Top-viinit

Amaronea takkatulen ääressä

02.11.2018 Ulla Häkkinen

Mikä maistuisikaan paremmalta kirpakkana syysiltana kuin täyteläinen amarone. Pruuvasimme kuusi noin 40 euron viiniä. Lue viiniarviot!

Mikä maistuisikaan paremmalta kirpakkana syysiltana kuin täyteläinen amarone. Pruuvasimme kuusi noin 40 euron viiniä.

Valpolicellan alueella Italiassa valmistetaan neljää erilaista punaviiniä: valpolicellaa, ripasso valpolicellaa,  amarone della valpolicellaa ja recioto di valpolicellaa. Paikalliset rypälelajikkeet ovat pääosassa kaikissa alueen viineissä. Paksukuorinen Corvina on lajikkeista tärkein, sillä se tuo tanniinien lisäksi viiniin kirsikkaisuutta ja mustapippuria. Tumma Rondinella antaa hedelmäisyyttä ja väriä, Corvinone mausteisuutta ja Molinara ripauksen hapokkuutta.

Amaronen rypäleet kerätään käsin. Aiemmin tertut kuivatettiin olkilaverien päällä, mutta yhä useammin rypäleet kuivataan erillisissä kuivatushuoneissa. Kuivatuksen aikana rypäleiden painosta haihtuu yli kolmannes. Yhteen amaronepullolliseen tarvitaan kahden köynnöksen rypäleet, mikä nostaa viinin hintaa.

Hitaassa käymisessä viini saa mausteisen rusinaisen maun. Viinistä tulee kevyempää, jos se kypsyy isoissa tammiastioissa, ja täyteläisempää pienissä tynnyreissä. Viini kypsyy tynnyreissä jopa kolme vuotta ennen pullotusta. Pullokypsytys on 6–12 kuukautta.

Viinissä oleva jäännössokerin määrä ja hapokkuus vaikuttavat sen säilyvyyteen. Parhaimmillaan amaronet ovat 5–7 vuotta pullotuksesta, mutta niiden elinkaari voi olla jopa 15–20 vuotta – viileiden vuosikertojen viineillä korkeammasta hapokkuudesta johtuen jopa ylikin.

Viime aikoina on alettu kiinnittää huomiota rypälesekoitusten, poimimisajankohdan ja kuivatusajan sijaan vihdoin myös maaperään ja tarhoihin. Valpolicellasta löytyy myös kourallinen naturaltuottajia, joiden amaronet ovat raikkaita ja alkoholipitoisuudeltaan hieman totuttua miedompia.


Masi Costasera Amarone Classico 2012

Masi Agricola, Alko 455887, 39,90 €

Rypäleet: Corvina, Molinara, Rondinella

Väri: Erittäin tumman kirsikan punainen, häivähdys oranssia, hieman kehittynyt. Leveähkö tiilenpunainen reuna.

Tuoksu: Jo kehittynyt, tiiviin hedelmäinen. Paahteisesta tuoksusta voi löytää hillottua kirsikkaa, kypsää luumua, karhunvadelmaa ja kuivattua viikunaa. Siinä on myös nahkaisia, makean mausteisia, jopa tervaisia sävyjä.

Maku: Erittäin runsas, täyteläinen. Maku on toisinto tuoksun aromeista lisättynä herkullisella kaakaon, kahvipavun ja yrttien aromeilla. Tasapainoinen maku, jossa kypsä tanniinisuus on hienossa harmoniassa cassiksen sävyisen aromaattiseen raikkauden kanssa. Herkullinen, loputtoman pitkä jälkimaku.

Ruoka: Hyvän illallisen päätteeksi gorgonzolan kanssa.

Pisteet: *****, Hinta-laatu: 0, Kypsyys: Valmis mutta kehittyy.


Tedeschi Amarone della Valpolicella Classico 2014

Tedeschi, Tilausvalkoima 911717, 40,12 €

Rypäleet: Corvina, Corvinone, Rondinella, Rossignola, Oseleta

Väri: Syvä, tumman rubiininpunainen, hieman kehittynyt. Oranssiin vivahtava, tiukka reuna.

Tuoksu: Hyvin avoin, kypsän hedelmäinen.  Vivahteikas aromimaailma tulvii tammen tuomaa vaniljaista mausteisuutta ja makeita hedelmiä, kuten mustaherukkaa, mustikkaa ja kirsikkaa. Siinä on myös lakritsaisia, hieman savuisia sävyjä.

Maku: Täyteläisen ja voimakas. Tuoksua tarkasti mukaileva maku saa seurakseen pureksittavan paksut, jo hieman kesyyntyneet tanniinit, joita raikastaa mustaherukkainen hedelmähapokkuus. Viini lämmittää reilusti nielua ja jättää pitkää maistuvan mausteisen mehevän jälkimaun.

Ruoka: Pala kypsää goudajuustoa ja hyvää leipää.

Pisteet:****, Hinta-laatu: 0, Kypsyys: Kehittyy varastoinnin myötä.


Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2013

Zenato, Alko 458517, 39,99 €

Rypäleet: Corvina, Croatina, Oseleta, Rondinella

Väri: Tumma, lähes läpinäkymätön, rubiinin punainen. Ohuehko ruskeanpunainen reuna.

Tuoksu: Makea ja tummasävytteinen. Nuorekkaassa, tiiviin hedelmäisessä tuoksussa on aistittavissa reilusti rusinaisia, kuivatun luumun ja taatelin sävyjä sekä makeaa mausteisuutta. Siinä on myös orastavaa nahkaisuutta.

Maku: Suun täyttävän runsas, hieman makea. Tuoksun aromien lisäksi maussa on maitosuklaan ja tummapaahtoisen kahvin sävyjä. Reilun paahteinen, mausteinen ja mehevä maku, jonka kypsää, mutta vielä mukavasti ikeniä kuivattavaa tanniinisuutta ryhdistää hyvä hedelmähapokkuus. Pitkä, monivivahteinen jälkimaku.

Ruoka: Poronfilettä ja uunipaahdettua maa-artisokkaa.

Pisteet:*****, Hinta-laatu: 0, Kypsyys: Kehittyy varastoinnin myötä.


Signorelli Amarone della Valpolicella 2014

Signorelli, Alko 908187, 23,90 €

Rypäleet: Corvina, Molinara, Rondinella

Väri: Lähes läpinäkymätön, tumman viininpunainen, hieman kehittynyt. Ruskeanpunainen, ohut reuna.

Tuoksu: Tiiviin hedelmäinen, maanläheinen. Tumman marjaisessa, makeasävytteisessä tuoksussa on hillottua kirsikkaa, taatelia ja rusinaa. Siinä on myös tuntuvaa mausteisuutta, erityisesti vaniljaa.

Maku: Runsas, pureksittavan paksu. Täyteläisessä maussa on reilusti mausteisuutta, joka yhdistyy kuivattujen hedelmien, yrttien, nahkan, kahvipapujen ja tumman suklaan aromeihin. Runsaat tanniinit ryhdittävät kokonaisuutta. Viini jättää pitkän, kypsän hedelmäisen ja mausteisen jälkimaun.

Ruoka: Roseepaahdettua hirvenfilettä ja rosmariinilla maustettua tummaa riistakastiketta.

Pisteet: ****, Hinta-laatu: 0, Kypsyys: Valmis juotavaksi.


Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2013

Tommasi Viticoltori, Alko 446477, 39,90

Rypäleet: Corvina, Rondinella, Corvinone, Oseleta

Väri: Keskitumma, jo kehittynyt, runsaan rubiininpunainen, häivähdys tiilenpunaa. Melko leveä oranssin punainen reuna.

Tuoksu: Lämminhenkinen ja runsaan paahteinen. Punasävytteinen, kuivattujen hedelmien erityisesti taatelin ja viikunan sävyttämä tuoksu. Siinä on myös kuivattuja yrttejä ja orastavaa tallintakusta.

Maku: Kehittynyt ja kypsä, jo hieman nahkainen. Paahteista, kuivatuilla hedelmillä täyteen pakattua melko runsasta, pehmeätanniinista makua elävöittää suun reilusti kostumaan saava raikas hapokkuus. Viini jättää mausteisen, nielua lämmittävän, pitkän jälkimaun.

Ruoka: Roseepaahdettua lampaan ulkofilettä ja tummaa valkosipulikastiketta.

Pisteet: ****, Hinta-laatu: -1, Kypsyys: Valmis juotavaksi.


Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone Classico 2012

Guerrieri Rizzardi, Alko 449684,  0,375 l, 18,99 €

Rypäleet: Corvina, Corvinone, Rondinella, Barbera

Väri: Melko tumma, tiileen vivahtavan kirsikanpunainen, hieman kehittynyt. Oranssi vetinen reuna.

Tuoksu: Lämminhenkinen ja kehittynyt. Paahteinen, makean mausteinen, erittäin kypsä tuoksu tulvii kypsää kirsikkaa ja kuivattuja hedelmiä.

Maku: Melko täyteläinen, orastavan nahkainen. Tuoksun tavoin kuivatun hedelmäinen, mehevän mausteinen ja punasävytteinen maku saa tarvittavaa selkärankaa miellyttävästi pehmenneistä, mutta tuntuvista tanniineista ja raikkaasta hedelmäisyydestä. Vivahteikkaassa, viipyilevässä jälkimaussa maistuu tumma suklaa.

Ruoka: Kuivatuilla viikunoilla ja luumuilla maustettua riistapataa.

Pisteet: ****, Hinta-laatu: -1, Kypsyys: Valmis juotavaksi.

 


Kirjoittaja on Jyväskyläläinen sommelier-hovimestari, hän testaa Viini-lehteen viinejä teemalähtöisesti.

Vastaavia artikkeleita

Provolone on herkullinen italialainen juusto – katso juomasuositukset!

04.05.2021 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

3 x pääsiäisen lammasviini

22.03.2021 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä

Herkulliset porkkanareseptit – yksi raaka-aine, kolme reseptiä

31.01.2021 Taina Salovaara + Kuvat Laura Riihelän