Ihmiset

Rohkelikko Linnea Vihonen

14.02.2019 Elisa Johanson + Kuva Sami Piskonen

Keittiömestari Linnea Vihonen rakastaa ruokaa ja viiniä eikä pelkää rajojen rikkomista. Lue haastattelu!

Yhtäkkiä Linnea Vihonen on kaikkialla, missä vain on ruokaa ja erityisesti kasvisruokaa. Keittiömestarin kasvot ovat tulleet tutuiksi televisiosta ja lehdistä. Eikä ihme, Linnea on valovoimainen nainen, joka rakastaa ruokaa ja viiniä eikä pelkää rajojen rikkomista.

Miten päädyit alun perin kokiksi?

Rakkaudesta ihmisiin ja ruokaan. Ylioppilaaksi tuloni jälkeen työskentelin kalatiskillä, lamppu syttyi, tajusin rakastavani ruokaa ja haluavani kokiksi. Olen aina tykännyt esiintyä ja päättää asioista ja tehdä vähän hullujakin juttuja. Ruoka ja viinit, kulinarismi ja siihen liittyvä elämyksellisyys ovat minulle tärkeitä. Nautin siitä, että saan ihmiset iloisiksi ja voin tuottaa heille elämyksiä.”

Entä miten sinusta tuli TV-kokki?

Työskentelin The Cock -ravintolassa ja siellä oli osteribaari, jossa pidin omaa show’ta punainen pipo päässäni. Yksi tarina kertoo, että minut löydettiin sieltä. Kokkisodan ensimmäisen tuotantokauden koekuvauksissa ei tärpännyt mutta se poiki kuitenkin pestin Mitä tänään syötäisiin -ohjelmaan. Tämän vuoden Kokkisotaa oli mahtava tehdä. Joitakin katsojia tatuointini ja stadin slangi ovat häirinneet. Minua rajojen rikkominen ei kuitenkaan kauhistuta minua, taidan olla jonkinlainen pehmo-kovis (nauraa).”

Kasvisruokabuumi jatkaa menestyksekästä kulkuaan ja olit pitkään kasvisruokaravintola Yes Yes Yesin keittiömestari. Oletko kasvissyöjä?

”En ole, eikä itseasiassa kukaan Yes Yes Yesin kokeista. Ehkä se on juuri vahvuutemme, että ajattelemme asioita vähän laatikon ulkopuolelta. Rakastan kalaa ja äyriäisiä ja niiden valmistamista. Kasvisruoka oli minulle uusi aluevaltaus ja olen oppinut todella paljon kasvis- ja vegaaniruoasta.”

Linnea Vihonen, mikä on lempiruokasi?

”Nautin siitä, että saan syödä monta päivää samaa ruokaa. Teen perinteiseen valurautapataan sahrami-madekeittoa, missä on paljon fenkolia. Yhden kattilan ruoat ovat suosikkejani.”

Jos saisit vapaat kädet, millaisen ravintolan nyt perustaisit?

”Ravintolan, jossa olisi pyöreä baaritiski ja keittiö olisi baaritiskin sisällä. Ravintolan, jossa oltaisiin todella vahvasti läsnä ja keskusteltaisiin asiakkaiden kanssa. Siellä baaritiskin keskellä voisin tarinoida.”

Kokkaat televisiossa useammassakin ohjelmassa, juonnat tapahtumia ja harrastat intohimoisesti tennistä. Miten jaat aikasi?

”Aikaa riitää oikeastaan ihan hyvin, vaikka oman itsensä johtaminen onkin kaikkein haastavinta. Ensimmäinen sääntö on, että lähden mukaan vain kivoihin projekteihin. Kuulostaa kliseiseltä mutta periaatteeni on, että kaikki työt mitä teen, niistä myös nautin. Pyrin tekemään normaalin pituisia työviikkoja, ei keittiömestarinkaan tarvitse olla koko ajan töissä. Myöskään ravintola-alan perinteinen `kalja töiden jälkeen´ ei kuulu rituaaleihini, eihän se ole tapana enää millään muullakaan alalla.”

Ravintoloiden keittiöt ovat usein melko miehisiä paikkoja. Miten pärjäät siellä vai joko tasa-arvo on rantautunut sinnekin?

”Hyvin olen pärjäillyt, minulla on kaksi veljeä ja olen tottunut työskentelemään miesten kanssa. Tytöttelyä en ole kohdannut. Aikaisemmin naiskokki-sana ärsytti mutta nyt ajattelen, että olenhan minä nainen ja kokki. Jos joku haluaa tuoda nämä asiat esiin, niin se ei minua haittaa. eihän siinä ole mitään väärää. Omassa keittiössäni Yes Yes Yes -ravintolassa sukupuolijakauma on melkein puolet ja puolet, joten asiat ovat muuttuneet.

 

Vastaavia artikkeleita

Tomi Björck: hyvän elämän resepti

12.11.2020 Riikka Huotari + Sami Piskonen

Italialainen illallinen, per favore!

Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020 Viinilehden toimitus

Neljän tähden valkoviini ja syksyn herkullisin sienipasta

Kaupallinen yhteistyö

17.09.2020 Viinilehden toimitus