Matka

Paronittaren kotona Nizzassa

27.05.2019 Pirjo Houni

Jos lomailet Nizzassa, varaa aikaa myös Paloma Picasson suosimalle rannalle ja huvilalle, jota ympäröi seitsemän puutarhaa.

Kymmenen kilometrin päässä Nizzasta, Cap-Ferrat’n niemellä sijaitseva Villa Ephrussi de Rotschild on hurmaava päivälomakohde. Venetsialaistyylisen huvilan teehuoneesta voi ihailla näkymiä turkoosina kimaltelevalle Välimerelle ja Villefranchen lahdelle.

Huvilan seitsemän puutarhaa ovat kaikki teemoiltaan erilaisia – japanilaistyylisestä bambumetsikköön ja provencelaisesta ruusutarhaan. Ruusut ovat kukoistavimmillaan toukokuun alusta heinäkuun loppuun.

Puutarhassa kiertelyn lomassa kannattaa istahtaa lounaalle. Me maistoimme huvilan ravintolassa magnoliasalaattia roseelasillisen kera. Herkullista! Lounashetken kruunasi suihkulähteiltä kantautunut klassinen musiikki.

Huvilan historia on kiehtova. Sen rakennutti 1900-luvun alussa Béatrice de Rothschild. Varakkaassa perheessä kasvanut Béatrice avioitui 19-vuotiaana venäläistaustaisen pankkiirin Maurice Ephrussin kanssa, mutta erosi, kun mies osoittautui uhkapeluriksi. Avioeron jälkeen Béatrice halusi rakennuttaa isänsä perintörahoilla itselleen unelmiensa kodin. Huvilaansa hän alkoi kerätä taidetta ja posliinia.

Cap-Ferrat´n niemellä on Villa Ephrussi de Rotschildin huvilan lisäksi paljon muutakin nähtävää. Jos kävelee Monacon puoleista laitaa vanhojen hotellirakennusten ohi, pääsee Saint-Jean-Cap-Ferrat’n kylään, jossa on venesatama ja lukuisia ravintoloita. Niemen kärjessä on karuja kalliorantoja pitkin kulkeva kävelytie. Kaunis reitti on helppokulkuinen, mutta matkaan kannattaa varustautua lenkkarein ja vesipulloin.

Rantapoukamista suloisin on Paloma Beach. Julkinen uimaranta on pieni ja kivinen, mutta vesi kristallinkirkasta. Uidessa voi katsella kauempana kohoavia vuorenhuippuja. Paikan kerrotaan saaneen nimensä Paloma Picasson mukaan, koska taiteilijaperheellä oli tapana vetäytyä sinne Rivieran ruuhkaisuutta pakoon. Enää rannalta ei löydy rauhaa kesäkuukausina, mutta maisemat ovat hivelevän kauniita. Rantaravintola on suosittu lounaspaikka kesäisin.