä.  Se kertoo ukrainalaisnaisista ja hedelmöitysbisneksestä. Kirjan nimi viittaa Helsingin tapahtumiin.