Top-viinit

Testissä vanha kunnon Zinfandel – maista ainakin nämä viinit!

15.07.2019 Ulla Häkkinen Kuva: Shutterstock

Vaikka kalifornialaisten zinfandelien myynti on laskenut, rypälettä ei kannata unohtaa. Se on edelleen mitä parhainta seuraa kesän grilliruoille.

Amerikkalainen Zinfandel on kriisissä. Rypäleestä tehtyjen viinien kulutus on Amerikassa laskenut 10 vuoden takaisista huippuvuosista lähes 20 prosenttia. Uusia, mielenkiintoisia viinejä ja rypälelajikkeita tulvii markkinoille kiihtyvää tahtia ja makutottumuksetkin ovat muuttuneet. Isojen hedelmäpommien sijaan suositaan kevyempiä punaviinejä ja vain muutamat viinitalot ovat uskaltaneet tehdä zinfandel-viineistään hienostuneita ja raikkaita.

Kaikesta huolimatta Zinfandel on edelleen Yhdysvaltojen rypäleaarre ja vaalimisen arvoinen. Vaikka edullisempien viinien tuotanto ja myynnit ovat vähentyneet rajusti, on laadukkaiden ja hintavampien zinfandel-viinien myynti kasvanut. Parhaimmat viinintuottajat myyvät kaiken, minkä pystyvät valmistamaan.

Hyvä, laadukas zinfandel syntyy, kun satoa on rajoitettu. Ilmaston on myös oltava riittävän viileä, jotta kasvukausi on pitkä ja viinit tasapainoisia. Parhaimmat viinit tehdään iäkkäiden, jopa yli 80-vuotta vanhojen, Zinfandel-köynnösten rypäleistä.

Pienoiseksi trendiksi Kaliforniassa ovat, Zinfandelin onneksi, nousseet erilaiset sekoitepunaviinit. Niissä Zinfandel on tärkeänä osana. Muoti on säästänyt  tuhansia hehtaareja Zinfandel-köynnöksiä repimiseltä.

Alkon valikoimassa on noin 60 viiniä, joissa on Zinfandelia. Valikoima painottuu edullisiin ja keskihintaisiin tuotteisiin. Laadultaan viinit ovat hyviä ja vuosikerta 2016 on loistavasti juotavissa juuri nyt.

Zinfandel-köynnökset tuotiin Kaliforniaan 1820-luvulla Euroopasta. Vuoden 2001 DNA-testeissä selvisi, että se on ikivanha kroatialainen lajike nimeltään Tribidrag.

Testissä kuusi zinfandelia

Seghesio Sonoma Zinfandel 2016

Seghesio Family Vineyards, VA Sonoma, USA, Tilausvalikoima 923417, 33,50 €

Väri: Tumman viininpunainen, hieman kehittynyt. Tiukka, roosa reuna.

Tuoksu: Avoin, raikkaan marjainen. Mehevästä, hillomaisen kypsästä tuoksusta voi erottaa kirsikkaa, metsävadelmaa ja makeaa mansikkaa. Taustalla vivahteikkuutta tuo tyylikäs, hillitty, paahteinen mausteisuus ja hento yrttisyys.

Maku: Täyteläinen, makean marjainen, mehukas. Runsaan hedemäisessä maussa on tuoksun aromien lisäksi tummaa luumua, kanelia ja lakritsaa. Viinin pehmeää, samettista tanniinisuutta tukee raikkaan punamarjainen raikkaus. Kokonaisuutena viini on ryhdikäs, herkullisen raikas ja siinä on pitkä maku.

Ruoka: Medium-kypsää laatulihaa!

Pisteet: *****

Fetzer 1000 Stories Zinfandel 2016

Fetzer Vineyards, Mendocino County, USA, Alko 917207, 16,98 €

Väri: Erittäin tumman viininpunainen, tiivis. Tiukka, vaalean vadelmanpunainen reuna.

Tuoksu: Kypsän hedelmäinen, hieman kehittynyt. Tiivisaromisessa, runsaan hedelmäisessä tuoksussa on vadelmaa, karhunvatukkaa ja kirsikkaa. Mausteisuus on hienovaraisen tyylikästä, siinä on kevyesti neilikkaa ja makeaa vaniljaa.

Maku: Täyteläinen, lähes makea ja tiiviin hedelmäinen. Maku myötäilee tuoksun kypsän marjaisia aromeja. Tanniinit ovat samettisen pehmeät ja runsas makua täyttää suun. Tuhtiin makuun tuo ryhtiä tasapainoinen hapokkuus. Viini jättää kirsikkahilloa muistuttavan, suunmyötäisen jälkimaun.

Ruoka: Grillattua härän marmorifilettä ja makeaksi paahtunutta kesäsipulia.

Pisteet: ****

 

Bonterra Zindandel 2016

Bonterra Vineyards, Mendocino County, Alko 919447, 16,99 €, luomu

Väri: Keskitumma, viininpunainen, hieman kehittynyt. Tiukka pinkkiin vivahtava reuna.

Tuoksu: Avoin, mehukkaan marjainen. Maanläheinen, jopa kirpeän punamarjainen tuoksu, jossa on punaherukkaa, hapankirsikkaa ja kypsää vadelmaa. Myös hennon yrttisiä vivahteita ja makeaa mausteisuutta.

Maku: Täyteläinen, raikkaan marjainen, mehevä. Maussa on hapokkaita marjoja tuoksua enemmän ja myös kypsää luumua ja mustaherukkaa. Tanniinit kuivattavat mukavasti ikeniä ja ryhtiä viinin tulee myös hyvästä marjaisesta raikkaudesta. Kokonaisuus on erittäin mehukas. Viini jättää pitkään maistuvan, runsaan mausteisen ja keveän paahteisen jälkimaun.

Ruoka: Gourmet-burgeri.

Pisteet: ****

 

Coppola Diamond Collection Zinfandel 2016

Francis Ford Coppola, Kalifornia, Alko 954837, 22,49 €

Väri: Melko tumma, tumman punainen, häivähdys violettia. Tiukka, vaaleanpunainen reuna.

Tuoksu: Lämminhenkinen, melko avoin, makean mausteinen. Kypsän marjaisesta, leveästä tuoksusta voi aistia karhunvatukkaa, kuivattua viikunaa ja luumua. Myös tuntuvaa mausteisuutta, erityisesti maustepippuria.

Maku: Lähes täyteläinen, mehevän hedelmäinen, pyöreä. Makean mausteisessa maussa on tuoksun aromikkuuden lisäksi kuivattua minttua ja herukkaa. Pehmeät tanniinit ovat sulassa sovussa raikkaan hapokkuuden kanssa, joka saa suun sopivasti kostumaan. Viini jättää mehukkaan, pitkään maistuvan, mausteisen jälkimaun.

Ruoka: Grillattua possua ja kesän kasviksia.

Pisteet: ****

Gnarly Head Old Vine Zin 2016

Gnarly Head Wines, AVA Lodi, Alko 405157, 13,90 €

Väri: Tumma, lähes läpinäkymätön, kirsikanpunainen, hentoja vivahteita tiileen, hieman kehittynyt. Tiukahko, pinkki reuna.

Tuoksu: Avoin ja leveä, jo kehittynyt, paahteinen. Hillomaisen runsaasta, mehevästä tuoksusta voi löytää kypsää mustaherukkaa, variksenmarjaa ja vadelmaa. Siinä on myös suolaista salmiakkia ja makeaan vivahtavaa mausteisuutta.

Maku: Täyteläinen, runsaan mausteinen. Maanläheisessä, jopa multaisessa maussa on tuoksun aromien lisäksi orastavaa nahkaisuutta. Mehukas, varsin pehmeätanniininen maku on aluksi jopa hieman makea, mutta sitten runsas marjainen hapokkuus tuo hienon tasapainon viiniin. Jättää miellyttävän mausteisen jälkimaun.

Ruoka: Tahmeita possun ribsejä ja maalaisranskalaisia.

Pisteet:***

3 Finger Jack Old Vine Zinfandel

3 Finger Jack Cellars Delicato Family Vineyards, AVA Lodi, USA, Tilausvalikoima 903297, 17,98 €

Väri: Melko tumma, ruskeaan vivahtavan vadelmanpunainen, hieman kehittynyt. Roosa, vetinen reuna.

Tuoksu: Kypsä, runsaan mausteinen ja vaniljainen. Jo kehittyneestä, luumuisesta tuoksusta voi löytää kypsää, lähes hillomaista marjaisuutta. Siinä on tuntuvaa paahteisuutta ja joulumausteita kuten neilikkaa.

Maku: Täyteläinen, tiiviin hedelmäinen ja tuoksun tavoin paahteinen. Pehmeätanniiniseen makuun tuo kaivattua ryhtiä hyvä marjainen raikkaus. Tuoksun aromit toistuvat maussa. Viini jättää nielua reilusti lämmittävän, maustepippuria muistuttavan jälkimaun

Ruoka: BBQ-grillattua härkää, colakastiketta ja valkosipuliperunoita.

Pisteet: ***

Vastaavia artikkeleita

Maistelussa kuusi oranssiviiniä – katso viiniarviot!

02.09.2019 Ulla Häkkinen Kuva: Laura Riihelä

Boksit järjestykseen – Vuoden hanaviinit 2018 on valittu!

21.06.2018 Juha Berglund + Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Piskonen