Top-viinit

Tulivuoren punaiset – Sisilia luottaa omiin lajikkeisiinsa

30.03.2019 Ulla Häkkinen Kuva: Shutterstock.com

Lähes 90 prosenttia saaren viineistä on tehty kotoperäisestä lajikkeesta ja yhä useampi tila on siirtynyt myös luomuviljelyyn. Katso Sisilian TOP 3 viinit!

Italian toiseksi suurin viinialue Sisilia luottaa nyt omiin lajikkeisiin. Lähes 90 prosenttia saaren viineistä on tehty kotoperäisistä lajikkeista. Suotuisan ilmaston ansiosta yhä useampi tila on siirtynyt myös luomuviljelyyn.

1980-luvulla Sisilia tuli tunnetuksi Italian Kaliforniana, jonka tarhoja hallitsivat Chardonnay- ja Merlot-rypäleet. Taitavasti brändätyt isojen viinitalojen viinit antoivat pienemmillekin tuottajille itsevarmuutta ja myös omista rypälelajikkeista aletiin valmistamaan yhä parempaa viiniä. Etelä-Italian viinialueista juuri Sisilia onkin nostanut laatuviiniensä tasoa huimasti.

Sisiliassa suositaan elegantteja, viileän ilmaston punaisia lajikkeita. Tarhat sijaitsevat jopa kilometrin korkeudella Etnan vulkaanisilla, mineraalipitoisilla rinteillä. Eniten viljelty punainen lajike Nero d’Avola on saanut rinnalleen elegantin Frappaton, Pinot Noiria muistuttavan Nerello Mascalesen ja Nerello Cappuccion. Nousussa on myös välimerellisen yrttisen Noceran viljely.

Alkon tilausvalikoimassa on kattavasti edustettuina Sisilian punaviinien kovin kärki, joskin saatavuus on hyvin rajallinen. Vakiovalikoiman sisilialaiset viinit laahaavat trendien jäljessä, kympin hintaluokassa on tungosta eikä mukaan juuri helmiä mahdu.

2016 Erittäin hyvä vuosikerta erityisesti Etnan alueen huippuviineillä, vaikka hajontaakin on johtuen kuivasta kasvukaudesta.


TOP 3 viinit Sisiliasta


Caruso & Minini Bio Nero d’Avola 2017

Caruso & Minini, IGT Terre Siciliane, Tilausvalikoima 927927, 20,12 €, luomu
Nero d’Avola 

Väri: Lähes läpinäkymätön, tumman sinipunainen. Kapea, lilaan vivahtava pinkki reuna.

Tuoksu: Runsaan hedelmäinen, punaisten ja mustien marjojen sävyttämä. Aromeista esille nousee karhunvatukka ja luumu. Myös feminiinisiä vivahteita, herkkää kukkaisuuttaa, mantelia ja vaniljaa.

Maku: Tasapainoinen ja raikas. Tummat marjat ja kukkaisuus viettelevät keskitäyteläisessä maussa, jonka tanniinisuus on sametin pehmeä, suorastaan silkkinen. Hapokkuus on upeassa balanssissa kokonaisuuteen nähden. Jättää mehukkaan, pitkään maistuvan jälkimaun.

Ruoka: Monipuolinen ruokaviini! Erinomainen erilaisten antipastojen kanssa.

****

”Sisilian länsinurkassa sijaitsevan Caruso & Mininin tilan Giovanna Caruso peri isovanhempiensa vanhan viinitarhan, otti ohjat käsiinsä ja vuosien konversion jälkeen syntyi luonnonmukaisesti tuotettu samettinen ja viettelevän tuoksuinen Nero d’Avola.”


Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2017
Tenuta delle Terre Nere, DOC Etna, Alko 927617, 23,33 €, luomu
Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio

Väri: Heleän rubiinin punainen, nuori. Kapeahko, pinkkiin vivahtava reuna.

Tuoksu: Elegantti, kypsän hedelmäinen. Makean mausteisesta tuoksusta voi löytää kirsikkaa, luumua, viikunaa, vadelmaa ja kuivattuja teelehtiä. Siinä on myös reilua yrttisyyttä kuten timjamia ja rosmariinia.

Maku: Keskitäyteläinen, mehukas ja raikas. Tuoksun tavoin punamarjainen, kirsikkainen maku on tanniineiltaan melko napakka ja siinä on miellyttävää hapokkuutta, joka herättää ruokahalun. Tasapainoinen, hienostunut kokonaisuus, joka jättää mausteisen, hennon savuisen jälkimaun viipyilemään suuhun.

Ruoka: Rouheaa maalaisterriiniä, paahdettua pähkinää ja juurileipää.

****

”Tenuta delle Terre Neren (Mustien maiden tilan) valtakuntaa ovat Etnan vulkaaniset pohjoisrinteet, joissa köynnökset kasvavat jopa 600­–1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Luomutilan hienostuneita viinejä on usein verrattu jopa Burgundin pinot noireihin.”


Planeta Cerasuolo di Vittoria 2016
Planeta DOCG Cerasuolo di Vittoria, Tilausvalikoima 930967, 18,98 €
Nero d’Avola, Frappato

Väri: Keskisyvä, läpinäkyvän kuulaan viininpunainen, oranssin vivahtein. Tiilenpunainen, hieman kehittynyt reuna.

Tuoksu: Avoin ja kypsä. Jo hieman kehittyneestä tuoksusta voi aistia mehukkaita punaisia marjoja kuten kypsää kirsikkaa, makeaa mansikkaa, vadelmaa, granaattiomenan siementä ja punaherukkaa. Siinä on myös paahteista mausteisuutta, kukkaisuutta ja välimerellisiä yrttejä.

Maku: Keskitäyteläinen, tuoksun tavoin punamarjainen ja mausteinen. Viinin tanniinit ovat lempeät ja sopivaa ryhtiä kokonaisuuteen tuo kirpeän raikas hapokkuus. Viini jättää mausteisen, kypsää omenaa muistuttavan hieman pippurisen jälkimaun.

Ruoka: Ylikypsää karitsaa ja maustepippurikastiketta.

****

”Planeta tekee viiniä ympäri Sisiliaa ja on ollut niin pioneeri kansainvälisten rypäleiden viljelyssä kuin sittemmin suunnannäyttäjä kotoperäisten rypäleiden viljelyssä ja tutkimuksessa. Viini on taidonnäyte Sisilian ainoalta DOCG- alueelta. Puhdasta eleganssia Nero d’Avolastasta ja Frappatosta.”


 

Vastaavia artikkeleita

TOP 4: Isot ranskalaiset Bourgognesta

19.09.2019 Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo

Jenni Kokander – ravintolan pöytäliinalla on väliä!

19.09.2019 Pirjo Houni + Kuva: MTV

Heidi Mäkinen – Suomen uusin Master of Wine

18.09.2019 Kalle Naatula + Kuva Sampo Korhonen