Muutosta odotellessa

Mika Vanne

Eduskunta elää mielenkiintoisia aikoja. Pikkujoulut on takana. Viime vuoden bileet olivatkin ikimuistoiset. Kuka kävi kiinni kollegaansa, kuka ryyppäsi itsensä sairaalakuntoon. Kuumemmat jutut jäävät salaisuuksiksi. Anna Kontulan uuden kirjan mukaan pikkujouluista lähdetään salasuhteen seurassa yhteisiin kammareihin.

Muutakin jännittävää on tulossa. Nimittäin vaalit. Lupauksia on jo alkanut kuulua. Satasia saavat niin eläkeläiset kuin opettajatkin. Maksajat kun vielä löytyisivät. No, alkoholiveroa voi aina korottaa.
Vuodenvaihteessa verot taas nousevat. Tämän piti kuitata THL:n ennustama kuuden prosentin kulutuksen kasvu. Tosiasiassa alkoholin kulutus nousi vähemmän kuin lämpötila. Toivottavasti THL:n ennusteet eivät vastaa yleisesti suomalaisten tutkimuslaitosten kykyä ennustaa.
Surullista on, että eduskunnassa moni uskoi kaiken. Ihmisen kehittymiseen holhouksesta huolimatta ei täällä usko kukaan. Nuorten muuttuneet käyttäytymismallit eivät vakuuta sen kummemmin THL:n tätejä kuin eduskunnan setiä. Kannattaisi.

Seuraavissa vaaleissa on oiva tilaisuus tehdä eduskuntaan kunnon uudistus. Holhoajasedät jättävät eduskunnan joukolla. Ainakin 20 yli kuusikymppistä edustajaa ei lähde enää ehdolle. Heistä 16 on miehiä. Ja 15 vastusti uutta alkoholilakia.
Kepulaisia joukosta on Pekka Puskan johdolla yhdeksän. Kaikki miehiä. Hallitusvastuu painoi vain neljällä. Viisi vastusti uudistuksia. Nyt on maakunnissa modernien nuorten naisten tilaisuus.

Demareista (lähes) eläkeikäisiä luopujia on viisi. Kuudentena Arkadianmäen jättää Susanna Huovinen, jonka mukaan mikään suomalainen alkoholiuudistus ei onnistu, koska meillä se nyt vain on eri asia. Kaikki eduskunnan demarit yhtä lukuun ottamatta vastustivat uutta alkoholilakia. Myös demareissa olisi nuorten nousun paikka

Iäkkäitä muutoksen vastustajia lähtee myös vasemmistoliitosta, sinisistä ja kokoomuksesta. Joka puolueen kannattajilla on nyt mahdollisuus äänestää uusia fiksuja poliitikkoja. Koulutettuja, oppimiskykyisiä ja sivistyneitä. Juopot ja väkivaltarikolliset kannattaa jättää väliin.

Mainos, sisältö jatkuu alla

  • Yksi kommentti artikkeliin ”Muutosta odotellessa

    1. Edelleen kaikki tutkimusnäyttö viittaa siihen, että alkoholin hinnan lasku tai saatavuuden lisääminen nostavat myös kulutusta. Ja kun kulutus kasvaa, kasvavat haitatkin suorassa korrelaatiossa (tästäkin on näyttöä). On hienoa, jos nuorten käyttäytymien on muuttunut (esim. somen takia, mahdollisesti myös tiukemman kontrollin, mm. henkilöllisyyden toteamisen takia). Silti alkoholi on kansanterveydellinen ongelma (mene ihmeessä tutustumaan ensiapuun, miten humalikot käyttävät verorahasi). Ja holhoojasedistä puhuminen kertoo lähinnä omasta suhtautumisestasi alkoholiin, sitä kun on saatavilla kaikkialla ja koko ajan ilman mitään holhoamista. Olisiko aika unohtaa murrosikä ja tutustua faktoihin? (Kysyy alkoholista kovasti nauttiva, mutta myös haitat nähnyt lääkäri…)

    Kommentoi

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä