Matkat

Tuoreita makuja Mansessa

01.10.2018 Elisa Johansson + Kuvat Sami Piskonen

Tampereella kulinaristia hymyilyttää. Uusia ravintoloita, baareja ja kahviloita aukeaa ilahduttavaa tahtia ja joukossa on todellisia helmiä. Manse on kerrassaan mainio ruoka- ja viinimatkakohde.

Lasillinen tai kaksi

Deli 1909 & Wine Bar on rento, hieman boheemi viinibaari, jossa on jotakin ilahduttavan epäsuomalaista. Viinit tulevat ympäri maailmaa ja asiakkaat ympäri Tamperetta. Sisäpihalla vietetään muutaman kerran vuodessa viinitapahtumia, torstaisin pidetään avoimia tastingejä ja toisinaan viikonloppuisin tarjolla myös livemusiikkia. Ruoka on selkeää ja simppeliä tapas-tyylistä naposteltavaa. Täällä ei tarvitse pönöttää.

Deli 1909 & Wine Bar
Puutarhakatu 11, Tampere
Gastropub.net

Salakapakka

Satakunnankatu on yksi Tampereen keskustan pisimmistä kaduista ja jossakin sen varrella sijaitsee tamperelaisten tarkoin varjelema salaisuus, salakapakka Tiima.

Kapakkaan sisään astuessa vastaan leijailee sikarin savun sijaan herkullinen sitruunainen tuoksu, jonka alkulähteeksi paljastuu cocktaileissa käytettävä sitruunankuoriöljy. Paikka on pieni ja hämyinen, siellä on pöytiintarjoilu, valokuvauskielto ja muutenkin hienosti autenttinen salakapakkatunnelma. Muutaman kerran vuodessa vaihtuvalla drinkkilistalla on klassikoita ja kaikilla juomilla on paikan henkeen sopivat nimet ja tarinat.

Tiima
Satakunnankatu, Tampere
Facebook.com/kellokauppatiima

Olutbongarin taivas

Olutravintola Konttorista ei olut ihan heti lopu. Vuoden aikana Konttorin hanoissa virtaa noin 800 eri olutmerkkiä. Useimpia oluita hankitaan vain muutama tankillinen, jotta valikoima pysyy mielenkiintoisena.

Olutharrastajien mekka. Vierailupäivänä bongasimme Konttorin nurkkapöydästä olutharrastaja Hannu Nikulaisen. Hän on maistanut jo 24 120 erilaista olutta, joista kaikista on käsinkirjoitettu olutarvio!

Olutravintola Konttori
Verkatehtaankatu 5, Tampere
Konttori.fi

Yön kruunaa aamiainen

Kun on kerran käynyt Viinikan puutaloalueella kahvila-hotelli Lillanissa, ei ehkä koskaan haluaisi lähteä pois. Tampereen ensimmäinen bouquet-hotelli on remontoitu vanhaan palvelijattarien palvelukotiin, jokainen huone on omanlaisensa ja kaunis miljöö valloittaa.

Taloa ympäröi tunnelmallinen puutarha kahvilapöytineen ja huvimajoineen. Ei ihme, että toissa kesänä hieman vahingossa avattu kahvila hurmasi tamperelaiset. Alun perin yrittäjäpariskunnan Paula ja Harri Paltilan oli tarkoitus ulkoistaa hotellin ravintolatoiminta mutta hotelliremontin viivästyessä he avasivat itse pienen kesäkahvilan, joka laajeni ja jatkoi toimintaansa ympäri vuoden. Tämän vuoden alussa aukesi viimein myös hotelli ja sen ensimmäiset viisi huonetta.

Kahvila-ravintolassa tarjoillaan brunsseja, herkullisia lounassalaatteja, ruoka-annoksia ja itsetehtyjä leivonnaisia. Kokeile Paulan Anneli-äidin reseptillä valmistettua mutakakkua, äläkä unohda aamiaista. Pöytävarauksella muillakin kuin hotellin asukkailla on mahdollisuus nauttia kenties Tampereen paras aamiainen.

Lilllan Hotel Café Butik
Ahlmanintie 29, Tampere
lillan.fi 

Lounas kuin illallinen

Tampereella rauhallisten lounaiden ykköspaikka on keväällä avautunut Kajo. Kolmen ruokalajin lounas maksaa noin 25 euroa ja on joka sentin arvoinen. Rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevan ravintolan ruoka on huolellisesti valmistettua, raaka-aineita kunnioittavaa ja sesongit huomioivaa lähiruokaa. Yllättäen lautasella saattaa kuitenkin olla tsatsiki-kastiketta, viinilehtiä tai taivaallista kreikkalaista sitruunakakkkua. Mitä ihmettä?

Omistajakolmikko Marko Simunaniemeä, Veli-Matti Lampista ja kreikkalaissyntyistä Panagiotis Lykoudisia hymyilyttää:
”Haluamme rikkoa raja-aitoja myös lautasella. Ruokamme on kuin Suomen luonnon ja Välimeren avioliitto, tekijöidensä mukaan. Keveys ruokiin tulee Välimeren ruokakulttuurista, sielunmaisema taas Suomesta”.

Viinit ravintolaan tulevat kuitenkin ympäri maailmaa, kaikkia saa laseittain, eikä niiden kanssa hienostella. Salista vastaava Marko on ollut työskennellyt  S.A Prümin viinitilalla Moselissa. On siis mahdollista, että Kajon pöydissä maistellaan pian rieslingiä, jossa on mukana loraus suomalaista työpanosta.

Kajo
Rautatienkatu 12, Tampere
kajoravintola.fi

Maailman saunapääkaupunki

Tampereella on maailman eniten yleisiä saunoja ja korkeatasoinen saunakulttuuri. Vuodesta 1906 toiminut Rajaportin sauna on Tampereen ja koko Suomen vanhin yleinen sauna, uusin tulokas on kesällä avattu ravintolasauna Kuuma. Kokemisen arvoinen on myös Rauhaniemen kansankylpylä Näsijärven rannalla.

Rajaportinsauna.fi
Saunaravintolakuuma.fi
Rauhaniemi.net
 

Vastaavia artikkeleita

Brighton: Herkkuhetkiä pitkin kaupunkia

25.03.2020 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen

5 tapaa auttaa ravintola-alaa

19.03.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen

Viinilehden Vuoden viiniravintola 2019: Kajo

14.11.2019 Elisa Johansson + Kuva Jukka Salminen