Ismo Sipeläinen – metsästävä kokki

Yleinen

Ismo Sipeläinen, 28-vuotias kokki ja Suomen Bocuse d’Or -edustaja. Sammatista kotoisin oleva Ismo on työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta.

Edustat Suomea maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa tammikuun lopussa. Milloin valmistautuminen kilpailuun alkoi?

Prosessi alkoi runsas vuosi sitten, kun minut valittiin Suomen edustajaksi. Tämän vuoden alussa lopetin päivätyöni ja olen keskittynyt vain kilpailuun. Keväällä lunastin Euroopan karsinnassa paikkani finaaliin ja syksystä alkaen olen tiimini kanssa suunnitellut ja harjoitellut finaalia varten.

Jännittääkö tuleva kilpailu?

Kilpailutilanne on tuttu, olen ollut avustajana mukana kilpailussa ja myös kakkosvalmentajan roolissa. Tiedän siis suunnilleen mihin olen lähtenyt mukaan. Jännitys tulee etukäteen kolmen rytmillä, 3 kuukautta, 3 viikkoa, 3 päivää ja 3 tuntia ennen kilpailua.

Miten aiot erottaudut muista kilpailijoista?

Sen kun tietäisi (naurahtaa). Aion tehdä todella pelkistettyä, skandinaavista ruokaa, jossa on tietyllä tapaa suomalaista karuutta mukana.

Millaisesta ruoasta pidät?

Yksinkertaisesta, helposta ja puhuttelevasta ruoasta. Usein yksinkertaiset asiat on kaikkein vaikeimpia toteuttaa. Lempikotiruokiani ovat hirvenjauhelihapihvit, perunat ja ruskeakastike, hirvikeitto.

Metsästätkö myös itse?

Joo, pyrin kerran vuoteen käymään ainakin yhden viikonlopun hirvimetsällä. Sen verran pystyn järjestämään viikonloppuvapaata töiltäni.

Mikä on lempiviinisi? Harrastatko viinejä?

Avovaimoni on sommelier ja meidän talouden viinikaappivastaava. Meillä on viinejä kypsymässä kotioloissakin. Tunnistan ja maistan jonkin verran viinityylejä. Pidän erityisesti pirtsakoista saksalaisista tai Alsacen rieslingeistä ja gewürztraminereistä. Vanha maailma on juttuni, trendikkäille natuviineille en ole oikein syttynyt.


3 inspiroivaa raaka-ainetta

Sipuli. Siitä voi tehdä mitä vaan, suolaista, makeaa… Muuntautuu niin moneen paikkaan ja niin monen kanssa. Erittäin monipuolinen raaka-aine.

Peruna. Suomalaisittain klassinen raaka-aine. Hyvät perunaruoat maistuvat ympäri vuoden, syksyllä mukana on ripaus lohtumaisuutta.

Timjami. Sopii tähän vuodenaikaan. Timjami kuten muutkin syksyiset raaka-aineet huutavat punaviiniä. Sopii pata- ja keittoruokiin, joita onkin tullut viime aikoina syötyä oikein urakalla.


Seuraa Bocuse d’Or -kilpailua suorana täältä.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä