Matkat

Rooma: paikallisjunalla paratiisiin

16.09.2019 Mika Niiniranta + Kuvat Susa Junnola

Jos ruuhkainen Rooma alkaa ahdistaa, hyppää junaan ja matkusta puolessa tunnissa Frascati-huvilakaupunkiin. 

”Frascati on paratiisi.” Näin kirjoitti matkapäiväkirjaansa J. W. von Goethe jo vuonna 1787.  Miellyttävän ilmastonsa vuoksi Frascati on aina ollut suosittu paremman väen keskuudessa; paavillakin oli siellä oma kesämökkinsä, Villa Aldobrandini, joka edelleen on paikkakunnan hulppein huvila.

Roomasta turistin on helppo poiketa Frascatiin. Paikallisjunalla matka taittuu puolessa tunnissa. Samalla voi ihailla maalaismaisemia, joita halkovat antiikinaikaiset akveduktit. Terassimaiselta Piazza Marconilta aukeaa näköala Roomaa ympäröivälle tasangolle. Rouhean ja ruuhkaisen Rooman kattojen yllä leijuu harmaanruskea pölypilvi, mutta täällä ilma on raikasta, maisema vehreä ja näköala mykistävä – ikuinen kaupunki kupolikirkkoineen ja monumentteineen lepää kuin katsojan kämmenellä.

Tutustuminen kujiin ja toreihin onnistuu ominkin päin, mutta suosittelemme lämpimästi opastettua kierrosta. Paikallisopas Paola on meitä asemalla vastassa ja hänen kanssaan pääsemme pistäytymään muun muassa kaupungin vanhimmassa talossa, jossa toimii Ceralin leipomo. Sen suuressa puu-uunissa valmistuvat muhkeat limput ja makean viinin kera nautittavat pikkuleivät, ciambellinet.

Goethen kynää on todennäköisesti lennättänyt pittoreskin atmosfäärin ohella Frascatin maineikas valkoviini. Kun sitä nauttii viileän lasillisen iltapäivän kuumuudessa, on italialaisen peruskokemuksen äärellä. Paolan mukana pääsemme viinitilalle, joka tekee perinteisiä Frascatin viinejä luonnonmukaisin menetelmin. Frascati DOCG-viinit ovat parhaimmillaan henkäyksenkeveitä ja vulkaanisen maaperän ansiosta tyylikkään hapokkaita. Tammi ei ole koskaan kuulunut tyyliin, perinteisesti kypsyttämiseen on käytetty isoja lasipulloja ja nykyään teräsastioita.

Opastuksen jälkeen on hyvin aikaa kuljeskella kaupungin kujilla aistimassa pikkukaupungin tunnelmia. Ja jos et malta jäädä Frascatiin yöksi, juna kuljettaa illalla nopeasti takaisin Roomaan.

Retkiä, viinitilavierailuja ja kokkauskursseja paikallisin voimin järjestää Old Frascati Wine Tour, www.oldfrascati.com

Vastaavia artikkeleita

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

3 x elämysmatka Italiassa

15.04.2020 Viinilehden toimitus

Ella Kanninen – Kammoan liian hiljaisia ja steriilejä ravintoloita

28.01.2020 Pirjo Houni + Kuvat Yle/Filmaattiset ja Peter Ponnath