Matkat

Los Angeles: Pidot enkelten kaupungissa

10.05.2019 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Los Angeles on rento metropoli, jossa voi syödä maan mielenkiintoisimmissa ravintoloissa. Lue matkajuttu enkelten kaupungista!

Los Angeles on Yhdysvaltojen rennoin metropoli, siellä voi yhdistää aurinkoisen ulkoilmaelämän kaupunkimatkan perinteisiin antimiin. Helpossa ja monipuolisessa kaupungissa voi polskutella aamulla hotellin kattouima-altaalla, nauttia päivällä loistavasta kulttuuritarjonnasta ja syödä illalla maan mielenkiintoisimmissa ravintoloissa kohtuuhintaan.

Hollywood Farmers Market: toritaivas

Kalifornialaiset ovat pilalle hemmoteltuja laadukkaiden maatilatorien tarjonnalla. Sunnuntaisin pidettävä Hollywood Farmers’ Market on siitä hyvä esimerkki ja saa matkailijan kateelliseksi. Tarjonta keskittyy kasviksiin ja leipiin. Lähes kaikki on luomua. Heirloom- eli perinnelajikkeet ovat suosiossa.  Lehtikaalien ja parsakaalien valikoima lienee maailman paras.

Maatilatori on myös sosiaalinen tapahtuma. Sinne tullaan paitsi ostoksille, syömään ja tapaamaan tuttuja ja olemaan iloisia. Pakkomyynnistä ei ole tietoakaan ja ystävällisen pikkupuheen pääkaupungissa myyjien kanssa höpöttäminen kuuluu asiaan.

Nautin ostereita ja heti perään toisella kojulla käsintehdyn tuorelimonadin, jossa on limettiä, kurkkua ja inkivääriä. Myyjä toteaa, että tulin parhaalle kojulle ja valitsin parhaan juoman. Siitä todistaa tiskillä oleva palkintodiplomi. Naapurikojun nainen tilaa saman voittajajuoman. “Hän tulee aina vakoilemaan”, myyjä naljailee.

Jatkan matkaa ja aamupalaa klassisella meksikolaisella huevos rancherosilla – mustapapuja, sipulia korianteria, tomaattia ja kananmunia, tietenkin kaikki luomua. Sen jälkeen nappaan käteeni neljän dollarin eettisen tuplaespresson ja mainio myöhäinen aamupala on nautittu. Ostan torilta mukaani vielä avokadoja, pistaaseja ja appelsiineja. Kaliforniassa terveysruokavalioita ja ruokauskomuksia riittää ja ruokatorit vastaavat tarjonnallaan tarpeisiin. Torin käsityöosastolta löytyy esimerkiksi parantavia kiviä. Teemaan sopivasti tori sijaitsee skientologien päämajan juurella. Pois kävellessämme hymyilevä ruskettunut mies kertoo kyltissä jakavansa halauksia ilmaiseksi. Ostokseni ovat varanneet käteni, joten saa jäädä. Parin korttelin matkalla autollemme ihmisten ostoskärryt vaihtuvat toisenlaisiin, kun asunnottomat puskevat iltapäivän paahteessa keräämäänsä kierrätysromua.

hfm.la

Koreatown: Parempaa kuin Soulissa

Los Angelesin Koreatown – paikalllisten suussa napakasti K-Town– on noussut kaupungin trendikkkäimpien ruoka- ja baarialueiden joukkoon. Edesmennyt ruoka-auktoriteetti Anthony Bourdain hehkutti paikkaa useammassa ohjelmassaan ja lisäsi suosiota entuudestaan. Joidenkin mukaan Los Angelesista saa parempaa korealaista ruokaa kuin Soulista.

Päivisin noin neljän neliökilometrin alue on hiljainen ja paikoin ankea. Aiemmin se tunnettiin alhaisista vuokristaan. Viimeistään metron ulottuminen alueelle on muuttanut tämän. Nyt historiallisia rakennuksia kunnostetaan ja alueelle on avattu jo putiikkihotelleja, kuten 60-luvun betonibrutalismia ilmentävä The Line sekä uuden elämän saanut Normandie 1920-luvun rakennuksessa.

Illalla alue on herännyt eloon. Ensikertalaisina kohtaamme kuitenkin Los Angeles -ongelman, hajanaisen alueen ydintä ei tunnu löytyvän. Annamme Überin (perinteisiä takseja ei juuri näy) viedä listan ensimmäiseen paikkaan. Pyydämme jatkovinkit sitten matkan varrelta.

Juomme kierroksen legendaarisen vahvoista talon drinkeistään tunnetussa Shatto 39 Lanesissä ja lähdemme etsimään ruokaa. Line-hotellin aulasta löytyisi Roy Choin maailmanmaineeseen nostaneita korealaisia tacoja. Pujahdamme kuitenkin sisään anonyymin 80-luvun ostarin kylkeen piilotettuun Dang Sung Sa’han. Syömme hämärässä loosissamme kehuttuja korealaisia ribsejä ja pieniä vartaita ja juomme tietenkin sojua (korealaista viinaa).

 

Los Angelesissa anniskelu loppuu kello kaksi yöllä ja paikat tyhjennetään pikaisesti, sillä rangaistukset ovat ankaria.  Last call -hetkemme koittaa Blipsyssä, retrovideopelien ja flippereiden täyttämässä baarissa, jossa soi skeittipunkin ja hip hopin seassa suomalainen kulttibändi Terveet Kädet. Asiakaskunta on Koreatownille tyypillisesti kaikenkattava. Viimeisen juoman tarjoaa tiskillä istuva keski-ikäinen mies, joka kertoo olleensa vast’ikään soutulomalla Suomen Savossa.

Dang Sung Sa, 3317 W 6th St
Päiväaikaan ota osoitteeksi Koreatown Plaza, 928 S Western Ave, jonka alakerrassa on food court.

Los Angeles Downtown: Ravintoloita ja näköaloja

Los Angelesin Downtownia (DTLA paikallisten suussa) pidettiin vielä 15 vuotta sitten tylsänä toimistokeskittymänä, jonne ei ole mitään syytä mennä. Vuosina 2000-2015 toteutettiin onnistuneesti 24 miljardin dollarin projekti alueen uudelleen elävöittämiseksi. Nyt alue tunnetaan kulttuuritarjonnastaan, muotiputiikeistaan ja gallerioistaan. Ravintoloita on 700 enemmän kuin projektin alkaessa.

Kyse on itseasiassa alueen toisesta tulemisesta, sillä 1920-luvulla downtown oli Los Angelesin kukoistavin alue, kunnes paljolti kasvavien liikenneongelmien vuoksi Hollywoodista alkoi muodostua kaupungin viihdeteollisuuden keskus.

Yksi nykyisen downtownin uuden kukoistuksen ilmentymistä on historiallisessa United Artists -yhtiön rakennuksessa sijaitseva Ace Hotel. Muodikkaan hotellin alakerrassa toimii Ace-teatteri, jonka tarjonta ulottuu klassisesta musiikista poptähtiin.

Ace Hotellissa ei tarvitse asua nauttiakseen sen parhaasta annista. Viime vuosien suuri trendi Los Angelesissa on kattobaarit, jotka houkuttelevat iltaisin hotellin ulkopuolisia vieraita erilaisilla klubeilla. Hotellin Upstairs-kattobaari on rankattu kaupungin parhaimpien joukkoon. Paikka on varteenotettava vaihtoehto jo auringonlaskun aikaan, jolloin kaikkiin ilmansuuntiin avautuvista näköaloista voi nauttia cocktail-lasin läpi.

acehotel.com/losangeles

Freedmans deli: Juutalaisravintolan uusi tuleminen

Freedmanin sisarukset Jonah ja Amanda tekevät jotakin todella hyvin Freedman’s delissään. Ostoskeskuksessa itäisen Los Angelesin Silver Lakessa sijaitseva parinkymmenen asiakaspaikan deli ei ole oikeastaan deli lainkaan. Kaiken lisäksi se on rankattu maan neljänneksi kiinnostavimmaksi ravintolaksi. Vaikutusvaltainen Bon Appetit -lehti omisti sille hiljattain neljä aukeamaa.

Joko Jonah on yksi kaupungin parhaista näyttelijöistä tai sitten oikeasti yllättynyt paikan suosiosta ja että sinne tullaan syömään pitkän matkan takaa.

”Halusimme vain tehdä lapsuusmuistojemme klassisen juutalaisdelin hieman uudelleen. Paikan, jossa haluaisimme itse syödä. Ihan ensimmäiseksi pohdimme, että siellä pitäisi pystyä syömään myös illalla ja pitäisi olla hieno baaritiski.”

Lounaslista tarjoaa amerikanjuutalaisen keittiön klassikkoja, kuten matzo ball -kanakeittoa, Reuben-leipää, kananmaksaa, savulohta ja täytettyjä bageleita. Iltalistalta löytyy lisäksi esimerkiksi briskettiä eli härän rintaa sekä perunasta tehtyjä vohveleita. Osaa klassikoista on modernisoitu kevyesti, mutta osa on perinteisessä asussaan. Kaikki on vain tehty yksinkertaisen hyvin.

”Homman avain on siinä, että tarjoamme vain ruokaa, josta itse pidämme. Siinä se.”

Ehkäpä asia tosiaan on näin yksinkertainen, pohdimme nostellessamme kanakeittoa 70-luvun Luminarc Amberline -kulhosta lautasillemme. Ehkäpä paikan kitschillä leikittelevä sisustuskaan ei ole ironinen vaan juuri sitä miltä se vaikuttaa, kodikas ja hauska.

freedmansla.com

Sunset Strip: Sateenkaaren päässä odottaa Lemmy

Sunset strip, Sunset boulevardin noin neljän mailin mittainen baari- ja yöelämä keskittymä, on toiminut Los Angelesin aikuisten leikkipaikkana jo vuodesta 1920. Sadan vuoden aikana kaupungin sisääntuloväylästä on kehittynyt tuhansien tarinoiden aihe. Alueella on syttynyt ja etenkin sammunut tähtiä.

Château Marmont -hotelli vaatii läskin lompakon yöpymiseen, mutta pokerinaama pistäytyy lasillisella legendaarisessa paikassa. Led Zeppelin-tähti John Bonham sen sijaan ajoi aikanaan moottoripyörällä aulaan ryminällä. Koomikko ja Blues Brother John Belushi menehtyi hotellin bungalowissa yliannostukseen.

Musiikkinörtti jatkaa osoitteen 8401 Sunset Blvd. Paikalta löytyy Andaz Hotel, entinen Hyatt, joka tunnetttiin 70-luvulla Riot House lempinimellä sen toimiessa aikakauden rockbändien asuin- ja juhlapaikkana.

Vähän matkan päästä löytyvät legendaariset esiintymispaikat The Roxy Theatre ja Whisky A Go-Go, jossa muun muassa The Doors teki läpimurtonsa.  Korttelin päässä toisistaan sijaitsevat klubit toimivat yhä. Toisella puolella tietä on Johnny Deppin omistama The Viper Room, jolla on synkempi historia, sillä näyttelijä River Phoenix kuoli sen edustalla vain 24-vuotiaana.

 

 

The Roxyn naapurissa sijaitseva Rainbow Bar and Grill tuli tunnetuksi erityisesti Motörhead-pomo Lemmy Kilmisterin kantapaikkana. Baaritiskiltä löytyy yhä pelattavaksi Lemmyn hedelmäpeli ja seinää koristaa iso Lemmy-muraali. Syöminen kannattaa kuitenkin jättää muualle.

Sunset Strip on siis nähnyt hurjempiakin aikoja. Sen viimeisin kultakausi koettiin Los Angelesin glamrock-buumin aikana (80-luvun puolivälistä 90-luvun alkuu), mikä näkyy yhä klubien ohjelmalistoilla. Sunset stripin viihdealueen paikkojen välillä liikennöi viikonloppuisin paikkojen sulkemiseen asti ilmainen trolley.

wehosunsettrip.com

 

Vastaavia artikkeleita

Jaakko Heinimäki: Kaada aina ensin toisille

06.08.2020 Jaakko Heinimäki

5 x Suomen Turku

13.07.2020 Kalle Kirstilä + Kuvat Robert Seger

Saku Tuominen: Helsinki voisi olla ruokamatkailun ykköskohde ja Suomi maailman kiinnostavin ruokamaa

11.06.2020 Saku Tuominen + kuva Sampo Korhonen