Juustot

3 x Juusto ja amarone

28.03.2019 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen

Amarone on kuin luotu pitkään kypsyneiden, voimakkaiden juustojen seuraan. Juustot ja amarone, täydellinen parivaljakko koleisiin iltoihin!

Amaronen lämmittävän runsaaseen makuun on helppo langeta. Se on kuin luotu pohjolan talvikauteen ja pitkään kypsyneiden, voimakkaiden juustojen seuraan. Täydellinen parivaljakko koleisiin iltoihin!

Koillis-Italiassa syntyvät muhkeat amaronet ovat pohjoismaalaisten suosiossa. Lähes mustan punaviinin tuoksumaailma on runsas sekoitus kypsää karhunvatukkaa sekä tammen tuomaa paahteisuutta ja mausteisuutta. Amaronen pehmeys täyttää suun ja maku on lämmittävän runsas.

Amaronen salaisuuden voi kiteyttää kahteen asiaan: rypäleiden kuivaamiseen noin sadan päivän ajan ennen puristusta ja pitkään tammitynnyrikypsytykseen. Kuivauksen aikana rypäleistä katoaa noin kolmannes vedestä ja sokeri sekä aromiaineet tiivistyvät. Sokeripitoisuuden ansiosta amaronen alkoholipitoisuus on tavallista punaviiniä muutaman prosentin korkeampi.

Viinityylinä amarone on melko nuori, viinikauppoihin amaronet ilmestyivät vasta 1950-luvulla. Legendan mukaan eräs kellarimestari unohti makeaa viiniä sisältävän tynnyrin vuosiksi kellariin ja viini ehti käydä kuivemmaksi kuin perinteinen recioto della valpolicella. Miellyttävän karvas lopputulos sai nimeksi amarone eli karvas viini.
Amaronen rehevä olemus sopii täydellisesti pitkään kypsyneiden, kovien ja voimakkaiden juustojen rinnalle. Myös suolaiset sinihomejuustot ja pehmeän hedelmäiset amarone-viinit synnyttävät harmonisen liiton.

3 x Juusto-amaronepari

Mustaleima Emmental + Zenato Amarone Classico 2013, Alko 444924, 22,95 € (0,375 l)
Emme-joen laakson mukaan nimettyä emmental-juustoa valmistetaan monessa suomalaisessa juustolassa. Suurista rei’istä tunnistettavan juuston maku on vivahteikkaan hedelmäinen, joten se sopii kirsikkaisen ja aavistuksen yrttisen amaronen rinnalle.

Gruyère + I Castei Amarone della Valpolicella Classico 2013, Alko 455007, 37,99 €
Sveitsiläinen gruyère-juusto tunnetaan parhaiten raclette-juustona, mutta vahvaa ja täyteläinen juusto sopii voi myös juustolautaselle. Kittikuorisen juuston kesyttää roteva amarone, jonka aromimaailmasta voi löytää kypsää karhunvatukkaa, suklaata ja tummaa kahvia.

Fourme D’ambert + Masi Costasera Amarone Classico 2013, Alko 455887, 39,99 €
Ranskalaisen silinterinmuotoisen sinihomejuuston maku on mieto. Pehmeän täyteläinen juusto ja mehukkaan pehmeä amarone tulevat hyvin juttuun keskenään.

Vastaavia artikkeleita

Keisarin juusto ja 3 juomasuositusta

17.09.2020 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Emmental ja 3 x juomasuositus

25.05.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Metsuri-juusto ja 3 x juomasuositus

10.03.2020 Antti Uusitalo + Laura Riihelä