Matkat

Majakka pilvissä – elämysmatka Mallorcalla

07.10.2019 Teksti ja kuvat: Tiiu Kaitalo

Mallorcan-loman ei tarvitse olla pelkkää aurinkoa ja hiekkarantoja. Jos korkeanpaikan kammo ei vaivaa, ota alle polkupyörä ja suuntaa vuoristoteille henkeäsalpaaviin maisemiin!

Espanjassa Mallorcan lomasaaren pohjoisosassa, Tramuntanan vuoristossa, kulkee meren äärellä jyrkänteille nouseva kapea serpentiinitie. Yli sata kilometriä pitkä vuoristoreitti on kulttuurimaisemaltaan Unescon maailmanperintökohde. Tie on itsessään elämys ja sen pohjoisin huippu, Formentorin niemimaa, on yksi saaren kauneimmista alueista.

Hidaskulkuinen vuoristotie vaatii matkustajalta rohkeutta ja aikaa, mutta matka on vaivan arvoinen. Tiukkahermoinen tekee reissun autolla, mutta sesongin aikana tie on osittain suljettu yksityisautoilta ja silloin matka onnistuu vain bussikuljetuksella tai pyörällä. Pyöräreitit lähtevät Alcudiasta ja esimerkiksi matkanjärjestäjiltä voi vuokrata pyöriä. Pyöräilyreitti on Mallorcan suosituimpia ja sopii hyväkuntoiselle aloittelijallekin. Matka vaatii ajotaitoa ja keskittymistä, mutkat ovat jyrkkiä ja molempiin suuntiin kulkeva hidas autojen ja pyörien letka on loputon. Korkeanpaikankammoiselle reitti ei voi suositella, kapeilla tiellä ei ole aitoja ja satojen metrien pudotukset lähtevät lähes asfaltin reunasta.

Saaren pohjoishuipussa tie päättyy korkealle tasanteelle, jossa sijaitsee lähes pilvien seassa Cap Formentorin vuonna 1863 rakennettu majakka. Majakkakahvilassa nautitaan kahvin lisäksi kristallin kirkkaan meren ylle avautuvasta henkeäsalpaavasta näkymästä.

Paluureissulla on syytä pysähtyä Mirador des Colomerin näköalapaikalle. Siellä, jos mahdollista, ovat maisemat vieläkin hienommat. Vuorten jylhä, villi kauneus alkaa varpaiden juuresta ja jatkuu silmänkantamattomiin. Jos jyrkät maisemat ovat liikaa, suuntaa Formentorin hiekkarannalle turkoosin meren syleilyyn.

Vuoristoseikkailun jälkeen voi Alcudian kaupungissa nauttia valkoisen hiekan rannoista, kävellä vanhassa kaupungissa ja poiketa illalliselle ravintola Sarckiin. Vanhan kivitalon sisäpihalla illan hämärtyessä nautitut upeat paikalliset artesaaniviinit ja erinomainen ruoka hurmasivat. Alcudia ja Formentorin niemimaa jättivät sieluun ihastuttavan jäljen, joka yllätti täysin!

bikeislandmallorca.com/en

restaurantsarc.com

Vastaavia artikkeleita

Budapest: Siltojen ja kylpyjen kaupunki

22.04.2020 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

3 x elämysmatka Italiassa

15.04.2020 Viinilehden toimitus