viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Huurteista kesää – 4 x olutvinkki

19.06.2019 Anikó Lehtinen Kuva: Shutterstock

Olutuutuuksia tulee nyt nopeammin kuin koskaan ja valinnanvaraa on niin paljon, että jokainen varmasti löytää kauppojen ja Alkon valikoimista oman suosikkinsa. Tässä Anikó Lehtisen neljä kesäistä olutsuositusta!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Samalla, kun panimot tuovat entistä monipuolisemmin uusia oluttyyppejä, olemassa olevienkin oluiden maku muuttuu. Nyt myös pienpanimot tuovat omia versioitaan suomalaisten suosikkityylistä lagerista sekä tietysti IPA-oluista.

Oluet ovat kauttaaltaan keventyneet niin alkoholiprosentiltaan kuin maultaan, ja myötäilevät terveystrendiä. Myös alkoholittomien oluiden tyylit ovat ilahduttavasti monipuolistuneet.  Kevyitä ja raikkaita oluita kannattaa tarjota erityisesti alkumaljana ja saunajuomana.

Grilliherkkujen kanssa yleisjuomana toimivat parhaiten erilaiset IPA- ja pale ale -oluet, joiden hedelmäinen katkeruus leikkaa grilliruuan rasvaisuutta ja joiden miedon makea maltaisuus sopii suolaisten aromien kanssa. Alkusalaattien kanssa ja kasvisvuokien kera taas sopivat sitrusmaiset vehnäoluet sekä marjaiset hapanoluet, joita voi käyttää myös jälkiruokien seuraksi. Tuhdit oluet sopivat mainiosti valoisista kesäilloista nautiskeluun.

4 x olutvinkki – testaa ainakin nämä:

Fat Lake Bodom Lager

5,0 %, Fat Lizard Brewing Co., Suomi

Meripihkaisen värinen ja hennosti karamellille tuoksuva lager-olut, jossa tuntuu selkeästi humalan puraisu. Oluen maku on maltainen ja kuivuu ryhdikkäästi loppua kohti. Oluen nimi viittaa paitsi Bodominjärven murhaniemeen (josta osa sen keitossa käytetystä vedestä on kannettu), myös espoolaiseen kulttibändiin Children of Bodomiin, jonka kanssa olut on tehty yhteistyössä.
Oluttyyppi: Lager
Katkerot: Keskikatkera
Ruokasuositus: Possunkassler grillissä

*****

Gethe Sour

4,0 %, Suomenlinnan Panimo Suomi

Monimuotoisen arominen, kauniin vaaleanpunainen olut, jossa on tasapainoinen happamuus ja hienostunut maku. Valmistuksessa käytetyt hibiskuskukat maistuvat juuri sopivasti ja oluen happaman hedelmäinen pohja antaa tilaa kukkien aromimaailmalle. Olut, joka saa viininjuojankin kääntymään oluennauttijaksi.
Oluttyyppi: Sour ale
Katkerot: Ei katkera
Ruokasuositus: Marjajuustokakku

*****

Mallaskosken Weizen

6,0 %, Mallaskosken Panimo, Suomi

Banaanisen neilikkainen tuoksu ja runsaasti hedelmäistä aromia. Suutuntuma on pehmeä ja humalointi hieman voimakkaampi kuin perinteisissä vehnäoluissa, mikä tekee oluesta maultaan kuivemman. Miellyttävän katkera jälkimaku tasapainottaa oluen runsautta.
Oluttyyppi: Vehnäolut
Katkerot: Hennosti katkera
Ruokasuositus: Fetajuusto ja tomaatteja grillissä

*****

Serotonin Syndrome

10 %, AF Brew, Venäjä

Tuhti imperial oatmeal stout, joka on maustettu kaakaolla ja vaniljalla. Tuoksu on aromaattisen suklainen ja kahvisen paahteinen. Valmistuksessa käytetty kaura pehmentää suutuntumaa ja vanilja tuo olueen mielenkiintoista vaniljajäätelön aromia.  Panimon mukaan täydellinen aamiaisolut, joka tarjoaa päivän serotonit kerralla (mikä näkyy myös nimessä).
Oluttyyppi: Imperial Stout
Katkerot: Katkera
Ruokasuositus: Sinihomejuusto

****

Lue lisää

Olutsommelier on oluen puolestapuhuja

18.04.2023 Anikò Lehtinen

Järjestä olutpruuvi – vinkit oluttastingin järjestämiseen

07.02.2023 Anikò Lehtinen + kuva Shutterstock

Kittijuuston luonne kasvaa suolakylvyssä – valitse sille nämä juomat!

09.08.2022 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä