Artikkelit

Tidal bay -viinityyli tulee Kanadasta

18.10.2018 Elisa Johansson + Kuvat Jessica Emin

Oletko kuullut tidal bay -viineistä? Ne ovat Kanadan itä-rannikon pienen Nova Scotia viinialueen valkoviinierikoisuus.

Oletko kuullut tidal bay -viineistä? Ne ovat Kanadan itä-rannikon pienen Nova Scotia viinialueen viinierikoisuus.

Nova Scotian viinialueella Kanadassa ajattelu perustuu erilaisuuteen. Eurooppalaisia rypäleitä oli vaikea kasvattaa, ja kasvukausikin oli lyhyt, vain neljä–viisi kuukautta. Oli kehitettävä jotain uutta ja omaa. Alueen viinitilat halusivat luoda yhteisen ”viinibrändin”, joka kuvastaa parhaiten Nova Scotian aluetta ja sen  laatuviinejä. Syntyi tidal bay -viinit.

Tidal bayta saa tuottaa vain maantieteellisesti rajatulla alueella Kanadassa Nova Scotiassa, ja laadun tarkistaa raati. Tähän mennessä kaksitoista viinitarhaa on saanut luvan valmistaa tidal bayta. Kaikkien viinit ovat hieman erilaisista rypäleyhdistelmistä, vaikka noudattavatkin samoja laatukriteerejä. Oleellista on, että ne edustavat makuprofiililtaan klassista Nova Scotian tyyliä. Viineistä voi maistaa raikkaita vihreitä hedelmiä, rapsakkaa hapokkuutta ja mineraalisuutta. Alkoholia ei saa olla yli 11 prosenttia, joten viinit ovat melko vähä-alkoholisia.

Alueen viinit ovat suhteellisen kylmän viinialueen edustajia. Tidal bay -viinit edustavat Nova Scotian uniikkia viinialuetta ja sen ilmastoa, maaperää ja terroiria parhaimmillaan.

Alkon valikoimissa ei tällähetkellä ole yhtäkään tidal bay -viiniä. Nova Scotian viinialueelta Alkossa on yksi viini: Benjamin Bridge NV Brut. Katso arvio viinistä.

 

 

Vastaavia artikkeleita

Kanada matkalla viinimaaksi

18.10.2018 Pirjo Houni + Kuvat Jessica Emin