viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Huippuvuosi 2018?

14.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock

Bordeaux’n viljelijöistä on tapana vitsailla, että heidän mielestään joka toinen vuosi on ”vuosisadan vuosikerta”. Tänä vuonna puheille taitaa olla katetta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Bordeaux’n viljelijöistä on tapana vitsailla, että heidän mielestään joka toinen vuosi on ”vuosisadan vuosikerta”. Tällä kertaa puheille taitaa olla katetta.

Usein huippuvuosien ovat satomäärät ovat pieniä. Toki poikkeuksiakin on. Kuten 2018. Euroopassa saatiin lähes poikkeuksetta erinomainen sato. Viestit eri alueilta kertovat tasaisesta laadusta, suuresta sadosta ja vähäisestä määrästä homeisia rypäleitä.

Kevät 2018 oli sateinen lähes koko Ranskassa. Vettä tarvittiinkin, sillä kesä oli lämmin ja vähäsateinen. Kevään raekuurot supistivat satoa Loiressa, Bourgin ja Blayen alueilla Bordeaux’ssa ja Languedocin rannikkoseuduilla. Etelässä ja Loiressa kostea kesäkuu edisti kasvitautien leviämistä. Muuten Ranskassa vuosi 2018 oli lähes täydellinen.

Chablissa Michel Laroche on tyytyväinen. Kahden pienen ja vaikean vuoden jälkeen varastot ovat tyhjiä myytävistä pulloista, mutta viinin valmistamon puolella tankit ovat täynnä. Yksi on tyhjänä. Sitä tarvitaan, kun viiniä kirkastusvaiheessa siirrellään tankista toiseen. Enempää viiniä ei taloon mahdu.

Champagnessa iäkkäät viljelijät kertovat, etteivät ole koskaan nähneet yhtä suurta satoa. CIVC kuitenkin rajoittaa käytettävää satoa, jotta tuotanto pysyy kontrollissa. Luvallinen satomäärä pidettiin viime vuosien tasolla 10 800 kilossa hehtaarilta. Reserve-viinien sallittua määrää nostettiin.

Bordeaux’n sato on pääosin erinomainen. Pari paikallista raekuuroa saatiin keväällä ja vahinkoa toki syntyi sinne, minne rakeet osuivat. Myös kasvitauteja oli alkukesästä, mutta sittemmin lämmin ilma on pitänyt taudit kurissa.

Bordeaux’ssa sadonkorjuussa syyskuussa ollut Viini-lehden Antti Rinta-Huumo hehkutti, ettei ole kokenut vastaavaa 25 vuoden sadonkorjuu-uransa aikana.

”Homeisia rypäleitä ei kerta kaikkiaan ollut!”

Samaa sanoo muun muassa Christian Moueix, joka vertaa tätä satokautta vuoteen 1990. Hänen mukaansa ainoa riski on ollut mahdollinen liian myöhäinen sadonkorjuu, jolloin alkoholia on runsaasti.

Bourgognessa, jossa on yleensä jos jonkinlaisia ongelmia, satokausi oli oikeastaan täydellinen. Ei rankkoja sateita, ei rakeita, ei hallaa. Hieman kasvitauteja Maconnais’ssa, mutta muuten lähes poikkeuksetta kypsiä laadukkaita rypäleitä. Tulevat hinnat on helppo arvata.

Italiassa palattiin vuoden 2017 kuumuuden jälkeen normaalimpaan vuosikertaan. Kostean talven jälkeen alkukesä oli lämmin. Heinä-elokuussa sateet piiskasivat Campaniassa, Marchessa ja osassa Toscanaa. Sateet olivat kuitenkin melko paikallisia. Lämpötila pysyi maltillisissa lukemissa ja sadosta voi odottaa pääosin erittäin hyvää.

Pohjois-Italiassa Barbarescossa saatiin rakeita ja Piemontessa on muutenkin ollut melko kosteaa. Veneton puolella sen sijaan ollaan tyytyväisiä runsaaseen ja hyvin kypsyneeseen satoon.

Espanjassa ensikommentit lupailivat suurta ja laadukasta satoa erityisesti Pohjois-Espanjassa, jossa lämpötilat pysyivät kohtuudessa.

Myös Saksassa sato on suuri ja laadukas. Sadonkorjuu oli aikainen kuuman kesän jälkeen. Happojen määrä lienee ainoa kysymysmerkki.

Itävallassa ollaan huolissaan hapoista. Sadetta ei ole ollut, hellettä sen sijaan kosolti. Vuoden 2018 sadonkorjuu oli yksi vuosisadan aikaisimmista. Weinvirtelin pohjoisosassa rypäleet ovat olleet hyvin kuivia ja sato on pienehkö. Muutamat raekuurot ovat tuhonneet rypäleitä Mittelburgenlandissa ja Steiermarkissa.

Viinivuosi 2018 näyttää siis hyvältä lähes koko Euroopassa. Vuosikerran arvioinnissa on kuitenkin syytä muistaa, että vaikka Bordeaux’ssa tai Bourgognessa vuosi 2018 olisikin vuosisadan vuosikerta, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että kaikkialla muualla olisi. Paljon voi silti odottaa.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä