Yleinen

Huurteista kesää – 5 parasta uutuusolutta!

19.06.2019 Anikó Lehtinen Kuva: Shutterstock

Olutuutuuksia tulee nyt nopeammin kuin koskaan ja valinnanvaraa on niin paljon, että jokainen varmasti löytää kauppojen ja Alkon valikoimista oman suosikkinsa. Tässä Anikó Lehtisen viisi kesäistä olutsuositusta!

Samalla, kun panimot tuovat entistä monipuolisemmin uusia oluttyyppejä, olemassa olevienkin oluiden maku muuttuu. Nyt myös pienpanimot tuovat omia versioitaan suomalaisten suosikkityylistä lagerista sekä tietysti IPA-oluista.

Oluet ovat kauttaaltaan keventyneet niin alkoholiprosentiltaan kuin maultaan, ja myötäilevät terveystrendiä. Myös alkoholittomien oluiden tyylit ovat ilahduttavasti monipuolistuneet.  Kevyitä ja raikkaita oluita kannattaa tarjota erityisesti alkumaljana ja saunajuomana.

Grilliherkkujen kanssa yleisjuomana toimivat parhaiten erilaiset IPA- ja pale ale -oluet, joiden hedelmäinen katkeruus leikkaa grilliruuan rasvaisuutta ja joiden miedon makea maltaisuus sopii suolaisten aromien kanssa. Alkusalaattien kanssa ja kasvisvuokien kera taas sopivat sitrusmaiset vehnäoluet sekä marjaiset hapanoluet, joita voi käyttää myös jälkiruokien seuraksi. Tuhdit oluet sopivat mainiosti valoisista kesäilloista nautiskeluun. Tässä viisi huurteisen herkullista olutsuositusta, lisää olutarvioita tuoreimmassa Viinilehdessä 5/2019.

5 x olutvinkki – testaa ainakin nämä:

Fat Lake Bodom Lager

5,0 %, Fat Lizard Brewing Co., Suomi

Meripihkaisen värinen ja hennosti karamellille tuoksuva lager-olut, jossa tuntuu selkeästi humalan puraisu. Oluen maku on maltainen ja kuivuu ryhdikkäästi loppua kohti. Oluen nimi viittaa paitsi Bodominjärven murhaniemeen (josta osa sen keitossa käytetystä vedestä on kannettu), myös espoolaiseen kulttibändiin Children of Bodomiin, jonka kanssa olut on tehty yhteistyössä.
Oluttyyppi: Lager
Katkerot: Keskikatkera
Ruokasuositus: Possunkassler grillissä

*****

Hiisi Jumi Brut IPA

6,9 %, Panimo Hiisi, Suomi

Kauniin keltainen olut, jossa on kevyen hedelmäinen tuoksu ja voimakasta sitrusmaista makua. Suutuntuma on pehmeä ja hieman kermainen. Juotavuudeltaan helppo ja aromiltaan miellyttävä olut, joka käy vaikka grillibileiden alkujuomaksi. Napakka jälkimaku kruunaa kokonaisuuden.
Oluttyyppi: Brut IPA
Katkerot: Keskikatkera
Ruokasuositus: Vaniljajuustokakku

*****

Gethe Sour

4,0 %, Suomenlinnan Panimo Suomi

Monimuotoisen arominen, kauniin vaaleanpunainen olut, jossa on tasapainoinen happamuus ja hienostunut maku. Valmistuksessa käytetyt hibiskuskukat maistuvat juuri sopivasti ja oluen happaman hedelmäinen pohja antaa tilaa kukkien aromimaailmalle. Olut, joka saa viininjuojankin kääntymään oluennauttijaksi.
Oluttyyppi: Sour ale
Katkerot: Ei katkera
Ruokasuositus: Marjajuustokakku

*****

Mallaskosken Weizen

6,0 %, Mallaskosken Panimo, Suomi

Banaanisen neilikkainen tuoksu ja runsaasti hedelmäistä aromia. Suutuntuma on pehmeä ja humalointi hieman voimakkaampi kuin perinteisissä vehnäoluissa, mikä tekee oluesta maultaan kuivemman. Miellyttävän katkera jälkimaku tasapainottaa oluen runsautta.
Oluttyyppi: Vehnäolut
Katkerot: Hennosti katkera
Ruokasuositus: Fetajuusto ja tomaatteja grillissä

*****

Serotonin Syndrome

10 %, AF Brew, Venäjä

Tuhti imperial oatmeal stout, joka on maustettu kaakaolla ja vaniljalla. Tuoksu on aromaattisen suklainen ja kahvisen paahteinen. Valmistuksessa käytetty kaura pehmentää suutuntumaa ja vanilja tuo olueen mielenkiintoista vaniljajäätelön aromia.  Panimon mukaan täydellinen aamiaisolut, joka tarjoaa päivän serotonit kerralla (mikä näkyy myös nimessä).
Oluttyyppi: Imperial Stout
Katkerot: Katkera
Ruokasuositus: Sinihomejuusto

****

Vastaavia artikkeleita

Metsuri-juusto ja 3 x juomasuositus

10.03.2020 Antti Uusitalo + Laura Riihelä

Viini ja suklaa sulavat suuhun

16.12.2019 Kuva Laura Riihelä

Yhdelle tai kahdelle Helsingissä

14.12.2018 Riikka Huotari + Elisa Johansson + Kuvat Sami Piskonen ja Mika Levälampi