Artikkelit

Uudet viinikirjojen klassikot

17.10.2018 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen

Suurin osa maailman viinikirjallisuudesta jää harmi kyllä suomentamatta. Poimimme lukemiseksi viisi modernia ja kattavaa englanninkielistä viinitietokirjaa.

Suurin osa maailman viinikirjallisuudesta jää harmi kyllä suomentamatta. Poimimme joululahjaksi viiniharrastajalle viisi modernia ja kattavaa englanninkielistä viinitietokirjaa.

Ekologista viinipohdintaa

Nykyisin Uudessa-Seelannissa asustava Jamie Goode on kasvitieteiden tohtori ja viinikirjoittaja suositun Wine Anorak -blogin takana. Authentic Wine on hänen ja viinintekijä Sam Harropin yhdessä kirjoittama kansantajuinen opas kestävään viininviljelyyn ja tieteeseen sen taustalla.

Kirjassa käydään kiihkottomasti läpi viininteon eri osa-alueita ja pohditaan niitä satoja päätöksiä, mitä viinitarhoilla ja kellareissa tehdään viinin saattamiseksi pulloon. Maapallon kannalta kestävä viljely ja erot perinteisten ja luonnonmukaisten menetelmien välillä ovat kirjan keskiössä. Kirja toimii hyvin tietolähteenä ja on selkeä lukukokemus alusta loppuun. Viinitietouttaan syventävälle ja ekologista jalanjälkeään ajattelevalle Authentic Wine on mahtava lisäys kirjahyllyyn.

Jamie Goode:
Authentic Wine: Toward Natural and Sustainable Winemaking


Kaikki natuviineistä

Ensimmäisenä ranskalaisena naisena Master of Wine -tutkinnon läpäissyt Isabelle Legeron on naturalviini -liikkeen tunnetuimpia sanansaattajia. Kirjassaan Legeron pyrkii määrittelemään natural- eli alkuviinin terminä, avaa liikkeen historiaa 40-luvun Ranskasta aina nykypäivään. Kirjassa tutustutaan eri menetelmiin tarhoilla sekä kellarissa ja esitellään kattavasti tuottajia, tuottajajärjestöjä sekä annetaan hyviä vinkkejä natuviinien löytämiseen maailmalla matkustaessa.

Natural Wine on tasapainoinen, kauniisti kuvitettu ja taitettu teos. Kirjasta julkaistiin 2017 päivitetty painos, jonka lisäksi Legeron on tullut tutuksi RAW -naturalviinitapahtuman järjestäjänä. RAW on järjestetty tänä vuonna Berliinissä, Lontoossa, Los Angelesissa ja New Yorkissa.

Isabelle Legeron:
Natural Wine: An introduction to organic and biodynamic wines made naturally


Uudet viinisäännöt

Nykyviinikirjoittajien kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Jon Bonné laittaa viinisäännöt uusiksi teoksessaan The New Wine Rules. Kirja pyrkii modernisoimaan konservatiivista alaa ja madaltamaan kynnystä uusille innokkaille viiniharrastajille. Kirja sopii varsinkin viiniharrastustaan vielä aloittelevalle ja antaa hyvät eväät viinistä nauttimiseen, vaikka nippelitiedot tai itseluottamus omaan makuun vielä puuttuisi.

Kirja koostuu nimensä mukaisesti Bonnén luomista säännöistä tai ohjeista viiniharrastajalle, joita kirjassa on yhteensä 89 kappaletta. Kirja vastaa onnistuneesti moniin ihmetystä herättäviin kysymyksiin viinistä ja antaa lukijalle eväät nauttia viineistä omilla ehdoillaan ilman turhaa elitismiä.

Jon Bonné:
The New Wine Rules: A Genuinely Helpful Guide to Everything You Need to Know


Viinisarjakuva

Voiko hyvä viinikirja olla myös sarjakuva? Miksi ei. Ranskalaisen sarjakuvapiirtäjän Etienne Davodeun ja kulttimaineeseen nousseen viinintekijä Richard Leroyn The Initiates -kirja kertoo kaverusten yhteisestä vuodesta viinitarhoilla, kellarissa, sarjakuvapiireissä ja viinilasin äärellä. Kirja on täynnä huumoria ja kaverusten keskinäistä naljailua mutta myös syvempää yritystä ymmärtää toisen ammattia ja elämää, jotka poikkeavat toisistaan kuin hyvä burgundi ja sorbus.

Sarjakuvan keinoin viinitarhoilla työskentely ja elämä viinintekijänä avautuu lukijalle tavalla mihin perinteisen viinikirjan on vaikea yltää. Taitava kuvitus sekä päähenkilöiden eläväinen ja viihdyttävä vuoropuhelu luovat lukijalle ainutlaatuisen silmäyksen molempien, viininviljelijän ja sarjakuvapiirtäjään, arkeen ja elämään. The Initiates on mukaansatempaava ja opettavainen kirja, jonka lukeminen saa vakavasti harkitsemaan viinitarhan ostoa ja ammatinvaihtoa.

Etienne Davodeu & Richard Leroy:
The Initiates, A Comic Artist and a Wine Artisan Exchange Jobs


Matka Georgian viineihin

Amerikkalainen journalisti ja viinikirjailija Alice Feiring vie lukijan viinin alkulähteille Georgiaan, missä ensimmäiset viitteet viininviljelystä ajoittuvat 8000 vuoden päähän. Feiringin tyyli kirjoittaa viineistä, ihmisistä niiden takana ja alueen kulttuurista on janoa ja nälkää herättävä. Kirja on matkakertomus, mitä sävyttää rakkaus, mutta myös aito huoli alueen viinejä kohtaan. Vaikka Georgia on vanha viinimaa, taustalla elää pelko alueen identiteetin katoamisesta kaupallisten toimijoiden yrittäessä miellyttää maailman viinimarkkinoita.
Kirja onkin julistus aidon ja alkuperäisen georgialaisen viinin puolesta. Feiring vieroksuu ulkomaisten lajikkeiden istuttamista alkuperäislajikkeiden kustannuksella sekä moderneja viininteon menetelmiä, joilla viinejä pystytään muokkaamaan kaupallisemmiksi. Georgian viineistä, rypälelajikkeista, ruoasta ja kulttuurista kiinnostuneelle For the Love Of Wine on ehdoton hankinta.

Alice Feiring:
For the Love of Wine: My Odyssey through the World’s Most Ancient Wine Culture


Lue myös:

Kermit Lynch: Adventures on a wine route
Sukella 70- ja 80-luvun Ranskan eri viinialueisiin, kun viinikauppias Kermit Lynch etsii maan parhaiden tuottajien viinejä kauppaansa Amerikassa. Täydellinen janon herättäjä.

Benjamin Wallace: Billionaires Vinegar
Trillerinomainen kirja sukeltaa viiniväärennysten maailmaan, missä selvitetään mysteeristen 1789 Chateau Lafite pullojen alkuperää.

Eric Asimov: How to love Wine
The New York Timesin pitkäaikaisen viinikriitikon omaelämäkerrallinen kirja avaa hänen suhdettaan ja suhtautumistaan viiniin monien ilahduttavien tarinoiden kautta.

Therry Theise: Reading Between the Wines
Amerikassa legendan maineeseen nousseen maahantuojan anteeksipyytelemätön julistus ja testamentti aidoille ja alkuperäänsä kunnioittaville viineille ja niiden tekijöille.

Britt & Per Karlsson: Biodynamic, Organic and Natural Winemaking
Kirja luomu- ja biodynaamisesta viljelystä kiinnostuneille. Ruotsalaiset Britt ja Per tarjoavat kattavan tietopaketin aina viinitarhojen istutuksesta viinin pullotukseen sekä avaavat myös lainsäädännöllisiä eroja viinintuottajamaissa.

Vastaavia artikkeleita

Viinikirjojen klassikot

08.01.2018 Jari F. Lampén

Viini-lehti 25 vuotta: Vuosi 1999 & muutos kohti aiempaa kansanomaisempaa tyyliä

25.11.2014 Teksti + Kuvat Hanna Leino