viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

Rooma: paikallisjunalla paratiisiin

16.09.2019 Mika Niiniranta + Kuvat Susa Junnola

Jos ruuhkainen Rooma alkaa ahdistaa, hyppää junaan ja matkusta puolessa tunnissa Frascati-huvilakaupunkiin. 

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

”Frascati on paratiisi.” Näin kirjoitti matkapäiväkirjaansa J. W. von Goethe jo vuonna 1787.  Miellyttävän ilmastonsa vuoksi Frascati on aina ollut suosittu paremman väen keskuudessa; paavillakin oli siellä oma kesämökkinsä, Villa Aldobrandini, joka edelleen on paikkakunnan hulppein huvila.

Roomasta turistin on helppo poiketa Frascatiin. Paikallisjunalla matka taittuu puolessa tunnissa. Samalla voi ihailla maalaismaisemia, joita halkovat antiikinaikaiset akveduktit. Terassimaiselta Piazza Marconilta aukeaa näköala Roomaa ympäröivälle tasangolle. Rouhean ja ruuhkaisen Rooman kattojen yllä leijuu harmaanruskea pölypilvi, mutta täällä ilma on raikasta, maisema vehreä ja näköala mykistävä – ikuinen kaupunki kupolikirkkoineen ja monumentteineen lepää kuin katsojan kämmenellä.

Tutustuminen kujiin ja toreihin onnistuu ominkin päin, mutta suosittelemme lämpimästi opastettua kierrosta. Paikallisopas Paola on meitä asemalla vastassa ja hänen kanssaan pääsemme pistäytymään muun muassa kaupungin vanhimmassa talossa, jossa toimii Ceralin leipomo. Sen suuressa puu-uunissa valmistuvat muhkeat limput ja makean viinin kera nautittavat pikkuleivät, ciambellinet.

Goethen kynää on todennäköisesti lennättänyt pittoreskin atmosfäärin ohella Frascatin maineikas valkoviini. Kun sitä nauttii viileän lasillisen iltapäivän kuumuudessa, on italialaisen peruskokemuksen äärellä. Paolan mukana pääsemme viinitilalle, joka tekee perinteisiä Frascatin viinejä luonnonmukaisin menetelmin. Frascati DOCG-viinit ovat parhaimmillaan henkäyksenkeveitä ja vulkaanisen maaperän ansiosta tyylikkään hapokkaita. Tammi ei ole koskaan kuulunut tyyliin, perinteisesti kypsyttämiseen on käytetty isoja lasipulloja ja nykyään teräsastioita.

Opastuksen jälkeen on hyvin aikaa kuljeskella kaupungin kujilla aistimassa pikkukaupungin tunnelmia. Ja jos et malta jäädä Frascatiin yöksi, juna kuljettaa illalla nopeasti takaisin Roomaan.

Retkiä, viinitilavierailuja ja kokkauskursseja paikallisin voimin järjestää Old Frascati Wine Tour, www.oldfrascati.com

Lue lisää

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Klassikot syyskauden ruokapöytään: baroloa ja riistakäristystä

Kaupallinen yhteistyö

11.10.2023 Viinilehden toimitus

Astetta superiorempi arki: tuunatut raviolit ja herkulliset ripasso superioret

Kaupallinen yhteistyö

11.04.2023 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä