Ihmiset

Heidi Mäkinen – Suomen uusin Master of Wine

18.09.2019 Kalle Naatula + Kuva Sampo Korhonen

Heidi Mäkinen on neljäs suomalainen ja kolmas suomalaisnainen, joka on suorittanut arvostetun Master of Wine -tutkinnon. Matka viinimaailman huippujengiin on vaatinut paljon, mutta antanut hänelle vieläkin enemmän.

Faktat: Heidi Mäkinen

Asuu Helsingissä, kotoisin Kajaanista.
Työ viinalalla 13 vuotta, joista 12 vuotta eri ravintoloissa. Nyt Viinitie-maahantuontiyrityksen Wine Ambassador.
Lisäksi Viinikoulu Perho PRO:n opettaja, aktiivijäsen Suomen Sommelierit ry:n hallituksessa, Helsingin Sanomien viiniraadin jäsen.
Tutkinnot Master of Wine 2019, WSET Diploma 2016, Baarimestarin erikoisammattitutkinto 2013, Viinimestari 2011, Humanististen tieteiden kandidaatti, pääaine teatterin ja draaman tutkimus.

Heidin MV-tutkimustyö “Kriittinen arvio suomalaisesta viinikoulutuksesta ravintolahenkilökunnan keskuudessa – tyytyväisyystasot sekä kehitys- ja parannusmahdollisuudet”.
Lopputyön saa luettavaksi pyytämällä: www.mastersofwine.org/en/rp/index.cfm

Suomen neljäs Master of Wine

Kolmekymppinen Heidi Mäkinen suoritti vaativan Master of Wine -tutkinnon kolmessa vuodessa läpäisten kaikki vaiheet ensimmäisellä kerralla, mikä on äärimmäisen harvinaista. Salaisuudekseen Heidi kertoo kyltymättömän uteliaisuuden sekä halun oppia viineistä. Kansainvälisissäkin sommelier-kisoissa palkitun viininenän tennarit pysyvät vauhdista huolimatta visusti maassa. Tieto tutkinnon läpäisemisestä jännitti silti.

“Elokuun viimeisenä aamuna istuin sohvalla ja katsoin monesti, että puhelimessa on äänet päällä. Kello 08.10 tuli puhelu ja tieto läpimenosta. Olin saanut etukäteen ystävältäni pullon lempisamppanjaani, Ulysse Collinin Les Pierrières Blanc de Blancsia, jonka korkkasin puhelun jälkeen – se maistui upealta!” Heidi fiilistelee.

Alunperin Heidi opiskeli Tampereen yliopistossa teatterin ja draaman tutkimusta ja työskenteli kaupungin huippuravintoloissa.

“Aloin kantaa kirjastosta kotiin enemmän viini- kuin teatterikirjoja. Luin esimerkiksi Hugh Johnsonin The World Atlas of Winea. Työskentelin ravintoloissa ja opiskelin myös Viinikoulu Perho PROssa. Halusin todella ymmärtää, miksi jokin viini tuoksuu ja maistuu tietynlaiselta. WSET Diploma antoi vastauksia, mutta ei tarpeeksi”, Heidi kertoo.

Syksyllä 2016 Heidi haki Master of Wine -instituuttiin ja pääsi sisään.

“Muutin Lontooseen ja olin töissä 67 Pall Mallilla. Se on yksityinen viiniklubi ja ravintola. Viinilistalla on 4 000 viiniä. Pääsin maistamaan Bourgognen ja Bordeaux’n huippuviinit, kaikki klassikot sekä paljon pikkutuottajien viinejä ja natuviinejäkin. Opintojen kannalta tärkeimpiin, klassisimpiin viineihin en olisi päässyt yhtä helposti käsiksi Suomessa”, Heidi kertoo.

Master of Wine -tutkinto ennnätysajassa

Master of Wine -opinnot ovat valtava urakka ja taloudellinen satsaus. Heidi suoritti opinnot lyhyimmässä mahdollisessa ajassa, kolmessa vuodessa, ja omalla rahalla. Opintoihin (WSET Diploma + Master of Wine) paloi noin 40 000 €.

“Master of Wine on itsenäistä opiskelua. Ensimmäisessä vaiheessa pitää maistaa ja tunnistaa 12 viiniä sokkona sekä tehdä 2 esseetä. Jos läpäisee, pääsee kakkosvaiheeseen. Kakkosvuoden päätteeksi on neljän päivän laajat kokeet, joista kolmena maistetaan 12 viiniä sokkona ja tehdään esseitä. Neljäs päivä on pelkkää teoriaa. Esseitä tehdään yhteensä 13 aina viinin viljelystä ja valmistuksesta yhteiskunnallisiin asioihin. Kakkosvaiheen jälkeen tehdään tutkimustyö.”

Kiinnostavia viinejä

Tänä vuonna Heidi oli maistanut tuhat viiniä jo helmikuun alussa. Viime vuosien tahti on ollut noin 10 000 viiniä vuodessa. Milaiset viinit jäävät mieleen?

“Pidän raikkaista ja hapokkaista, puhdaspiirteisen hedelmäisistä viineistä. Bourgogne on alueena minulle tärkeä. Myös samppanja on iso juttu ja saksalaiset rieslingit on supereita. Olen lopulta tosi klassinen”, Heidi naurahtaa.

“Toisaalta myös alkuperäislajikkeiden nousu on ihanaa, esimerkiksi Kreikan Santorinin Assyrtiko sekä Teneriffan omat lajikkeet. Viime vuosina olen ollut fiiliksissä myös espanjalaisista viineistä, muun muassa Ribeira Sacra -alueelta.”

Vastaavia artikkeleita

Viinintuottajien koronapäiväkirjat: Stellenrust Wine Estate

02.07.2020 Viinilehden toimitus

Valkohomejuusto ja 3 x juomasuositus

18.06.2020 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Juhannuksen rapsakka riesling ja raparperi-lohileivät

Kaupallinen yhteistyö

18.06.2020 Viinilehden toimitus