Ihmiset

Bill Spence, Uuden-Seelannin sauvignon blancien isä

01.08.2019 Ilkka Sirén + kuva Sampo Korhonen

Uuden-Seelannin sauvignon blancin räjähdysmäinen nousu maailman parrasvaloihin on yksi viinimaailman suurimmista menestystarinoista. Taustalta nousee yksi mies ylitse muiden, Bill Spence.

Uuden-Seelannin viinien voitokkaaseen nousuun on monta syytä. Yksi on valtion ja maanviljelijöiden määrätietoinen yhteistyö maan viinien laadun parantamiseksi. Toinen on Bill Spence ja hänen tarinansa, joka on monivivahteinen sekoitus hyvää ajoitusta, sitkeyttä ja onnea. Bill on Matua-viinitilan perustaja, jota joskus kutsutaan myös uusiseelantilaisen sauvignon blancin isäksi. Matuan historia kulkee käsi kädessä Uuden-Seelannin viinialan ja sauvignon blancin menestyksen kanssa.

Bill Spence, viiniperheen poika

Bill Spence kasvoi viiniperheessä, mikä ei ollut kovinkaan yleistä hänen nuoruudessaan.
“Isäni ja isoisäni valmistivat molemmat viiniä. Isoisäni oli kotoisin Dalmatian rannikolta Kroatiasta. Hän eli siellä nuorena poikana, mutta vasta saavuttuaan Uuteen-Seelantiin hän istutti viinitarhan,” Bill kertoo.
“Usean uusiseelantilaisen viinitilan juuret ovat itseasiassa Kroatiassa. Ihmiset pakenivat Kroatian vaikeuksia, monet löysivät uuden kodin Uudesta-Seelannista ja alkoivat valmistaa viiniä. Viinitilat kehittyivät siitä pikkuhiljaa. Isäni alkoi valmistaa viiniä toisen maailmansodan aikoihin. Siihen aikaan Uuteen-Seelantiin tuli Yhdysvaltojen asevoimien joukkoja ja nehän joivat mitä vaan käsiinsä saivat.”

1900-luvun puolivälissä Uuden-Seelannin viinit maistuivat hyvin erilaisilta. Viinitilat valmistivat enimmäkseen sherryn kaltaisia väkevöityjä viinejä ja hyvin vähän tavallisia pöytäviinejä.

Matua viinien synty

“Kun tuli aika lähteä opiskelemaan, jäin Uuteen-Seelantiin Masseyn yliopistoon ja veljeni Ross lähti Fresnoon Kaliforniaan. Opiskelun päätyttyä otimme haltuun isämme viinitilan. Kuuden kuukauden jälkeen isä sanoi meille, että viiniä tehdään hänen tavallaan tai ei ollenkaan. Päätimme lähteä. Olimme oppineet uudenmaailman tavan valmistaa viiniä, isämme tapa valmistaa viiniä oli vanhanaikainen. Hän valmisti sherryä ja lisäsi tarvittaessa vettä viiniin.”

Spencen veljekset lähtivät eri viinitiloille hakemaan kokemusta. Vuonna 1966 pojat ostivat isoäidin kukkaron avustuksella neljän hehtaarin tilan Matua Roadin varrelta. Alkoi kokeilu.
“Istutimme paljon uusia rypälelajikkeita, kuten Grey Riesling ja Emerald Riesling, jotka olivat tulleet veljelleni tutuksi Kaliforniassa. Kokeilimme kaikkia mahdollisia lajikkeita, mutta parasta potentiaalia osoittivat Semillon, Cabernet Franc ja Sauvignon Blanc.”

Sauvignon Blancin päätyminen Matuan viinitilalle oli sattuman kauppaa. “Löysimme Sauvignon Blancia eräältä valtion koetarhalta. Tarhalla oli jäljellä vaivaiset kolme köynnöstä, joten nappasimme ne ja kasvatimme niistä viinitarhan. Köynnöksissä oli kuitenkin kierrelehtivirusta. Kloonasimme niitä, kunnes meillä oli palsta, jossa oli hyvin vähän virusta. Ensimmäisen kunnon Sauvignon Blanc -viinitarhan istutimme vuonna 1969 ja koko maan ensimmäisen sauvignon blancin pullotimme vuonna 1974.”

Vaikka Uuden-Seelannin viinialan kohtalo oli sinetöity, ei tienraivaajien työ Matuan tilalla kuitenkaan ollut helppoa. Tarhat pursuivat hybridilajikkeita ja erilaisia tauteja, mitkä aiheuttivat päänvaivaa. Ensimmäisen 400 pullotetun sauvignon blancin jälkeen ongelmaksi muodostui viinin myyminen, joka oli Billin vastuulla.
“Monet luulivat sitä valkoiseksi cabernet sauvignoniksi, joka oli iso ongelma. Se oli turhauttavaa aikaa.”

Uuden-Seelannin ensimmäinen Sauvignon Blanc

Maan eteläisellä saarella sijaitsevaa Brancott Estaten viinitilaa (entinen Montana) väitetään joskus Uuden-Seelannin ensimmäiseksi sauvignon blancin tuottajaksi, mutta Bill laittaa stopin huhuille.
“Me olimme ensimmäisiä koko Uudessa-Seelannissa, he olivat Marlborough-alueen ensimmäiset. Itseasiassa Montana sai Sauvignon Blanc -köynnösten pistokkaat meiltä. Emme ikinä uskoneet heidän onnistuvan, koska eteläisellä saarella oli liian kylmä.”

Matuan avoimesti levittämien pistokkaiden ansiosta tämä Sauvignon Blanc -klooni tuli myöhemmin tunnetuksi Spence-kloonina, joka on laajalti käytössä Uudessa-Seelannissa tänäkin päivänä.

Sauvignon blanc -buumi

Vuonna 1985 viinitila Cloudy Bay sai aikaan maailmanlaajuisen sauvignon blanc -buumin, jonka vaikutus on havaittavissa kauppojen viinihyllyillä vielä tänäkin päivänä. Aromaattisen rypälelajikkeen suosion myötä myös Matua jatkoi kasvuaan yhdeksi Uuden-Seelannin merkittävimmistä viinintuottajista. Vastoin Billin alkuperäisiä ennakkoluuloja Sauvignon Blancin luvatuksi alueeksi osoittautui Marlborough ja sinne perustettiin myös Matuan uusi päämaja.

Bill viettää näillä näkymin viimeistä vuottaan Matua viinitalon brand ambassadorina. Vuosi kuluu kierrellen ympäri maailmaa ja juoden mitäpä muutakaan kuin sauvignon blancia. Omasta osuudesta ja perinnöstä Uuden-Seelannin viinialaan Bill Spence on vähäsanainen.
“Tämä on ollut hieno matka. Nyt minulla on enemmän aikaa katsoa rugbyä. Rakastan rugbyä!”

Vastaavia artikkeleita

Maista monipuolinen Chile

13.04.2015 Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo