Artikkelit

Muutosta odotellessa

03.01.2019 Elisa

Eduskunta elää mielenkiintoisia aikoja. Pikkujoulut on takana. Viime vuoden bileet olivatkin ikimuistoiset. Kuka kävi kiinni kollegaansa, kuka ryyppäsi itsensä sairaalakuntoon. Kuumemmat jutut jäävät salaisuuksiksi. Anna Kontulan uuden kirjan mukaan pikkujouluista lähdetään salasuhteen seurassa yhteisiin kammareihin. Muutakin jännittävää on tulossa. Nimittäin vaalit. Lupauksia on jo alkanut kuulua. Satasia saavat niin eläkeläiset kuin opettajatkin. Maksajat kun vielä […]

Eduskunta elää mielenkiintoisia aikoja. Pikkujoulut on takana. Viime vuoden bileet olivatkin ikimuistoiset. Kuka kävi kiinni kollegaansa, kuka ryyppäsi itsensä sairaalakuntoon. Kuumemmat jutut jäävät salaisuuksiksi. Anna Kontulan uuden kirjan mukaan pikkujouluista lähdetään salasuhteen seurassa yhteisiin kammareihin.

Muutakin jännittävää on tulossa. Nimittäin vaalit. Lupauksia on jo alkanut kuulua. Satasia saavat niin eläkeläiset kuin opettajatkin. Maksajat kun vielä löytyisivät. No, alkoholiveroa voi aina korottaa.
Vuodenvaihteessa verot taas nousevat. Tämän piti kuitata THL:n ennustama kuuden prosentin kulutuksen kasvu. Tosiasiassa alkoholin kulutus nousi vähemmän kuin lämpötila. Toivottavasti THL:n ennusteet eivät vastaa yleisesti suomalaisten tutkimuslaitosten kykyä ennustaa.
Surullista on, että eduskunnassa moni uskoi kaiken. Ihmisen kehittymiseen holhouksesta huolimatta ei täällä usko kukaan. Nuorten muuttuneet käyttäytymismallit eivät vakuuta sen kummemmin THL:n tätejä kuin eduskunnan setiä. Kannattaisi.

Seuraavissa vaaleissa on oiva tilaisuus tehdä eduskuntaan kunnon uudistus. Holhoajasedät jättävät eduskunnan joukolla. Ainakin 20 yli kuusikymppistä edustajaa ei lähde enää ehdolle. Heistä 16 on miehiä. Ja 15 vastusti uutta alkoholilakia.
Kepulaisia joukosta on Pekka Puskan johdolla yhdeksän. Kaikki miehiä. Hallitusvastuu painoi vain neljällä. Viisi vastusti uudistuksia. Nyt on maakunnissa modernien nuorten naisten tilaisuus.

Demareista (lähes) eläkeikäisiä luopujia on viisi. Kuudentena Arkadianmäen jättää Susanna Huovinen, jonka mukaan mikään suomalainen alkoholiuudistus ei onnistu, koska meillä se nyt vain on eri asia. Kaikki eduskunnan demarit yhtä lukuun ottamatta vastustivat uutta alkoholilakia. Myös demareissa olisi nuorten nousun paikka

Iäkkäitä muutoksen vastustajia lähtee myös vasemmistoliitosta, sinisistä ja kokoomuksesta. Joka puolueen kannattajilla on nyt mahdollisuus äänestää uusia fiksuja poliitikkoja. Koulutettuja, oppimiskykyisiä ja sivistyneitä. Juopot ja väkivaltarikolliset kannattaa jättää väliin.

Vastaavia artikkeleita

Selkeitä päätöksiä ja vapaampaa alkoholipolitiikkaa, kiitos! Yli 4 000 vastasi Viini-lehden vaalikoneeseen

17.04.2019 Samuli Pasanen

Kun viinit saapuivat ruokakauppaan

08.04.2019 Samuli Pasanen

Mihin unohtui hyvinvointi ja 7 muuta näkökulmaa alkoholilakiin

26.01.2017 Mikko Numminen