Ihmiset

Jenni Kokander – ravintolan pöytäliinalla on väliä!

19.09.2019 Pirjo Houni + Kuva: MTV

Näyttelijä Jenni Kokander oli 80-luvun lapsi, joka haisi kalakastikkeelta. Nyt hän suuntaa mieluiten klassikkoravintoloihin ja kaataa lasiinsa hillomaisen täyteläistä punaviiniä.

Mitä ruokaa himoitset juuri nyt?

Himoitsen satokauden ruokaa. Omalla pihallani kasvaa valtavasti salviaa, ja salvia on hyvä pari pinaatille. Pinaatit, salviat ja valkosipuli paistumaan voihin pannulle ja siitä pastan päälle.

Punajuuri on lempiraaka-aineeni ympäri vuoden. Teen siitä sosekeittoa tai paahdan juurekset uunissa ja maustan suolalla ja hunajalla. Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-kirjasta löysin ohjeen, jossa keitetyt punajuuret paistetaan voissa ja niihin yhdistetään soijakastiketta, balsamietikkaa ja valkoviiniä. Se on suosikkireseptejäni.

Mitä juomaa nauttisit mieluiten salviapastan kanssa?

Jos tarjoaisin vieraille salviapastaa, tarjoaisin sitä kuivan valkoviinin, kuten rieslingin kanssa. Olen kova juomaan vettä, ja vettä juon useimmiten myös ruoan kanssa. Jotkut ruoat vaativat seurakseen maitoa. Makaronilaatikkoa en voisi kuvitellakaan ilman maitolasillista. En myöskään juuri leivottua pullaa tai sämpylöitä.

Mikä on lempiviinisi?

Tällä hetkellä se on italialainen punaviini Femar Vini Gran Appasso. Se sopii hyvin arkeenkin. Se maksaa vain noin 13 euroa, mutta maistuu hintaansa arvokkaammalta.

Rakkain ruokaan tai juomaan liittyvä muistosi?

Tärkeimmät muistot liittyvät lapsuuteen ja isään, joka oli kotikokkina kokeilunhaluinen. Koko ruokaidentiteettini on isältä opittua. Meillä oli varmasti, jollei koko Suomen, niin ainakin Helsingin Länsi-Pasilan ensimmäinen wokkipannu. Kukaan ei vielä tiennyt soijakastikkeista, mutta meillä aasialaiset mausteet olivat jo täydessä käytössä. Olin 80-luvun lapsi, joka haisi kalakastikkeelta ja valkosipulilta.

Millaisissa ravintoloissa mieluiten käyt?

Menen mielelläni klassikkoravintoloihin. Tein hiljattain kustannussopimuksen ensi vuonna ilmestyvästä kirjastani, ja menimme juhlistamaan sitä mieheni kanssa ravintola Eliteen.

Valitsen vanhanajan ravintoloita, joissa tiedän saavani hyvää konstailematonta ruokaa ja joissa on arvokkuutta, mutta samalla kotoisuutta. Ja pöydillä valkoiset liinat, ne ovat tärkeät!

Jenni Kokander juontaa MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.30 viihdeohjelma Huumaa. Ensi-iltansa 16. lokakuuta saavassa Fingerpori-elokuvassa hän näyttelee Rivo-Riittaa.

Vastaavia artikkeleita

Tuomas Vimma – Paras ruokakokemukseni oli, kun söin kalan vatsaa kello viisi aamulla

19.03.2020 Pirjo Houni + Kuva Marek Sabogal