Viiniopas

Alsacen viinit: Poimimme 4 asiaa, jotka ovat pinnalla nyt

08.02.2019 Kalle Naatula

Vierailimme Alsacen viininäyttelyssä Helsingissä. Haastattelimme viinintekijöitä ja poimimme neljä mielenkiintoista asiaa Alsacen viineistä ja alueen kehityksestä.

Vierailimme Alsacen viininäyttelyssä Helsingissä. Haastattelimme viinintekijöitä ja poimimme neljä mielenkiintoista asiaa Alsacen viineistä ja alueen kehityksestä.

1. Luomutuotanto kasvaa

“Koko Koillis-Ranskassa sijaitsevan Alsacen viinialueen tuotannosta 15 prosenttia on nyt luomua tai biodynaamista. Odotamme määrän kasvavan lähivuosina – mahdollisesti jopa tuplaantuvan – sillä moni tuottaja on siirtymävaiheessa luomuun”,  Thierry Fritsch viinintuottajien yhteistyöjärjestön CiVA:n viiniasiantuntija kertoi Alsacen lähivuosien kuulumisista.


2. Alsacen viinit hurmaavat raikkaudella

Vuosikerta 2017 oli tapahtumassa hyvin edustettuna. Rieslingien sekä muun tarjonnan perusteella voidaan todeta Alsacen viinien raikkauden ja puhdaspiirteisyyden sekä tiiviin hapokkuuden maistuvan entistä kirkkaammin läpi viinityylien.

Esimerkiksi Alsacen kuivat rieslingit tarjoavat korikaupalla sitrushedelmiä, kukkaisuutta ja tiettyä suolaisuutta. Toki hyviä eksoottissävytteisiä, pureksittavan hedelmäisiä ja öljymäisiäkin valkoisia löytyy edelleen. Alsacessa viinireiteillä navigoidessa ei sovi sivuuttaa kylätason sekä Grand Cru -luokituksen herkkuja – niistä löytyy isoja viinejä. Niin ikään kuplivat Crémant d’Alsacet tarjoavat elämyksiä.


3. Alsace on rieslingia mutta myös pinot gris´ta ja pinot noiria

Rieslingin paistatellessa parrasvaloissa tahtovat muut lajikkeet jäädä varjoon. Erityismaininnan ansaitsee Pinot Gris. Domaine Joseph Scharschin perhetila on veistellyt malliesimerkin: Pinot Gris Clos St Materne 2017 on aromaattinen, upean tasapainoinen ja omaa lajikkeelle poikkeuksellisen hersyvän sitruksisen hapokkuuden.

Valkoisten rypälelajikkeiden (90 % alueen tuotannosta) dominoimassa Alsacessa Pinot Noir erottuu edukseen tuottaen yhä herkullisempia punaviinejä. Ne ovat omiaan kevyempien, marjaisten ja hapokkaiden punaisten faneille.

Domaine Fernand Engelin viinintekijä ja johtaja Xavier Baril avasi punaviinien kehitystä:
“Ilmastonmuutoksen myötä saamme kypsempiä Pinot Noir -rypäleitä. Lisäksi tuottajat panostavat volyymin sijasta lajikkeen laatuun entistä enemmän.”


4. Alsace uudistuu

Tapahtumassa kohistiin pientuottajien haalivan hiljalleen markkinaosuutta osuuskunnilta. Kokenut ja sympaattinen perinteisen viininvalmistuskoulukunnan edustaja Philippe Blanck (Domaine Paul Blanck) arvostaa uusien sukupolvien visiota ja työtä:
“Olen ollut töissä viinitarhoilla jo 6-vuotiaana ja nähnyt alaa 30 vuotta. Alue uudistuu innovaatioiden kautta, ja nyt seuraavat sukupolvet tekevät tuloaan. He ajattelevat asioita laatikon ulkopuolelta – ja tekevät hyvää koko alueen imagolle”.

Yksi tapahtuman valopilkuista oli Domaine Léon Heitzmannin ja Clément Klurin myynnistä vastaava  Laurence Heitzmann. Hänellä oli maistatettavana persoonallisia, biodynaamisia perhetilojen viinejä. Pöydällä oli niin lajikeviinejä, hedelmäisiä sekoitteita kuin kuplivaa crémantia (rikitettynä ja ilman).
Laurencea viehättää Alsacen monimuotoisuus:
”Meillä on valtavasti erilaisia viinejä johtuen ainutlaatuisesta ilmastosta, erilaisista maaperistä sekä lajikkeista ja eri tavalla viinintuotantoa lähestyvistä viinintekijöistä.”


Alsacen Viininäyttely pidettiin 6.2.2019 Ravintola Sipulissa Helsingissä. Tapahtuman järjestivät viinintuottajien yhteistyöjärjestö CiVA sekä viinien ja gastronomian markkinointiyritys Sopexa. Jo 13. kertaa järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana 21 viinintuottajaa Alsacesta Ranskasta.

Vastaavia artikkeleita

Luomu on muotia – ainakin länsimaissa

11.02.2019 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen

Naturalviini-sanasto

06.02.2018 Samuli Pasanen + Kuva Shutterstock

Natua kiitos!

05.02.2018 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen