Viinilehti Wine Awards

Näin syntyi Vuoden valkoviini 2018 – viinintekijä kertoo

16.11.2018 Kalle Naatula

Vuoden valkoviini 2018 tulee itävaltalaiselta Weingut Steiningerin perhetilalta. Tapasimme tilan omistaja Eva Steiningerin ja hänen miehensä Peterin, joka on tilan viinintekijä. Onneksi olkoon, Steininger Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2016 on Vuoden valkoviini 2018. Mitä ajattelette tunnustuksesta ja mitä odotuksia teillä on siitä? “Saadessani puhelun viinimme valinnasta Vuoden valkoviiniksi olin hyvin onnellinen ja ylpeä. Siksi halusin […]

Vuoden valkoviini 2018 tulee itävaltalaiselta Weingut Steiningerin perhetilalta. Tapasimme tilan omistaja Eva Steiningerin ja hänen miehensä Peterin, joka on tilan viinintekijä.

Onneksi olkoon, Steininger Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2016 on Vuoden valkoviini 2018. Mitä ajattelette tunnustuksesta ja mitä odotuksia teillä on siitä?
“Saadessani puhelun viinimme valinnasta Vuoden valkoviiniksi olin hyvin onnellinen ja ylpeä. Siksi halusin myös itse tulla noutamaan palkinnon Viini Wine Awards -gaalaan Helsinkiin. On hienoa, että valinta osui juuri grüner veltlineriin! Olen käynyt Suomessa kahdeksan kertaa ja huomannut, että Riesling tunnetaan hyvin, mutta Grüner Veltlineriä ei vielä niinkään. Toivon, että tunnustuksen myötä moni-ilmeisen lajikkeen arvostus kasvaa”, Eva kertoo.

Miten viini on valmistettu?
”Kaikki tämän voittajaviiniin rypäleet tulevat yhdeltä tarhalta, Loisiumweingartenilta. Rypäleet poimitaan käsin, jonka jälkeen niitä maseroidaan yön yli. Viini käy alkoholikäymisen villihiivoilla terästankissa. Käymisprosessin jälkeen se saa viettää noin 3 kuukautta hiivasakkojen päällä ennen selkeyttämistä ja lappoamista. Sitten viini ikääntyy tankissa noin 8 kuukautta, jonka jälkeen se on stabiloitu ja suodatettu ennen pullotusta kesällä 2017”, Peter, tilan viinintekijä ja Evan mies selittää.

Onko Loisiumweingarten jotenkin erityinen viinitarha?
“Haluan alleviivata lajiketta. Grüner Veltliner on hyvin voimallinen ja ilmeikäs, ja siitä on usein löydettävissä hedelmäisyyttä, pippurisuutta ja mineraalisuutta. Loisiumweingartenin maaperä on syvää lössimaata, joka tuo lopulta viiniin omaleimaista aromikkuutta ja luonteikkuutta. Tarha on meille erityisen rakas, se sijaitsee oikeastaan kotipihallamme ja käytännössä asumme siellä kolmen poikamme kanssa.”, Eva hymyilee.

Kerro hieman pullon etiketistä?
”Etiketissä näkyy Loisiumweingarten-viinitarha ja naapurissamme sijaitseva Loisium viinimuseo ja kylpylähotelli. Loisium-viinimuseo on meidän ja naapuriemme yhteisprojekti. Sen modernin päärakennuksen kautta pääsee maanalaiseen, restauroituun viinikellariin. Naapurissamme asuu suomalaisnainen. Hänen kontaktiensa kautta saimme projektin arkkitehdiksi Steven Hollin, joka suunnitteli myös Kiasman. Alumiiniseinäinen Loisium on hengeltään samankaltainen. Meillä on siis vahva yhteys Suomeen”, Eva paljastaa.

Grüner Veltliner on ruokapöydässä todellinen moniottelija, minkä kanssa nautit voittajaviiniä mieluiten?
“Nautimme viiniä usein perinteikkään schnitzelin tai riistan seurassa – esimerkiksi metsäkauris on sille omiaan. Toisaalta viini toimii myös runsasmakuisten ja ruokaisten kalaruokien sekä salaattien kanssa. Ja sen voi myös nauttia ihan sellaisenaan”, Eva kertoo.

Lue Vuoden valkoviinin 2018 viiniarvio.


Weingut Steininger

Perhetila Steiningerilla on 60 ha viinitarhoja ja vuosituotanto on noin 400 000 pulloa. Perheen kolmesta sisaruksista vanhin Eva vastaa tilan myynnistä ja työskentelee myös kellarissa miehensä Peterin apuna. Myös Evan vanhemmat ovat mukana toiminnassa. Lisäksi tila työllistää 10 henkeä.

Kokonaistuotannosta puolet on grüner veltlineria, 20 prosenttia rieslingia ja loppu jakautuu lukuisista muista lajikkeista valmistettujen viinien kesken. Noin 30 prosenttia tuotannosta on perinteisellä menetelmällä valmistettua kuohuviiniä, josta heidät tunnetaan etenkin kotimaassaan. Tilan portfolio on varsin laaja kattaen 20 viiniä ja 16 kuohuvaa.

weingut-steininger.at

Vastaavia artikkeleita

Ressu Redford – Talven tullessa kaipuu punaviiniin hiipii kroppaan

18.11.2019 Pirjo Houni + Kuva Robert Seger

Ehdokkaat Viinilehden Vuoden viineiksi on valittu!

16.10.2019 Viinilehden toimitus

Vuoden viinit 2018 ja Arto Rastaan juhlamenu

22.11.2018 Reseptit Arto Rastas Kuva Sami Piskonen Tyyli Janic Leino Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo