Top-viinit

Vuoden parhaat hanaviinit 2019 on valittu – voittajat tulevat Saksasta ja Portugalista

13.06.2019 Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund + Kuva Laura Riihelä

Hanaviinit ovat oivallisia kesäjuomia vaikkapa mökille tai piknikille. Viinilehden viiniasiantuntijat Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund valitsivat niistä parhaimmat. Tässä ne ovat!

LAB Reserva hanapakkaus 2017

Alkon tuotenro: 936858

Punaviini Portugali
32,99 €
3 l
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Löytö
Lue lisää

 

Tuoksu on mehevä ja tummasävytteisen marjainen, makeaa kirsikkaa, mustaherukkaa ja mustikkaa. Tuoksua värittävät vielä paahteisuuden, makeiden mausteiden ja viilentävien yrttien vivahteet. Maku on melko täyteläinen ja suutuntumaltaan pehmeän maukas ja se toistaa tarkasti tuoksun aromit. Hyvin suunmyötäistä makua ryhdittää marjainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit, jotka kannattelevat kokonaisuutta kevyen paahteiseen sekä kuivattuja hedelmiä aromeiltaan muistuttavaan, vienon nahkaiseenkin jälkivaikutelmaan.

Ruokasuositus: Tummat liharuoat ja kovat, suolaiset juustot.


Devil’s Rock Riesling hanapakkaus

Alkon tuotenro: 576948

Valkoviini Pfalz
32,99 €
3 l
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Löytö
Lue lisää

 

Tuoksu on makean hedelmäinen, leveä ja avoin. Kypsää persikkaa, omenaa ja aprikoosia, myös makean mausteisia vivahteita. Maku on runsaan hedelmäinen ja lähes kuiva. Se toistaa tarkasti tuoksun aromit. Siinä on lisäksi persikan kiveä, sitruunaa ja kukkia. Puhdaspiirteinen, maukas ja vienoja makeitakin vivahteita tarjoava maku saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta. Kokonaisuus on hienosti tasapainossa. Viini jättää melko pitkään maistuvan, kevyesti suuta supistavan, mutta silti veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen ruokaviini, myös hieman maustetummat ruoat.


Näin valinta tehtiin

Viini-lehden Vuoden hanaviiniä 2019 valitessa maistettiin yhteensä 26 punaista ja 21 valkoista hanaviiniä. Mukaan valittiin Viini-lehden aikaisempien arvioiden parhaat viinit. Kaikki viinit ovat Alkon vakiovalikoiman tuotteita. Hanaviinit maistettiin sokkona ja voittajat valittiin ennen viinien paljastamista. Viinit maistoivat ja arvioivat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo.

Hanapakkausviinien tärkeimmät arviointikriteerit olivat tekninen laatu ja puhtaus, tasapaino viinin eri elementtien välillä ja viinin monikäyttöisyys.  Hanapakkausviinejä nautitaan usein seurustelun yhteydessä tai ruokajuomina isoille seurueille ja moninaisille mauille, jolloin viinin monikäyttöisyys korostuu.

”Hyvän hanaviinin tulee olla helposti lähestyttävä ja monikäyttöinen, koska viinejä tarjotaan usein sekalaisten makujen ja ruokien kanssa isoille seurueille. Liiallinen särmikkyys hanaviineissä ei ole hyvästä.

Monen punaviinin särmikkyyttä tasoitti hento makeus – myös sellaisten, joihin makeus ei tyylillisesti kuulu. Tiettyyn tasoon asti pieni makeus voi olla hyväkin asia mutta selkeä makeus punaviinien kohdalla häiritsi.

Parhaiden hanaviinien valinta oli tänä vuonna hieman hankalaa, koska kolmen kärki – etenkin punaviineissä edusti hyvinkin erilaisia tyylisuuntauksia.”

Voittajaviinit julkaistaan Viini-lehdessä ja palkitaan Viini Wine Awards -gaalassa marraskuussa. Kaikki viiniarviot on luettavissa Viinistä viinin -vuosikirjasta, Viinilehti.fi -sivuilta sekä Viinistä viiniin -applikaatiosta. Uutuusviinien arviot löytyvät aina tuoreimmassa Viini-lehdestä.

Vastaavia artikkeleita

Kesän 2019 paras roseeviini on tässä!

15.05.2019 Kuva Laura Riihelä

Viini-lehden Vuoden samppanja ja Vuoden kuohuviini 2019 ovat tässä

11.04.2019 Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund + Kuva Sami Repo

Vuoden parhaat luomuviinit 2019 tulevat Ranskasta

14.02.2019 Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund + Kuva Sami Repo