viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
siideri
Juustot

Makuja maalta – 3 x juusto + siideri

04.10.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Aidot omenasiiderit ja pehmeät kittipintaiset juustot muodostavat keskenään täydellisiä makupareja.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Aito omenoista valmistettu maalaissiideri on herkullinen mutta valitettavan aliarvostettu juoma. Suomessa siideri-sanan sateenvarjon alle ovat eksyneet mitä eriskummalliset synteettiset makujuomat, joiden raaka-aineluettelosta omenaa saa hakea suurennuslasin kanssa. Onneksi markkinoille on viime vuosina ilmestynyt myös kunnianhimoisia omenajuomia, joissa raaka-aine maistuu puhtaasti ja selkeästi.

Siiderin valtakunnissa, Normandiassa ja Bretagnessa tiedetään, että tasapainoinen lopputulos syntyy eri omenalajikkeiden oikeaoppisesta sekoituksesta. Siinä, missä tietyt lajikkeet varmistavat lopputuloksen kirpeän hapokkuuden, toiset pehmentävät juomaa hedelmäisellä luonteellaan ja toiset takaavat pienen karvaan puraisun.

Kunnon siiderin maanläheinen ja omenainen maku korostuu tyylikkäästi rustiikkisten juustojen kanssa. Erityisen hyvin kevyesti poreileva omenajuoma tulee juttuun pehmeiden kittipintaisten juustojen kanssa. Pieni luonnollinen makeus ei ole siiderissä pahaksi, kun sitä tarjotaan juustojen seurassa.

3 x juusto + siideri

Livarot + Le Brun Cidre Artisanal Biologique

Tilausvalikoima 900427 | 9,53 € (0,75 l)

Livarot-juustoa on valmistettu jo tuhannen vuoden ajan. Livarot syntyy saman nimisessä kaupungissa Ranskan Normandiassa. Valmistukseen käytetään vain paikallisten lehmien maitoa. Juustoja harjataan kypsymisen aikana suolavedellä, josta syntyy suojaava kittihuntu juuston pinnalle. Tutustu voimakkaasti tuoksuvaan juustoon normandialaisen makeahkon ja maanläheisen luomusiiderin kanssa.

Metsuri +Lepola Medium Dry Apple Cider

Tilausvalikoima 920995 | 5,50 € (0,33 l)

Mouhijärven Herkkujuustolan Metsuri on saanut inspiraation Mont d’Or -juustosta. Kellertävä juusto kietaistaan ennen kellarointia mäntyviilupantaan, joka pitää herkun tiiviissä ryhdissä. Metsuria voi lämmittää uunissa ennen tarjoilua, jolloin sen luonteikas maku herää henkiin. Kaveriksi Metsurille kaadetaan varsinaissuomalaista Lepolan tilan puolikuivaa ja raikkaan omenaista siideriä.

Munster + Val de Rance Cidre de Bretagne Brut

Vakiovalikoima 767157 | 7,00 € (0,75 l)

Herkimmät herkuttelijat hämmästyvät alsacelaisen Munsterin voimakkaan pistävää tuoksua, mutta maku on täyteläisen kermainen, parhaimmillaan pehmeä sekä runsas. Munster sai alkunsa Alsacen maaseudun luostareissa, joissa munkit valmistivat pieniä juustoja kellareissaan. Luonteikkaan, pehmeän ja kittipintaisen maalaisjuuston maku kesyttyy, kun lasiin kaadetaan kuivaa, mutta omenaisen mehukasta siideriä Bretagnesta.

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä