Lasillisella

Sikke Sumari palasi ravintoloitsijaksi Helsinkiin

03.04.2019 Elisa Johansson + Kuva Jarkko Virtanen

Sikke Sumari on kokki ja ravintoloitsija. Sikke´s ravintola aukeaa Helsinkiin ja siitä kertova kirja julkaistaan keväällä. Lue haastattelu!

Sikke Sumari on kokki ja ravintoloitsija, jonka uusi ravintola Sikke´s aukeaa Helsinkiin huhtikuussa. Kiireinen nainen on myös Muhun saarella sijaitsevan NamiNamaste-majatalon emäntä.

Toiset vetäytyvät eläkkeelle mutta sinä avasit uuden ravintolan ja palasit ravintoloitsijaksi Helsinkiin. Miksi, mistä kipinä syttyi?

”Sain yhteydenoton Saku Tuomiselta. Hän on ennenkin avannut minulle kiinnostavia ovia, joten halusin kurkata tämänkin oven taakse. Kun kipinä oli syttynyt, ei sitä enää saanut sammumaan. Sen sijaan se roihahti liekkeihin ja tässä olen enkä muuta haluakaan.” 

Millainen on ravintolan ruoka- ja juomafilosofia?

”Sikke’s on rento kortteliravintola, joka on auki iltaisin. Arvostan `husmanskostia´ ja ruoka on keittokirjoistani tuttua tyyliä. Lista on lyhyt ja usein vaihtuva. Raaka-aineet tulevat niin läheltä kuin saadaan ja liha on aina luomua, eettisesti tuotettua tai riistaa. Baarissa on hyvä valikoima sekä perinteisiä että naturalviinejä. Viinien kanssa tarjoamme pieniä ruoka-annoksia, koska viini maistuu parhaimmalta suolapalan kera.”

Keittiömestarina toimii Pipsa Hurmerinta. Miten Pipsa tuli mukaan kuvioihin?

”Pipsa tuli nopeasti mieleeni, kun mietin kenellä on samankaltainen ruokafilosofia ja makumaailma kuin minulla. Pipsa on energinen, taitava ja hyvin kiinni tämän päivän asiakkaiden moninaisissa vaatimuksissa. Pipsa nojaa ranskalaiseen keittiöön ja minä italialaiseen – siitä tulee mahtava yhteinen keitos.” 

Olette molemmat opiskelleet aikuisiällä kokin ammattitutkinnon. Miksi lähdit opiskelemaan?

”Elämässä pitää koko ajan oppia uutta ja hyppiä pois mukavuusalueelta. Helposti jumittuu tekemään vain sitä, jonka jo osaa. Siinä leipääntyy ja tylsistyy.”

Elät kiireisiä aikoja, miten rentoudut ja pidät huolta omasta jaksamisestasi?

”Kun tekee sitä mistä tykkää, energiaa tulee vaan lisää! Tietysti on tärkeätä osata myös löysätä naruja ja kerätä energiaa muualtakin kuin töistä. Olen himolukija, käyn paljon leffassa, konserteissa, näyttelyissä ja matkustan aina kun voin. Lisäksi osaan delegoida. Luotan, että muutkin osaavat.” 

Millainen on viinimakusi?

”Monipuolinen ja riippuu paikasta, seurasta, tekemisestä ja ruoasta. En ole viinin lipittäjä, vaan haluan viinin kanssa aina jotain suolaista syötävää. Viime aikoina olen tutustunut naturalviineihin. Mielenkiintoinen uusi viinimaailma, joka jakaa mielipiteitä.”

Mitä teet 5 vuoden päästä?

Reissaan kaikkien Sikke’s ravintoloiden väliä (niitä on Suomessa ja ulkomailla) ja nautin kätteni jäljestä. Mukanani ovat lapsenlapset, jotka saavat maistaa annoksia joka paikassa. Kun emme matkusta, leivomme yhdessä pullaa. Lomat vietän kiinnostavissa ruokamaissa keräämässä vaikutteita ja ideoita.

Lue lisää Sikke´s ravintolasta.


3 x ravintolamuodissa nyt

  1. Naturalviinit. ”Mikään ravintola ei voi enää tarjota viinilistaa, jossa ei ole lainkaan naturalviinejä”.
  2. Ravintolamaailma monipuolistuu. ”Se on jo nyt kuin muotimaailma, kaikki on ok ja trendikästä, valinnan mahdollisuuksia on lukuisia. Mutta aina on visionäärejä, uuden luojia ja suunnannäyttäjiä, joita seurataan ja kopioidaan.”
  3. Terveysvaikutteinen ja eettinen ruoka. ”Terveellinen ja eettisesti oikeaoppinen ruoka saa yhä enemmän jalansijaa, mutta se paketoidaan kauniisti ja makoisasti.”

Vastaavia artikkeleita

Ismo Sipeläinen – metsästävä kokki

08.01.2019 Elisa Johansson + Kuva Sampo Korhonen

Näyttelijä Aino Seppo on kuohuvan ystävä

14.09.2018 Teksti Riikka Huotari Kuva Sampo Korhonen

Mikki Kauste – muusikko, poliitikko ja viininystävä

06.07.2018 Elisa Johansson + Kuva Sampo Korhonen