Yleinen

Ismo Sipeläinen – metsästävä kokki

08.01.2019 Elisa Johansson + Kuva Sampo Korhonen

Ismo Sipeläinen, 28-vuotias kokki ja Suomen Bocuse d’Or -edustaja. Työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta. Kotoisin Sammatista, asuu Helsingissä.

Ismo Sipeläinen, 28-vuotias kokki ja Suomen Bocuse d’Or -edustaja. Sammatista kotoisin oleva Ismo on työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta.

Edustat Suomea maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa tammikuun lopussa. Milloin valmistautuminen kilpailuun alkoi?

Prosessi alkoi runsas vuosi sitten, kun minut valittiin Suomen edustajaksi. Tämän vuoden alussa lopetin päivätyöni ja olen keskittynyt vain kilpailuun. Keväällä lunastin Euroopan karsinnassa paikkani finaaliin ja syksystä alkaen olen tiimini kanssa suunnitellut ja harjoitellut finaalia varten.

Jännittääkö tuleva kilpailu?

Kilpailutilanne on tuttu, olen ollut avustajana mukana kilpailussa ja myös kakkosvalmentajan roolissa. Tiedän siis suunnilleen mihin olen lähtenyt mukaan. Jännitys tulee etukäteen kolmen rytmillä, 3 kuukautta, 3 viikkoa, 3 päivää ja 3 tuntia ennen kilpailua.

Miten aiot erottaudut muista kilpailijoista?

Sen kun tietäisi (naurahtaa). Aion tehdä todella pelkistettyä, skandinaavista ruokaa, jossa on tietyllä tapaa suomalaista karuutta mukana.

Millaisesta ruoasta pidät?

Yksinkertaisesta, helposta ja puhuttelevasta ruoasta. Usein yksinkertaiset asiat on kaikkein vaikeimpia toteuttaa. Lempikotiruokiani ovat hirvenjauhelihapihvit, perunat ja ruskeakastike, hirvikeitto.

Metsästätkö myös itse?

Joo, pyrin kerran vuoteen käymään ainakin yhden viikonlopun hirvimetsällä. Sen verran pystyn järjestämään viikonloppuvapaata töiltäni.

Mikä on lempiviinisi? Harrastatko viinejä?

Avovaimoni on sommelier ja meidän talouden viinikaappivastaava. Meillä on viinejä kypsymässä kotioloissakin. Tunnistan ja maistan jonkin verran viinityylejä. Pidän erityisesti pirtsakoista saksalaisista tai Alsacen rieslingeistä ja gewürztraminereistä. Vanha maailma on juttuni, trendikkäille natuviineille en ole oikein syttynyt.


3 inspiroivaa raaka-ainetta

Sipuli. Siitä voi tehdä mitä vaan, suolaista, makeaa… Muuntautuu niin moneen paikkaan ja niin monen kanssa. Erittäin monipuolinen raaka-aine.

Peruna. Suomalaisittain klassinen raaka-aine. Hyvät perunaruoat maistuvat ympäri vuoden, syksyllä mukana on ripaus lohtumaisuutta.

Timjami. Sopii tähän vuodenaikaan. Timjami kuten muutkin syksyiset raaka-aineet huutavat punaviiniä. Sopii pata- ja keittoruokiin, joita onkin tullut viime aikoina syötyä oikein urakalla.


Seuraa Bocuse d’Or -kilpailua suorana täältä.

Vastaavia artikkeleita

Henri Alén: ”Koskaan ei tiedä, mitä löytyy ja sitten kun löytyy, on niin voittajafiilis.”

11.01.2021 Elisa Johansson + Kuva Miikka Pirinen

Tomi Björck: ”Kun vedän kokkitakin päälle, tarvitaan kauhakuormaaja kaatamaan mut.”

12.11.2020 Riikka Huotari + kuva Sami Piskonen

Sikke Sumari palasi ravintoloitsijaksi Helsinkiin

03.04.2019 Elisa Johansson + Kuva Jarkko Virtanen