Juustot

Sherry on mainio juustoviini

22.02.2019 Antti Uusitalo + Kuva Sami Piskonen

Sherryt ovat monimuotoisia väkevöityjä viinejä, joihin on helppo tehdä tuttavuutta juustojen kanssa. Kurkkaa 3x juusto + sherry!

Sherryt ovat monimuotoisia väkevöityjä viinejä, joihin on helppo tehdä tuttavuutta juustojen kanssa.

Yleisen harhakuvitelman mukaan sherryt ovat makeita, vaikka suurin osa on täysin kuivia. Toinen väärinkäsitys on, että kaikki sherryt ovat samanlaisia. Kevyen mineraalinen fino, täyteläisen pähkinäinen oloroso ja rusinaisen makea pedro ximénez ovat täysin toisistaan poikkeavia sherrytyylejä.

Sherry maistuu juustojen kanssa

Tyylistä riippumatta sherryt maistuvat juustojen kanssa ja sopivat rentoon tapas-iltaan tai aterian huipentavaksi jälkiruoaksi.

Maistele kuivan, jääkappikylmänä tarjottavan, finon rinnalla kevyttä espanjalaista manzhego-juustoa tai pehmeää virolaista savujuustoa.

Täyteläisemmät ja pähkinäiset sherrytyylit, kuten amontillado, palo cortado tai oloroso sopivat voimakkaampien juustojen kanssa. Tarjoa kahta ensimmäistä erittäin kypsän appenzeller- tai comté-juuston kaverina. Robusti oloroso on hyvä makupari kermaisen gorgonzolan kanssa.

Tarjoa juustojen ja sherryn kanssa vain pannulla paahdettuja cashew-pähkinöitä ja manteleita. Näin makupaletti pysyy yksinkertaisena ja sekä viini että juusto pääsevät oikeuksiinsa.

3 x Juusto-sherrypari

Manchego La Ina Fino Sherry, Alko 335214, 9,99 € (0,375 l)
Espanjan tunnetuimman lehmänmaitojuuston tunnistaa parhaiten rosoisesta, koristekuvioisesta pinnasta. Maista sen kanssa kuivaa fino sherryä, jonka maussa on mantelimaisuutta, hiivaisuutta ja mineraalisuutta.

Comté Del Duque Amontillado, Tilausvalikoima 919581, 29,99 € (0,375 l)
Comté on kotoisin Ranskasta Juran vuoristosta. Massiivisen 35 kilogramman juustotahkoon käytetään 530 litraa lehmänmaitoa. Juuston suola rasahtelee suussa. Kokeile kuparinkeltainen amontillado-sherryn kanssa, jonka maku on kuiva, täyteläinen ja vahvan paahdetun pähkinäinen.

Gorgonzola + Valdespino Oloroso Blend Medium Sherry, Alko 003724, 12,89 € (0,375 l)
Gorgonzola on nimetty Italiassa Milanon koillispuolella sijaitsevan kylän mukaan. Melko mieto ja kermainen sinihomejuusto maistuu tumman ja makeahkon oloroso-sherryn kanssa. Sherryssä maistuvat myös suklaa ja viikuna.

Vastaavia artikkeleita

Provolone on herkullinen italialainen juusto – katso juomasuositukset!

04.05.2021 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Roseeviini ja juusto: 3 x tajunnan räjäyttävä yhdistelmä

04.05.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Täydellinen mämmiviini

29.03.2021 Elisa Johansson + Viinisuositus Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Repo