Ihmiset

Millainen viininystävä olet, metallimuusikko Antti Hyyrynen?

09.07.2019 Eeva Turunen + Artikkelikuva: Sakara Records

Antti ”Hyrde” Hyyrynen on lemiläisen metalliyhtye Stam1nan laulaja-kitaristi, joka nauttii kotonaan mieluiten laadukasta punaviiniä. Tapasimme hänet Tuska-festivaaleilla Helsingissä.

Mitä viini merkitsee sinulle?

Kunnioitan viinejä, niissä on aina jotakin juhlallista. Kotiini ostan yleensä jonkun hyvän punaviinin. Metsästystä harrastanut isäni on joskus opettanut koko perheen syömään riistaa ja esimerkiksi jäniksen vierelle kuuluu aina sille sopiva viini. Yksi lempiviineistäni on Aatami Pinot Noir, joka on sukulaiseni, viinintekijä Outi Jakovirran käsialaa. Joskus tulee ostettua viinipullo pelkästään hienon etiketin perusteella, luultavasti jostain päin Chileä.

Myös työn ohella viinit maistuvat. Stam1na -yhtyeen raideriin kuuluu mm. valkoviini. Huumorimielessä punkki-skene otti suomalaisten entisen suosikin, Magyar -viinin silmätikukseen ja niitäkin meillä on kylmässä jokaisella keikalla.

Mikä on paras viineihin liittyvä muistosi?

10 vuotta sitten kävin Martinboroughn viinialueella Uudessa-Seelannissa, jossa Outi Jakovirta työskentelee. Päällimmäisenä mieleeni jäivät suuret viinitankit ja uskomaton Uuden-Seelannin maisema. Pääsin näkemään, millaisissa paikoissa viini kasvaa ja miten se valmistuu lopulliseksi tuotteeksi Julicherin viinitilalla. Se oli lämmin, hieno ja opettavainen reissu.

Viini ja musiikki ovat loistava pari. Millainen viini sinusta sopisi seuraavien Stam1nan kappaleiden seuraan:

Kuudet raamit: Kuudet raamit on klaustrofobinen biisi, joten se vaatii hieman sulkeutuneen viinin. Vahva valkoviini voisi toimia.
Kuuntele YouTubessa

Dynamo: Dynamo on eteenpäin vyöryvä, joten sillekin sopii vahva viini. Voimakas punaviini, joka nautitaan mustasta muovipullosta.
Kuuntele YouTubessa

Enkelinmurskain: Tälle kappaleelle sopisi kepeä ja enkelimäinen roseeviini, mielellään Ranskasta. Erittäin kylmänä, lähes jäisenä nautittuna.
Kuuntele YouTubessa


Miten kuvailisit kolmea edessäsi olevaa viiniä musiikkitermein?

La Chouette de Champillon Champagne Brut, samppanja, Ranska

Viinissä on kuplivuutta, joten se on staccato ja samalla hyvin nopea, allegro. Tämä viini on kuin pirtsakka ja juhliva viulu.

Bassanoshiro 2017, valkoviini, Italia

Rauhallinen ja hidastempoinen viini. Lämminsävyinen ja myös vähän sellomainen. Eli lämmin sello.

X-Berg Pinot Noir 2014, punaviini, Saksa

Eniten odotan tätä viiniä.

Sivistynyt punaviini, josta tulee mieleen rokokoo-herrasmies soittamassa klaveeria. Ei yöllä, vaan päivällä. Peruukkipäinen jätkä, joka soittaa todella hyvin. 

Mitä toivoisit suomalaiselta viinikulttuurilta tulevaisuudessa?

Viini tietenkin pitäisi saada ruokakauppoihin. Mielestäni viini olisi kepeänä nautintoaineena parempi vaihtoehto kuin vaikkapa olut. Olisi hienoa, jos saisimme Suomessa arkipäiväistettyä viinin nauttimisen. Se toisi sopivaa sivistystä alkoholitottumuksiimme. Tällä hetkellä mennään ehkä askel askeleelta parempaan suuntaan, ruoat edellä.

Vastaavia artikkeleita

Heinimäki: Syntiinlankeemusviini

14.05.2020 Jaakko Heinimäki

Savua rypäleissä – miten maastopalot vaikuttavat viineihin?

07.01.2020 Teksti Mika Vanne

Andien kätkemät – viinimatkalla Boliviassa

02.07.2019 Mika Niiniranta + kuvat Susa Junnola