Yleinen

4 x siideri poreileviin kesäpäiviin

04.07.2019 Maria Markus + Kuvat Laura Riihelä, Alko ja Shutterstock

Siiderivalikoimasta löytyy nykyisin ilahduttavasti raikkaita, aitoja makuja. Valitsimme muutamia kiinnostavia siidereitä kesätunnelmaa nostattamaan.

Vaikka craft cider -trendi on tällä vuosikymmenellä jyllännyt vahvana varsinkin Jenkeissä, siideri on edelleen hyvin eurooppalainen juoma. Vuoden 2017 tilastojen mukaan maailman siidereistä noin 62 prosenttia kulutetaan Euroopassa.

Testaa ainakin nämä:

Baskisiideriä Suomesta

Perinteiset espanjalaiset siiderit, sidras naturales, ovat yleensä kuivia ja happamahkoja, ja niissä on tukevasti omenaisuutta. Suomalainen Kuura Baski on nimensä mukaisesti saanut inspiraationsa espanjalaisesta traditiosta. Se sisältää pohjoisespanjalaisten siideriomenoiden lisäksi kotimaista omenaa. Esikuvastaan poiketen tähän suomalaiseen siideriin on lisätty hiukan hiilihappoa, joten juoma kuplii kevyesti.

Kuuran Baski on parhaimmillaan, kun sitä nauttii kaikessa rauhassa after sun -voiteen imeytymistä odotellessa auringonlaskun aikaan. Ruokakumppaniksi sopivat erilaiset pintxot tai vaikkapa turskamunakas.

Kuura Baski 5,41 €, Alko 756954

 

Maanläheistä Ranskasta

Muhevan omenainen, kuiva Brique Cidre Bouché Bruton pullotettu viehättävään, perinteiseen kuohuviinipulloon. Siihen viittaa siiderin nimikin cidre bouché eli ”korkitettu siideri”.

Syvän kullankeltainen ja miellyttävän hapokas siideri on käynyt pullossa ja saanut siten hiilihapponsa. Juoman aromimaailmasta löytyy mausteisia ja maanläheisiä aromeja.

Siideri sopii loistavasti puutarhajuhliin nautittavaksi joko sellaisenaan tai kesäisten ruokien ja jälkiruokien kanssa. Kokeile vuohenjuustoa ja viikunahilloa tai tuttua siiderin kumppania omenapiirakkaa.

La Brique Cidre Bouchć Brut, 5,79 €, Alko 782297

Luomua Iso-Britanniasta

Herefordshiressa Iso-Britanniassa kasvaneet luomuomenat ovat jalostuneet perinteikkään ja palkitun Dunkertons-siiderinvalmistajan ammattitaidolla 7,5 prosenttia alkoholia sisältäväksi vivahteikkaaksi siideriksi.

Samea ja täyteläinen, mutta samalla virkistävää Dunkertons Organic Vintage Cideriakelpaa siemailla terassilla lomapäivän kunniaksi tai miksei myös sadepäivänä illallispöydässä. Seuraan sopii tuhdimmatkin ruoat, kuten possu ja pitkään kypsynyt cheddar-juusto.

Dunkertons Organic Vintage Cider, 9,30 €, Alko 734946

Ilman prosentteja

Alkoholittomissakin juhla- ja nautiskelujuomissa alkaa olla kelpo vaihtoehtoja. Yksi mainioista on Saimaa Brewing -panimon Yes Yes Apple Dry non-alcoholic -siideri. Tuorepuristetusta omenamehusta tehty siideri on kuiva ja suodattamaton, maku on aidon omenainen. Omenat ovat lähtöisin Puolasta. Alkoholia juoma sisältää vain 0,3 prosenttia, sopii siis tilanteeseen kuin tilanteeseen. Täydellinen valinta jääkylmänä hellepäivää virkistämään.

Saimaa Yes Yes Apple Dry Non-Alc tölkki, 2,18 €, Alko 757374

Lue lisää

5 x aito siideri helteeseen ja ruokapöytään

21.06.2021 Mariaana Nelimarkka + kuva Shutterstock

Makuja maalta – 3 x juusto + siideri

04.10.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Testissä: Valmis-sangriat

25.06.2018 Toimitus + Kuva Sami Piskonen